«Зараховано», але з натяжкою

14.07.2009
«Зараховано», але з натяжкою

Віктор Рубан очікувано переміг у змаганнях лучників. (Фото Рейтер.)

Підсумковий результат наших студентів на ХХV Літній універсіаді можна розцінювати двозначно. З одного боку, в порівнянні з Іграми–2007 у командному заліку вони хоч і опустилися на три сходинки, але пропустили вперед тільки визнаних лідерів світового спорту — збірні Китаю, Росії та США. З іншого боку, Україна посилає на універсіади в основному справжніх професіоналів, а не просто спортсменів–спудеїв, і з таким підходом у новому столітті наші зазвичай отримували на десяток–півтора нагород більше, ніж узяли в Белграді (31 медаль). Скромніший ужинок українці мали тільки в 1990–х, коли програма змагань нараховувала не 15 видів спорту, а 10—12.

Після дев’яти змагальних днів нинішньої Універсіади наші студенти мали всього 15 нагород, але в останні три доби збільшили доробок удвічі. Щоправда, золотих медалей додалося лише дві: потішили футболісти та стрілець із лука Віктор Рубан. Харків’янин, як і на Олімпіаді в Пекіні, впевнено розібрався з усіма суперниками, а у фіналі переміг тайванця Ван Ченпаня (110:108). Львів’янин Дмитро Грачов, якого Рубан «перестріляв» у півфіналі, у поєдинку за «бронзу» здолав італійця Массиміліано Мандію (113:110). Ще раніше Грачов у парі з Вікторією Коваль отримав «срібло» у міксті. Також другою виявилася й наша жіноча команда.

Футбольна ж збірна успішно підтвердила статус чемпіона минулої Універсіади. У фіналі на голи севастопольця Владислава Піскуна та Антона Монахова з «Таврії» італійці відповіли аж трьома м’ячами, але один із них забили у власні ворота. «Наш успіх дворічної давнини багато хто вважав випадковим, тому ця перемога є надзвичайно важливою», — тішився здобутку головний тренер студентської збірної Володимир Лозинський. Нагадаємо, більшість його молодих підопічних — представники клубів першої і другої ліг.

Два «срібла» та «бронзу» в скарбничку «синьо–жовтих» принесли тенісисти Іван Сергєєв та Артем Смирнов. Перший у вирішальному поєдинку одиночного розряду поступився сербові Александру Словичу (5:7, 7:6, 4:6), а другий програв цьому ж суперникові у півфіналі, автоматично отримавши бронзову нагороду. До цього хлопці ще додали друге місце в команді. У настільному тенісі порадував львів’янин Олександр Дідух, для якого поразка у півфіналі також обернулася «бронзою».

На жаль, без перших місць обійшлися наші «художниці». Прима української гімнастики Ганна Безсонова чотири рази приміряла на себе «срібло», в усіх видах поступаючись усе тій самій росіянці Євгенії Канаєвій. Ще дві бронзові та одну срібну нагороду здобула наша команда, за яку виступали Ірина Ковальчук, Віра Передерій, Олена Дмираш, Оксана Петулко, Олена Цольга і Віта Зубченко.

Відтак в останні дні наші хлопці й дівчата піднялися з сьомої на шосту позицію командного заліку. Подібний ривок росіян дозволив їм обігнати на чолі топ–списку китайців, які утримували лідерство до передостаннього дня змагань.

 

МЕДАЛІ

Підсумковий командний залік

Країна З С Б У

1. Росія 27 22 27 76

2. Китай 22 21 15 58

3. Півд. Корея 21 11 15 47

4. Японія 20 21 32 73

5. США 13 13 13 39

6. Україна 7 11 13 31

7. Тайвань 7 5 5 17

8. Італія 6 14 11 31

9. Польща 6 10 8 24

10. Сербія 5 5 9 19...