«СаШотрус» силою 5 балів

14.07.2009
«СаШотрус» силою 5 балів

Мілош Нінкович марнує нагоду відзначитись на останніх секундах гри.

У суботньому поєдинку в Сумах, який дав старт новому футбольному сезону в Україні, було одразу кілька «вперше». Уперше одним із претендентів на Суперкубок був не донецький «Шахтар». Уперше у фіналі виступала «Ворскла». Уперше матч такого рівня приймало місто, що не має свого клубу у вищих лігах, зате має чудовий стадіон. А ще свій перший трофей в Україні здобув Валерій Газзаєв — новий тренер київського «Динамо».

 

Готуємось до Євро...

Для фанів «Динамо» Сумщина посідає особливе місце у списку регіональних антипатій. Колись Охтирка негостинно прийняла надміру активних уболівальників «синьо–білих»; тепер же обласний центр, де міліцейське керівництво добре запам’ятало охтирські події, серйозно підготувалося до нової зустрічі гостей зі столиці. Приїжджих із Києва одразу направляли до так званої «фан–зони» в парку, де вони перебували аж до самого матчу. На вході до стадіону киян обшукували так, ніби вони не футбол приїхали дивитись, а переворот на Слобожанщині робити. Зрозуміло, що все це доповнювалося хамським поводженням із боку міліціонерів, які про існування слова «етика», схоже, й не підозрюють.

«У наших міліціонери забирали навіть серветки, навушники до плеєрів, гумки для волосся і... тампони у дівчат. Із одного хлопця ледь шкарпетки не зняли. Поводилися просто дико», — розповіла «УМ» уболівальниця «синьо–білих» Аліна. У відповідь фани палили паперові прапорці з логотипом спонсора матчу, які організатори завбачливо поклали на кожне сидіння стадіону «Ювілейний». Може, ще й через те, що кілька разів на арені вимикалася частина освітлення і футболісти бігали в напівтемряві...

Не було щастя...

Уже стає традицією напередодні кожного важливого матчу «Динамо» розповідати про кадрові проблеми у стані чемпіонів. Нині в лазареті клубу перебувають одразу п’ятеро оборонців: Діакате, Несмачний, Михалик, Саблич та новобранець Леандро Алмейда. Саме через це Валерій Газзаєв випустив на поле зі стартових хвилин молодого Євгена Хачеріді з Мелітополя. На позиції правого захисника вийшов Роман Єременко, який звик діяти в центрі поля. У середині натомість бігав Андрій Ярмоленко — ще одна молода надія Газзаєва, котра за часів Сьоміна більше нудилася в запасі.

Полтавці ж вийшли на матч у бойовому складі, не було тільки хорвата Дениса Главіни, який перейшов до загребського «Динамо».

Гра загалом була рівною — важко назвати команду, яка володіла б відчутнішою перевагою. Була чудова нагода відзначитись у колишнього сумчанина Олега Гусєва; вихід фактично сам на сам з Олександром Шовковським змарнував Філіп Деспотовськи. На 92–й хвилині міг відкривати і «закривати» рахунок Мілош Нінкович — вдало зіграв голкіпер полтавців Сергій Долганський. М’яч по разу влучав у стійку воріт кожного з опонентів, але голів у матчі глядачі так і не побачили.

Героєм поєдинку сміливо можна назвати київського голкіпера, який отримав місце в основі через травму Станіслава Богуша. Відомий майстер відбивання 11–метрових, СаШо в серії пенальті спочатку взяв удар від македонця Деспотовськи, а потім змусив помилитися албанця Арменда Далкку. Саме його влучання в поперечину принесло динамівцям четвертий титул володаря Суперкубка України (самі вони з позначки жодного разу не схибили). Здавалося б, не надто серйозного, попри назву, трофея, але такого потрібного новому наставнику та молодим гравцям «синьо–білих».

 

ПІСЛЯМОВА

Валерій Газзаєв,
головний тренер «Динамо»:

— Обидві команди старалися. Гра дуже сподобалася, хоча ми мали вигравати Кубок, не доводячи справу до пенальті. Я задоволений гравцями, нашою молоддю — Хачеріді та Ярмоленком. Звісно, вони припускатимуться помилок, але будуть зростати. Хачеріді взагалі вперше в кар’єрі грав за такої кількості вболівальників і виглядав добре як для дебюту.

 

Микола Павлов,
головний тренер «Ворскли»:

— Я дуже задоволений змістом гри. Те, що програли в серії пенальті, — винні ті, хто не забив. Водночас треба віддати належне Шовковському, котрий парирував удар Деспотовськи, — вирішальний момент у серії.

Наша команда грає так, як дозволяє суперник. Сьогодні «Динамо» нам дозволяло багато, але сумніваюсь, що таке продовжиться в наступних поєдинках. Важкі матчі будуть впродовж усього чемпіонату, і ми навіть до цього прагнемо.

 

Андрій Ярмоленко,
півзахисник «Динамо»:

— Я дуже хвилювався перед серією пенальті, адже права на помилку не мав. Але коли тренер запитав, чи готовий пробивати, то одразу відповів ствердно.

 

Йован Маркоськи,
півзахисник «Ворскли»:

— Ми грали проти найсильнішої команди України. Я дещо незадоволений діями арбітрів — вони лояльніше ставились до «Динамо». Але головне, що до старту чемпіонату ми готові.

 

ТАБЛО

Суперкубок України 2009 р.

«Ворскла» (Полтава) — «Динамо» (Київ) — 0:0 (пен. — 2:4)

«Ворскла»: Долганський, Далкку, Красноперов, Цуррі, Ярмаш, Чеснаков, Деспотовськи, Маркоськи, Кулаков (Безус, 89), Єсин, Сачко (Янузі, 77)

«Динамо»: Шовковський, Бетао, Каддурі, Хачеріді, Гіоане (Нінкович, 59), Вукоєвич, Алієв (Кравченко, 19), Гусєв (Зозуля, 72), Єременко, Мілевський, Ярмоленко

Попередження: Ярмоленко, 49; Вукоєвич, 57

Суддя — Геренда (Калуш)

Суми, стадіон «Ювілейний», 18 000 глядачів

 

ОРГПИТАННЯ

Прем’єр–ліга подаватиме апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду Києва стосовно ліквідації ліги. Про це заявив президент ПЛ Віталій Данилов у відповідь на рішення виконкому ФФУ — дати керманичам прем’єр–ліги місяць на вирішення всіх конфліктних питань із бунтівними клубами й приведення свого статуту у відповідність до законів України.

Окрім того, на наступний сезон Федерація вирішила відмовитися від запрошення іноземних арбітрів на матчі чемпіонату країни, а також залишила незмінним ліміт легіонерів на сезон 2009/10 років — на поле можна буде випускати не більш як сімох «варягів».