Старт під акомпанемент спеки

21.07.2009
Старт під акомпанемент спеки

Зупинити динамівців «Чорноморцю» не вдалося в жодний спосіб. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Здавалося, лише недавно вболівальників захоплювали вирішальні поєдинки попереднього сезону, а в Україні вже розпочався новий чемпіонат. Дев’ятнадцятий стартував під палючим сонцем, із новими надіями та старими проблемами. До останніх тепер слід віднести трансляції. Теле­глядачі могли побачити сім із восьми матчів першого туру, але чотири покази припали на кабельний телеканал «Футбол». Відповідно, більшість любителів футболу України не бачила поєдинки в Донецьку та Полтаві, адже для перегляду цього каналу потрібен платний доступ («Футбол» є не в усіх кабельних мережах навіть Донецької області, де він «прописаний»!). І такі «прольоти» очікують багатьох фанів упродовж усього чемпіонату, адже саме «Футбол» виграв тендер, влаштований прем’єр–лігою...

 

Послідовник Кварцяного

Рішення призначити стартовим матчем чемпіонату зустріч між «Іллічівцем» та «Закарпаттям» було відверто не вдалим. Замість протистояння якоїсь цікавої пари нова першість привітала глядачів суперництвом аутсайдерів. Єдиний гол азовців призвів до сумного ювілею «Закарпаття» — 20 ігор в еліті без перемог.

Обидва клуби в міжсезоння підписали близько десятка нових гравців, але вагомими іменами вони похвалитися не можуть. Чи не найгучнішою є поява на тренерському містку ужгородців Ігоря Гамули. Саме цей фахівець став «окрасою» пересічного протистояння з єдиним забитим м’ячем. «У нас був один нападник, я випустив другого. Думав, що підсилить гру, а він нам допоможе хіба що померти. Відчував же. А я, ідіот, випустив», — каже пан Гамула, який донедавна працював у латвійському «Дінабурзі». Щоб отримати повну картину цього емоційного «спічу», додайте кілька нецензурних «зв’язуючих» слів російською.

Одеський аврал

Нові наставники «Динамо» взяли за правило довіряти молодим вихованцям клубу. За «каденції» Юрія Сьоміна гравцями основи стали Алієв та Кравець, тепер же Валерій Газзаєв випустив у стартовому складі Хачеріді та Ярмоленка. Перший і став єдиним дебютантом «Динамо» в матчі проти «Чорноморця»: вихованець мелітопольського футболу, Євген Хачеріді в чемпіонатах раніше грав лише за київський дубль. Щодо найпомітнішого придбання «біло–синіх», то бразильський захисник Леандро Алмейда, нагадаємо, травмувався на зборі.

Саме через епідемію травм і з’являються в «основі» молоді українці, для яких це гарна нагода закріпитися у складі. «Чорноморцеві» забивали переважно претенденти в кандидати на право виходити з перших хвилин: Андрій Ярмоленко, Сергій Кравченко та Олег Гусєв. Гусєва назвати резервістом язик не повертається, але травма та тривале відновлення серйозно похитнули позиції півзахисника в команді.

«Моряки» в міжсезоння більше позбавлялися від старих гравців (зокрема, Сергія Федорова і Владислава Ващука), ніж підписували нових. У результаті — зазнали розгромної поразки. «Ми зробили все можливе, аби «Динамо» забило нам навіть більше, ніж п’ять голів. Такі помилки в обороні не пробачають», — сказав після матчу тренер одеситів Віктор Гришко.

І цікавий факт про тренерський штаб «Динамо»: Сергій Ребров став помічником Володимира Мунтяна в дублі. Перед цим 35–річний нападник збирався ще пограти в «Арсеналі», але «каноніри» виявилися неспроможними виплачувати Реброву зарплатню його рівня.

Врахувавши помилки

«Шахтар» вийшов на поле РСК «Олімпійський» без свого головного тренера: Мірча Луческу потрапив до лікарні через проблеми з серцем. Ще на зборах у Швейцарії румунський фахівець переніс інфаркт, але від госпіталізації у Європі відмовився.

«Містер визначав склад на гру і спостерігав за нею по телевізору», — розповів диспозицію Олександр Спиридон, помічник Луческу, який заміняв головного тренера на лавці запасних. За повідомленням із клубу, здоров’ю пана Мірчі зараз уже нічого не загрожує, і за деякий час він знову повернеться до керування тренувальним процесом «Шахтаря».

Запам’ятавши невдалий старт минулого сезону, «гірники» до початку нинішнього підійшли з усією серйозністю. У матчі проти «Кривбасу» донеччани дозволили гостям завдати лише один удар у площину воріт, самі ж без проблем забили аж тричі. Особливо старався новий–старий нападник «Шахтаря» Джуліус Агахова, який повернувся в Донецьк після трирічних мандрів Європою. Як і в липневих товариських матчах, нігерієць знову відзначився голом, продемонструвавши місцевій публіці серію призабутих фірмових кульбітів.

«Оболонь» — не тільки пиво

Позавчора цю «кричалку» мешканці київського району Оболонь могли скандувати з особливою гордістю. Після чотирирічної перерви «пивовари» повернулися до елітного дивізіону. Подивитися на цю подію на стадіон «Оболонь» прийшло близько п’яти тисяч глядачів; ще чимало спостерігали за грою просто з балконів чи вікон найближчих багатоповерхівок, а також із–за воріт, за які не пускала охорона.

Нарешті здана в експлуатацію північна трибуна могла б умістити й більше, але клуб виявився неготовим до прийняття такої кількості відвідувачів. За десять хвилин до початку поєдинку киян проти «Металіста» міліція відмовлялася відкривати проходи на стадіон і впускала туди за перепустками, які можна отримати незрозуміло де. Врешті, ворота таки відчинили, але вже в перерві на прохання вийти по водичку (спека ж була плюс 45 на сонці!) охоронці відповідали, що... назад не запустять. До наступних домашніх поєдинків адміністрація клубу має розібратися з квитковою проблемо, тим більше що велика кількість бажаючих потрапити на стадіон може принести додатковий прибуток до скарбнички «Оболоні».

Стосовно самої гри, то господарі постали в суттєво оновленому складі. В останній момент їхні лави на правах оренди поповнили динамівці Микола Морозюк, Денис Бойко та Андрій Варанков, які вийшли на поле зі стартових хвилин. Саме півзахисник Морозюк був одним із найпомітніших у складі «пивоварів». Старався також колишній оборонець «Металіста» Андрій Конюшенко — він вийшов на поле з капітанською пов’язкою й дуже хотів відзначитися.

У гостей із Харкова, яких підтримували близько трьох сотень галасливих приїжджих уболівальників, відчувалися проблеми в передній лінії — Джексон Коельйо травмований, а Володимира Лисенка «Динамо» не бажало відпускати до останнього моменту. Але «Металіст» таки переконав киян продати форварда за 1,8 млн. доларів. Із новачків на полі з’явився лише колишній дніпропетровець Олег Шелаєв. Аргентинця Ернана Фредеса, котрий приїхав на заміну Вальтеру Асеведо, не було навіть у запасі.

На тлі доволі рівної боротьби двобій закінчився перемогою гостей «на класі» — що цікаво, першою в п’ятиматчевій історії протистояння клубів. «У нас половина команди грало з чистого аркуша. «Із «Металістом» нам поки важко тягатися, потрібно підсилюватися», — каже наставник «Оболоні» Юрій Максимов.

Раз картка, два картка...

На справжній бенефіс одеського судді Віталія Годуляна перетворився поєдинок у Сімферополі між «Таврією» та запорізьким «Металургом». За два тайми арбітр, котрий проводив свій 150–й матч у «вишці», десять разів показував футболістам «гірчичники», два з яких трансформувалися у вилучення «металурга» Володимира Польового. І ця червона картка стала для Годуляна ювілейною — 50–ю.

Через деякий час одеський рефері ще більше загострив ситуацію, призначивши 11–метровий у ворота гостей. Запоріжці протестували, оскільки вважали, що Дмитро Невмивака збивав Лакі Ідахора на лінії штрафного майданчика, а не в ньому. Пенальті ж чітко реалізував найкращий бомбардир минулої першості Олександр Ковпак. До цього часу всі удари у площину своїх воріт відбивав Дмитро Безотосний — третій голкіпер «МЗ», який вийшов на гру через травми Постранського й Жука.

Дотиснути ослабленого суперника для кримчан було справою часу. Тим паче, у складі гостей не знайшлося лідера на заміну Олексію Годіну (тепер він — гравець «Металурга» донецького).

«Сьогодні результат за грою. Усі зауваження гостей стосовно заангажованого суддівства нехай залишаються з ними», — був упевнений у власній правоті тренер господарів Сергій Пучков. У міжсезоння його команду теж залишили десять футболістів, але ці втрати сімферопольці змогли компенсувати новими кадрами.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 1–й тур

«Іллічівець» — «Закарпаття» — 1:0

Гол: Тищенко, 73

6 500 глядачів

«Ворскла» — «Карпати» — 1:2

Голи: Мілошевич, 48 (у свої ворота) — Кузнєцов, 19; Кожанов, 31

6 000 глядачів

«Зоря» — «Арсенал» — 0:0

Нереалізоване пенальті: Цимакурідзе, 22 («З»)

10 000 глядачів

«Динамо» — «Чорноморець» — 5:0

Голи: С. Кравченко, 4; Мілевський, 16 (пен.); Гусєв, 41; Ярмоленко, 55; Корреа, 79

8 200 глядачів

«Шахтар» — «Кривбас» — 3:0

Голи: Жадсон, 19, 47; Агахова, 34

10 500 глядачів

«Оболонь» — «Металіст» — 0:2

Голи: Едмар, 41; Олійник, 73

5 000 глядачів

«Таврія» — «Металург» (З) — 2:0

Голи: Ковпак, 72 (пен.); Платон, 88

Вилучення: Польовий, 49 («М»)

6 500 глядачів

«Металург» (Д) — «Дніпро» — 0:0

Вилучення: Коротецький, 85 («М»)

3 800 глядачів

Лідери: «Динамо», «Шахтар», «Металіст», «Таврія», «Карпати», «Іллічівець» — 3...

Бомбардир: Жадсон («Шахтар») — 2...

* * *

Перша ліга. 1–й тур. «Прикарпаття» (Івано–Франківськ) — «Фенікс» (Калініне) — 2:0 (Щеглюк, 43 (пен.), 49 (пен.)), «Енергетик» (Бурштин) — «Кримтеплиця» (Молодіжне) — 0:1 (Ішмаков, 65), «Севастополь» — «Зірка» (Кіровоград) — 4:0 (Худзікевич, 45+1 (пен.); А. Шевчук, 53; Плешаков, 76; Шишкін, 84), «Нива» (Тернопіль) — «Львів» — 0:4 (Грицай, 33; Лупашко, 45; Федорчук, 66; О. Мандзюк, 72), «Десна» (Чернігів) — «Геліос» (Харків) — 0:0, «Олександрія» — «Нафтовик» (Охтирка) — 0:0, «Арсенал» (Біла Церква) — «Сталь» (Алчевськ) — 1:0 (Деревльов, 79), «Дністер» (Овідіополь) — «Волинь» (Луцьк) — 1:5 (Полтавець, 69 (пен.) — Карковський, 12; Кабанов, 16; Шаврін, 31; Пічкур, 42; Рибальченко, 84).