До нас їде заступник Обами

16.07.2009

20—22 липня в Україні на запрошення глави держави перебуватиме віце–президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден. Це перший візит американського державного представника такого рівня після президентських виборів у США і зміни адміністрації Білого дому. А вже восени, як очікується, відбудеться й зустріч двох президентів — Віктора Ющенка і Барака Обами. Про те, що зовнішньополітичне відомство України проробляє таку можливість, повідомив журналістам під час засідання прес–клубу МЗС заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв. За його словами, підготовка до такої зустрічі буде одним із важливих елементів візиту Байдена до Києва.

Детальну програму перебування високопоставленого гостя ще розробляють, однак уже напевне відомо, що, окрім Президента, «заступник» Обами матиме зустріч із Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко та вшанує пам’ять жертв Голодомору 1932—33 рр. Єлісєєв не виключив, що Байден захоче зустрітися і з лідером опозиції Віктором Януковичем, Арсенієм Яценюком чи іншими потенційними кандидатами у президенти.

Візит чиновника такого високого рангу в МЗС розцінюють як важливий сигнал із боку Вашингтона. «Ми сподіваємося, що цей візит розставить остаточні крапки над «і» щодо послідовної підтримки з боку США курсу України на євроатлантичну інтеграцію, — наголосив Костянтин Єлісєєв, — а також дасть однозначні сигнали на користь того, що жодна третя сторона не має права вето на вибір державою своєї політики у безпековій галузі або в галузі співпраці з іншими міжнародними структурами й організаціями».

Під час візиту віце–президента США планують обговорити питання двосторонньої співпраці, підвищення рівня політичного діалогу, взаємодії в галузі безпеки, торговельно–економічних відносин, зміцнення енергетичної безпеки тощо. У Києві очікують, що Вашингтон іще раз підтвердить принципи територіальної цілісності і непорушності кордонів України. Підписання якихось двосторонніх документів під час перебування Джозефа Байдена в нашій державі не передбачене. Також заступник керівника МЗС повідомив, що цього року до України з візитом має приїхати держсекретар США Хілларі Клінтон.

 

Детальніше про підготовку до візиту віце–президента США в Україну, відносини між офіційними Києвом та Вашингтоном після зміни адміністрації Білого дому, складнощі в роботі МЗС без повноважного міністра та перспективи приєднання України до Шенгенського договору читайте в інтерв’ю Костянтина Єлісєєва в зав­трашньому номері «УМ».