Убивчий офіс

14.07.2009
Убивчий офіс

У нас на коридорі курять. А у вас? (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Україна — парадоксальний простір. Усі нібито й хочуть, щоб статистика з раку, інфарктів та інсультів не була такою моторошною, щоб наші діти не опинялися в лікаря по два рази на місяць і щоб країна загалом не вимирала такими скаженими темпами. Але при цьому мало хто погоджується зробити свій внесок в оздоровлення нації. Ба, більше — корисні нововведення, здатні зменшити рівень смертності в усіх регіонах, нерідко знаходять опір із боку громадян. Не встиг Президент України підписати зміни до антитютюнового закону і тим самим посилити боротьбу з курінням, як курці почали обурено волати про «дискримінацію» їхніх прав. Причому серед найголосистіших «ображених» законом опинився не якийсь там дід Панас із села Покотилівка (якому якраз можна вибачити незнання тонкощів людської фізіології й механізмів впливу тютюну на живий організм), а депутат Тарас Чорновіл — законодавець, який свого часу навіть намагався вчитися на біологічному факультеті Львівського університету. Запеклий курець на всю країну заявив, що не збирається відмовлятися від шкідливої звички. І додав, що на це рішення не вплинуть жодні законодавчі зміни. Лікарі називають таку позицію, м’яко кажучи, нерозумною. І пояснюють, чому саме.

 

Країна у смердючому тумані

Медики кажуть, що суворість закону про боротьбу з тютюнопалінням — не примха, а життєва необхідність. Сьогодні в Україні курять більше дев’яти мільйонів громадян — кожна п’ята жінка й кожен другий чоловік. Вони регулярно «задимлюють» повітря у своїх квартирах і готельних номерах, у дешевих «наливайках» і дорогих ресторанах, на траспортних зупинках, у потягах, на дитячих майданчиках, у чергах на базарі, в офісах, на пляжі, на роботі, на стадіоні — практично всюди! Людям, яким «поталанило» опинитися поруч, не лишається нічого іншого, як дихати токсичною сумішшю. Причому в реаліях великих міст некурці впродовж доби плавно переходять із однієї задимленої зони в іншу: вранці тотальний перекур в черзі на маршрутку, удень вдихання «всіх ароматів Франції» від офісної попільнички, ближче до ночі — «сигаретна колисанка» у виконанні курців на двох–трьох сусідніх балконах.

Ось так і формується багатомільйонна армія пасивних курців, яка практично на рівних із любителями нікотину отримує весь букет захворювань, пов’язаних із тютюнопалінням: і проблеми з серцем, і патологічні зміни в бронхах, і рак легенів. Медицині відомі сотні тисяч випадків, коли дружина й діти курця потрапляли в лікарню з типовими «тютюновими» діагнозами. Не дуже–то й справедливо, але природі начхати, яким чином у ваш організм потрапили отруйні сполуки. Тому лікарі й пояснюють: пасивне куріння є вкрай небезпечним, у першу чергу, для людей із незрілим та ослабленим імунітетом.

Тато курить — син не вилазить із хвороб

Дитячий лікар–інфекціоніст Сергій Бровченко розповідає, що нерідко саме куріння когось із членів родини робить лікування маляти з хронічним тонзилітом (запаленням мигдаликів) безнадійною справою: «У моїй практиці такі випадки трапляються регулярно. Скажімо, приводить мама дитину і скаржиться: «У доньки чи синочка постійні проблеми з горлом. Варто чогось холодного ковтнути — і все, гланди червоні, жар, боляче ковтати, гуде голова... Не встигаємо пролікуватися, як через тиждень–другий — знайома історія. Знову полоскання, антибіотики, вітаміни... Немає цим болячкам кінця й краю. Чому? Що ми робимо не так?». Починаємо з’ясовувати причини частого загострення хронічного тонзиліту, і тут з’ясовується, що батько малюка курить. Ось де причина недугів дитини! Жінка починає виправдовуватися: «Він же виходить із цигаркою на балкон». Тоді доводиться на пальцях пояснювати, що курити вдома (неважливо, чи то в кімнаті, чи то на кухні або на балконі) і надворі в присутності дитини категорично заборонено! Давно вже доведено, що тих продуктів горіння сигарети, яких дитина встигає надихатися, цілком вистачає для порушення імунітету верхніх дихальних шляхів. Тато курить, на цьому тлі в дитини зберігається трохи знижений імунітет. Мигдалики малюка збільшуються, розростаються, бо вони хочуть забезпечити нормальний імунний захист. Але в ослаблені органи насіваються мікроби. Починається бактеріальне запалення, яке, здебільшого, спричиняє патогенний стрептокок, рідше — стафілокок, в окремих випадках — інші збудники. Після лікування гострого запалення мигдаликів у такої дитини нерідко виникає повторне респіраторне захворювання. Насіваються віруси, знижується імунітет, потім додаються бактерії — знову запалення мигдаликів. Формується замкнене коло, з якого неможливо вийти, поки батьки не очистять життєвий простір дитини від тютюнового диму.

За словами дитячого інфекціоніста, після того, як дорослі припиняють курити в будинку, у малят потроху зміцнюється імунітет, збільшується опірність вірусним та бактеріальним інфекціям, і діти вже не хворіють так часто. Але поки хтось із домашніх продовжує «товаришувати з сигаретою», нехай навіть за 100 метрів від під’їзду і не в присутності дитини, захисні сили маленього організму не можуть відновитися в повній мірі. Річ у тім, що малюк вдихає часточки тютюнового диму, які осіли на одязі й шкірі курця. Тато подимів надворі, зайшов у квартиру, обійняв сина, трохи з ним пововтузився, щось промовив. І не помітив, як поділився з відносно здоровим створінням речовинами, які пригнічують імунітет і перетворюють маля на «хроніка». Найприкріше, що такому горе–татусеві легше щомісяця робити героїчні зусилля, знаходячи гроші на лікування для рідної кровиночки, ніж відмовитися від своєї згубної звички...

Обкурюють колеги по роботі? Записуйся до онколога

Навіть школяреві відомо, що вагітна жінка з сигаретою не може стати символом здорової нації. А спеціалісти додають: якщо майбутня мама нюхає фіалки, а поряд із нею хтось димить сигаретою, це також не найкращим чином впливає на плід. Більше того, у жертв пасивного куріння часто виникають проблеми з зачаттям малюка та його нормальним виношуванням. Лікарі кажуть, що жінки, які працюють у прокурених офісах, частіше мусять лягати на збереження плоду, ніж вагітні, які працюють у вільному від тютюнового диму просторі. Є над чим замислитися?

«Запитайте в будь–якої вагітної жінки, чи хоче вона народити здорового малюка без порушень інтелектуального розвитку, патологій серцево–судинної системи, із нормальними легенями і печінкою, — пропонує педіатр Андрій Берегов. — Думаю, сто жінок зі ста скажуть: «Звісно, так! Про що може бути мова! Я все роблю для цього». Майбутня мама пояснить, за якою схемою вона приймає вітаміни й препарати кальцію, у якої бабці купує найекологічніший сир, скільки годин на день гуляє на свіжому повітрі, як вибирає фільми для перегляду (щоб не переживати зайві стреси). Але в деяких випадках ми можемо почути, що жінка впродовж перших шести місяців вагітності працювала в кабінеті навпроти офісної «курилки». Чи варто пояснювати, що токсичні й наркотичні речовини, які містяться в продуктах горіння сигарети, вже встигли вплинути на плід? Зрозуміло, що жінка не поверне час назад. Тепер можна тільки константувати цей негативний вплив і сподіватися, що він не виявиться для немовляти фатальним».

А під час розмови з провідним науковим співробітником Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології імені Р. Є. Кавецького, доктором медичних наук, професором Валерієм Тарутіновим «УМ» дізналася, що робота в накуреному офісі може довести жінку до безпліддя і навіть раку молочної залози.

«Коли жінка курить — це неподобство, — зазначає пан Тарутінов. — Коли дихає чужим димом — біда. «Куріво» заходить у яєчники, і не в одну яйцеклітину, а в усі. Це згодом обов’язково відбивається на потомстві, просто ефект можна помітити не відразу. У дітей виникають різні дефекти психіки, фізичні вади, ослаблюється імунітет. До речі, у чоловіків при курінні також вражаються статеві клітини. Але склад сперматозоїдів повністю оновлюється через три місяці. Тому якщо чоловік кинув курити, уже через три місяці його сперматозоїди стають придатними для зачаття здорової дитини. У жінки ми бачимо іншу картину. Шкідливі речовини, які потрапляють в її організм під час куріння (навіть пасивного), заходять абсолютно в усі яйцеклітини. І потім дуже довго там залишаються. Поки жінка дочекається нормального покоління яйцеклітин, мине багато місяців. Тому жінці, яка сьогодні палить, треба попрощатися з сигаретами, почекати як мінімум півтора–два роки, і лише потім вагітніти. Звісно, якщо вона хоче народити здорове дитя».

Щоправда, часом наслідки куріння настільки глибоко в’їдаються в організм, що в жінки повністю припиняється менструація. Яйцеклітини не визрівають, і вона просто не може завагітніти. Це трапляється як у активних курців, так і в жінок, які змушені дихати густим тютюновим димом. Отримати нищівного удару по репродуктивній сфері жінка може як удома (чоловік чи батько курить), так і на роботі, де вона проводить вісім і більше годин. Якщо її колеги курять у коридорі, в туалеті, на сходах, власне в кабінетах чи біля ліфту, жінка встигає за день вдихнути велику кількість токсичних продуктів горіння сигарети.

«Якщо ж така ситуація триває роками, це обов’язково запустить в організмі жінки певні онкопроцеси, — каже Валерій Тарутінов. — Може розвинутися рак молочної залози чи інше захворювання. Єдине питання — коли це станеться. У кожного з нас різні резерви опірності організму. Хтось «зламається» за півроку–рік, а хтось може прожити в такій несприятливій атмосфері і п’ять, і десять років. А вже потім жінка буде змушена лікуватися в онколога. У будь–якому разі паління на роботі терпіти не можна. Здоров’я не купиш за жодні гроші».