Не білком, а клейковиною...

Не білком, а клейковиною...

З початку липня вступив у дію новий стандарт оцінювання якості зерна. Відтепер основою для визначення класу збіжжя стає не вміст білку, а клейковини. Так, до перших трьох класів, себто продовольчої пшениці, належать зернові з вмістом білка щонайменше 11 відсотків, а клітковини — не менше 18. Якщо ж вміст білка такий же, проте клейковини менше 18 відсотків — пшеницю відносять до IV–V класу.

Посередник починає. І перемагає?..

Посередник починає. І перемагає?..

З початку нинішнього року Україна посідає третє місце у світі за продажем зерна: експорт збіжжя наблизився до рекордних за останні кілька років 24,7 мільйона тонн. Цього року ми також маємо непогані шанси утримати бронзу, адже наш основний конкурент — Аргентина, — за прогнозами, зіткнеться з неврожаєм.

Проте заробити на вирощеному вітчизняним аграріям буде важко: переважна частина прибутків перейде до власників елеваторів і перекупників. Вони, на думку Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, фактично створили в Україні штучну монополію, закуповуючи зерно у сільгоспвиробників за заниженими цінами. Думку Прем’єрки поділяють і в Антимонопольному комітеті — там розпочали спеціальне розслідування.

Всі статті рубрики