Повоюємо за базар

10.07.2009

Цей понеділок мав стати останнім в існуванні торгових площ на вулиці Замковій у Луцьку. Ще задовго до світанку сюди прибула муніципальна міліція зі спецтехнікою, але підприємці на територію ринку їх не пустили, звечора перекривши обидва в’їзди на Замкову. Переговори результатів не дали. Обіцяні безкоштовні місця на інших міських ринках торговий люд не привабили. Того ж дня Луцький міськрайонний суд своїм рішенням призупинив дію рішення міськради від 10 червня про облаштування території, прилеглої до Центрального ринку. Муніципали змушені були відступити, пообіцявши оскаржити судове рішення у Львівському апеляційному суді.

Майже під стінами Луцького замку, який є основною візиткою древнього Лучеська, дрібні підприємці вже давно торгують усілякою всячиною, починаючи від секонд–хенду і закінчуючи овочами та фруктами. Вулиця, що веде до замку, після закінчення торгового дня нагадує величезний смітник. Таке сусідство не додає привабливості місту, отож луцька влада взялася наводити порядки на Центральному ринку. Однак змін на краще не помітно. Поки найбільше страждають селяни приміських сіл, які не мають де притулитися на ринку. Вони як торгували з землі городиною, молокопродуктами та іншим їстівним крамом, так і торгують. З ринку їх постійно витісняють. Бажаючих їхати на околицю міста, де нещодавно відкрився сучасний новий ринок і де пропонують місця, немає. Люди прекрасно розуміють, що за кілограмом помідорів чи огірків не кожен попреться в інший кінець міста.

А ще підприємці обурені тим, що влада витісняє їх із Замкової, щоб зробити там парковку для автомобілів. За приватною структурою «АвтоПарксервіс» стоять нібито деякі міські чиновники. Що більше зашкодить древньому луцькому замкові — торгові ряди чи автомобілі — це ще питання. Без переконливої відповіді. Наразі підприємці зорганізувалися, уклали угоду з комунальниками на вивіз сміття, навіть дорогу за власний кошт згодні відремонтувати, аби влада їх не чіпала. Бо в період кризи залишитися без роботи страшно.

Це вже не перша базарна війна у Луцьку. Нещодавно завершилася ще одна судова епопея на Завокзальному ринку, де підприємці захищали свої робочі місця від приватної підприємницької структури, яка вирішила знести торговий ряд, щоб розширити власний торговий центр. Справа закінчилася нічним демонтажем кіосків. Навчені цим прикладом, підприємці на Центральному ринку зорганізували цілодобове чергування.