Канікули нардепам тільки сняться

11.07.2009

Через блокування президії сесія Верховної Ради вчора так і не закрилася, тож, найімовірніше, парламентаріям доведеться зібратися на позачергове засідання наступного тижня. Утім не менш імовірно, що й такого засідання провести не вдасться, адже ситуація в законодавчому органі влади залишається незмінною: Партія регіонів відмовляється розблокувати роботу ВР доти, доки не буде ухвалено закон про підвищення соціальних стандартів, а фракції коаліції не погоджуються його підтримати.

І лише Голова Верховної Ради Володимир Литвин намагається запропонувати опонентам шляхи досягнення компромісу. Після безплідних погоджувальних рад, на яких представники «Регіонів» відмовилися розблокувати президію навіть заради того, щоби продовжити роботу парламенту ще на тиждень, Литвин запропонував скликати спеціальне засідання ВР за участі Президента, Прем’єр–міністра та лідера опозиції Віктора Януковича. «Протистояння в парламенті є віддзеркаленням конфлікту, який поглиблюється: з одного боку — Ющенко і Янукович, з іншого — Тимошенко», — вважає спікер. Тому, на його думку, конфліктна трійця має зібратися «під куполом» на Грушевського, 5 і розповісти, чим кожен із них керується у своїх діях. «Я розумію, що це не є виходом із ситуації, але переконаний: публічна позиція сьогодні потрібна як ніколи», — додав Голова ВР.

Також Литвин вважає, що Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко і Віктор Янукович повинні спільно ухвалити «політичне рішення» щодо проведення дострокових парламентських виборів разом із президентськими. Адже «парламент не має змоги нормально працювати, і можливості для компромісу практично вичерпані». От тільки ще залишається ухвалити закон про вибори Президента, а як це зробити в умовах такого «простою» — сказати складно.

У Партії регіонів пояснюють своє небажання йти на поступки тим, що Тимошенко нібито дала «своїй» фракції «пряму вказівку» не голосувати за проект закону про підвищення мінімальних пенсій і зар­плат, а отже, «мирним» шляхом це питання не врегулювати. При цьому «регіонали» запевняють, що готові працювати «хоч і протягом усього канікулярного періоду», аби тільки цей закон ухвалили. У Блоці Тимошенко теж налаштовані відмовитися від канікул: «Я думаю, що ми будемо збиратися (на засідання) доти, поки не вирішимо головні питання, які маємо розглянути», — запевнив один із керівників фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

А тим часом і некоаліційна, й не зов­сім опозиційна частина парламенту в особі депутатської групи «За Україну!» дивиться на вовтузіння двох найбільших фракцій скептично. «Ми розцінюємо це стояння біля трибуни одних і небажання запобігати йому інших як театр абсурду, у якому зацікавлені однаково і Блок Тимошенко, і Партія регіонів», — заявив журналістам лідер «ЗУ!» В’ячеслав Кириленко. «Заукраїнці» переконані, що «під прикриттям публічного протистояння БЮТ і ПР продовжують співпрацювати з тих питань, які стосуються розподілу влади на двох».