НОВИНИ ПЛЮС

15.07.2009

Відділ кадрів

Президент Віктор Ющенко призначив Юрія Єханурова першим заступником глави секретаріату Президента. Відповідний указ оприлюднено на сайті глави держави вчора.

Як відомо, 5 червня Верховна Рада звільнила Єханурова з посади міністра оборони. Суд відмовив йому у визнанні такої відставки незаконною. Днями Ющенко затвердив нову структуру СП, впровадивши посаду другого першого заступника голови. Відтак Єхануров на Банковій займатиметься роботою служби із внутрішньополітичних питань та регіонального розвитку.

* * *

Учора ж Юрій Єхануров як перший заступник голови СП представив колективу Управління державної охорони нового начальника УДО. Як уже писала «УМ», указом Президента на цю посаду призначено Олександра Бірсана. Раніше Управління держохорони, яке здійснює охорону перших осіб держави, очолював Валерій Гелетей.

Справа Лозинського

Генеральна прокуратура направила звернення до суду щодо визнання недійсними угод про придбання колишнім народним депутатом від БЮТ Віктором Лозинським мисливських угідь у Кіровоградській області. Про це на брифінгу заявила прес–секретар Президента Ірина Ванникова. За її словами, глава держави наголошує на необхідності завершити розгляд питання щодо незаконності придбання Лозинським земель на Кіровоградщині.

Крім того, Президент вважає, що БЮТ допоміг Лозинському втекти від покарання за вчинення злочину. «Політична сила, яка делегувала Лозинського до парламенту — Блок Юлії Тимошенко, — зробила все, щоб йому вдалося, принаймні на сьогодні, втекти від правосуддя», — цитує Ющенка Ванникова.

Нагадаємо, пана Лозинського звинувачують у причетності до розстрілу в його власних мисливських угіддях селянина Валерія Олійника.

Новий депутат у парламенті

Центральна виборча комісія на своєму позавчорашньому засіданні визнала обраним і зареєструвала народного депутата Олега Тищенка. Пенсіонер 1942 р. н., член ВО «Батьківщина», мешканець м. Вишневе на Київщині замінить у фракції БЮТ Віктора Лозинського, чиї депутатські повноваження було припинено достроково через скандал із «полюванням на людину».

Справа Зварича

Під час розслідування справи колишнього голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича слідчі Генпрокуратури у результаті взаємодії зі Службою безпеки України порушили кримінальну справу проти ще одного судді — Апеляційного господарського суду Львівщини. Як повідомляє УНІАН, цього служителя Феміди підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених статтями 364 (зловживання владою або службовим становищем), 369 (давання хабара) та 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Також у справі фігурує львівський адвокат, який разом із суддею підбурював підприємця до дачі хабара для вирішення земельного питання.

Україна вітає «Набукко»

Україна як держава–ініціатор створення Каспійсько–Чорноморсько–Балтійського енергетичного простору схвально оцінює підписання Австрією, Болгарією, Румунією, Туреччиною та Угорщиною угоди з будівництва газопроводу «Набукко». Так заступник голови секретаріату Президента Андрій Гончарук прокоментував підписання цими країнами угоди з реалізації проекту «Набукко» — південного газопроводу в обхід Росії. Підписання цієї угоди дозволить диверсифікувати маршрути постачання не лише для споживачів, а й для постачальників енергоресурсів, у першу чергу Азербайджану й Туркменістану, засвідчують на Банковій. Будівництво газопроводу «Набукко» «створить конкурентне середовище на європейському ринку газу та зніме штучно привнесену в процес торгівлі газом політичну складову. Водночас Гончарук підкреслив, що «Україна була і залишається надійним транзитером та має значний невикористаний потенціал, здатний задовольнити зростаючі потреби європейських споживачів при порівняно невеликих інвестиціях у модернізацію нашої ГТС».