НОВИНИ ПЛЮС

14.07.2009

Парламент має зібратися позапланово

На сьогодні заплановано позачергове пленарне засідання Верховної Ради. Повідомляючи про це, інформаційне управління апарату ВР зазначає, що в парламенті зареєстровано ініціативу 151 народного депутата задля проведення екстреного засідання. Підписи зібрала фракція Блоку Тимошенко. Гаданий початок роботи ВР — 16–та година.

Передбачено розглянути три питання: законопроект, який стосується рекапіталізації банків, зміни до держбюджету в частині виділення коштів на Євро–2012 та законопроект про вибори Президента України. За даними БЮТівців, Партія регіонів обіцяла не блокувати трибуну, якщо коаліція не ставитиме на голосування кадрові зміни в уряді. ПР натомість нібито відмовляється від наполягання на підвищенні соціальних виплат.

Статистика прогулів

Дев’ять народних депутатів з невідомих причин пропустила більше 60 засідань 4–ї сесії Верховної Ради VI скликання. Причому восьмеро зі «злісних прогульників» — представники Партії регіонів. Про це вчора на брифінгу повідомив заступник Голови ВР Микола Томенко. За його словами, лише 18 народних депутатів (із 450) не пропустили з поважних причин жодного з 61 засідання, які відбулися від 3 лютого до 10 липня. Найбільше «прогулів» у трьох кандидатів у президенти: Інни Богословської (пропущено 48 пленарних засідань та всі 14 засідань її комітету), Віктора Януковича (38 пленарних та 8 із 9 засідань комітету) та Арсенія Яценюка (31 пленарне засідання).

Для Тимошенко криза вже закінчується

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко сподівається, що в Україні, як і у світі, пік фінансової кризи вже минув. Про це вона сказала вчора під час зустрічі з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій. «Те, що ми не довели країну до дефолту, до невиплати заробітних плат і пенсій, до повного руйнування економічної системи, — це і Боже благословення, і велика спільна робота», — цитує Тимошенко прес–служба Кабміну. Глава уряду свідчить, що тепер в Україні можна констатувати певну економічну стабільність, оскільки впродовж трьох останніх місяців спостерігається поступове зростання промислового виробництва. Щоправда, оцінити «реальність» роботи уряду можна буде з часом — «з відстані 20—25 років», каже лідерка БЮТ.

Нагадаємо, більшість аналітиків прогнозують другу хвилю кризи на осінь 2009 року.

Рейтинги

Якби вибори Президента України відбулися найближчим часом, у першому турі за лідера Партії регіонів Віктора Януковича проголосували б 22% громадян, за Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко — 14%, за лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка — 11%, за Голову Верховної Ради Володимира Литвина — 4%, за чинного Президента Віктора Ющенка і лідера Компартії Петра Симоненка — по 3%. Про це свідчать дані соцопитування, проведеного Центром соціальних і політичних досліджень «Социс» із 15 по 30 червня.

В опитуванні брали участь 1200 респондентів з усіх регіонів України; похибка вибірки не перевищує 3%, повідомляє «Інтерфакс–Україна». Проти усіх проголосували б 10%, стільки ж відмовилися б від участі у виборах; 17% вагалися з відповіддю.