Генерали на Банковій

14.07.2009

Команда глави держави на Банковій поповнилася професіоналами з силових структур. Так, учора Президент Віктор Ющенко відповідним указом призначив Петра Шатковського заступником глави секретаріату Президента — уповноваженим Президента з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України.

Згідно з новим розкладом Банкової, на цій посаді генерал–лейтенант СБУ Шатковський опікуватиметься усіма силовими структурами — як спецслужбами, так і військовими формуваннями. І якщо раніше звільнений із посади заступника голови СП Ігор Пукшин переймався, як силовиками, так і судами, то тепер силовий і юридичний напрями розведено. Юридичні служби Банкової вже перейшли під опіку іншого заступника — Марини Ставнійчук.

Нагадаємо, що Петро Шатковський є одним із колишніх керманичів СБУ — у 2000—2003 роках був заступником голови, а згодом певний час виконував обов’язки голови СБУ. Також був заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони у 2003—2004 роках. За даними «УМ», останнім часом генерал Шатковський хоча й перебував у запасі, але працював позаштатним радником голови Служби зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа. За безпосередньої участі генерала Шатковського вітчизняні спецслужби успішно провели одну зі спецоперацій зі звільнення з піратського полону українських моряків. Щоправда, про який саме випадок йдеться, джерела «УМ» не повідомляють.

Іншим указом Ющенко звільнив начальника Управління держохорони Валерія Гелетея і призначив на цю посаду колишнього командира спецпідрозділу «Альфа» СБУ, генерала Олександра Бірсана.

Людина Балоги, Гелетей, наразі не коментує своє звільнення (мовляв, указу ще не бачив) і збирається спочатку у відпустку. Натомість уже учора генерала Бірсана мали представити колективу УДО.

Варто зазначити, що авторитетних генералів Шатковського та Бірсана добре знають в силових структурах. Відтак можна вважати, що ці призначення є доволі рішучими кроками Президента у налагодженні більш тісної взаємодії Банкової та правоохоронних органів. n

 

ДО РЕЧІ

Колишній міністр оборони Юрій Єхануров може обійняти посаду першого заступника глави секретаріату Президента і займатиметься роботою служби з внутрішньополітичних питань і регіонального розвитку. Швидше за все, разом із ним на роботу до СП перейдуть його колишні заступники на посаді глави Міноборони — Ігор Монтрезор і Надія Дєєва.