Дві П’ятниці на тиждень

14.07.2009
Дві П’ятниці на тиждень

Саня Річардс перемагає на 400–метрівці з посмішкою. (Фото Рейтер.)

Грошові преміальні, якими Міжнародна федерація легкої атлетики приваблювала елітних спортсменів на змагання «Золотої ліги», з часом втратили свій блиск. Атлети стали значно більше заробляти на рекламі, й нині одного мільйона доларів на переможців усіх шести етапів явно замало. До того ж виграти всі турніри складно — це можливо, якщо немає гідної конкуренції, а передчасне витрачання сил призводить до невдач на інших стартах.

Яскравим підтвердженням цієї тези є хорватка Бланка Влашич. Після другого місця на Олімпіаді–2008 світова лідерка в стрибках у висоту «пролетіла» повз п’єдестал зимового чемпіонату Європи. Лихоманить її й досі. Минулої п’ятниці на третьому етапі «Золотої ліги» в Римі Бланка примудрилася програти 31–річній італійці Ді Мартіно, не підкоривши звичні для себе два метри.

Американська бігунка на 100 м із бар’єрами Даму Черрі змагання на «Стадіо Олімпіко» взагалі проігнорувала, хоча на перших двох етапах здобувала перемоги. Усе ж таки підготовка до серпневого чемпіонату світу стоїть на першому місці, і, схоже, Golden Gala в неї не вписувалася.

Із інших шести тріумфаторів Берліна й Осло у Римі виграли четверо: ямайчанка Керрон Стюарт (100 м — 10,75 сек.), росіянка Олена Ісінбаєва (жердина — 4,85 м), американка Саня Річардс (400 м — 49,46 м), ефіоп Кененіса Бекеле (5 км — 12.56,24). А от фінському метальнику списа Теро Піткямякі перейшов дорогу його вічний суперник із Норвегії Андеас Торкілдсен (87,46 м). У цьому ж секторі у «свій» день тижня гідний результат показав молодий українець Олександр П’ятниця (80,43 — п’яте місце). Також п’ятою завершила забіг на 400 м із бар’єрами киянка Анастасія Рабченюк (55,39 м), а харків’янка Ганна Міщенко фінішувала десятою на 1500 м (4.06,56).

Крім Стюарт і Бекеле, найкращим результатом сезону у світі публіку порадував чемпіон світу зі США в спринті на 100 м Тайсон Гей — 9,77 сек. Вразив і переможний стрибок у довжину на 8,61 м його співвітчизника Дуайта Філліпса.