Селекція талантів

10.07.2009
Селекція талантів

Констянтин Меладзе шукає в Україні нових Анастасію Приходько чи Надю Мейхер. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Літо — майже мертвий сезон на телеекрані, але спекотна пора для підготовки нових масштабних проектів, що мають стартувати восени. Новий канал, СТБ і «плюси» уже проводять кастинги і збирають заявки, щоб знову мати шалені рейтинги чергових сезонів проектів «Танцюю для тебе», «Танцюють всі!», «Україна має талант!» та «Фабрики зірок».

 

Влаштуюсь на «Фабрику...»

Відпочинково–санаторне передмістя Києва — Пуща–Водиця. На територію дитячого табору «Супутник» я заходжу разом із кількома колегами. Наймолодша раптом вигукує: «Я ж тут два роки відпочивала! Тут жила. Тут прощальні вогнища запалювали. А ось — їдальня». Нам теж сюди — зараз тут відбувається другий тур кастингу «Фабрики зірок»–3. Уже при вході юрмляться зграйки довгоногих доглянутих дівчат у короткому вбранні з оголеними плечами та глибокими декольте. Хлопців менше, але всі гламурні. На другому поверсі претендентів на участь у третьому сезоні шоу Нового каналу ще більше. Серед них лише одна дівчина а–ля Руслана Писанка чи «фабрикантка» Елізабет у довгому платті під комір. У залі їдальні у стилі радянських 80–х між перевернутими стільцями усі чекають запрошення на сцену в бокову частину, де показуватимуть свої таланти.

У Крістіни з Луганська наклейка з номером 4117. ( Це означає, що до неї на першому етапі відбору журі ознайомилося з 4 116–ма претендентами). 21–річна перекладачка з англійської, що закінчила факультет вокалу Луганського інституту культури і мистецтв, штурмує вже третю українську «Фабрику зірок». Цього разу вона виявилася однією з семи, кого запросили з–поміж 1300 бажаючих, що проходили перший етап кастингу в Донецьку. Її зовсім не хвилює, що за власний кошт приїхала у Київ і те, що заплатила три тисячі гривень за проживання в орендованій столичній квартирі.

23–річний Андрій із Чернівців, який уже сім років живе в Києві, теж із настирних: «Бог любить трійцю. Я тричі вступав в інститут Поплавського і пробуюсь уже на третю українську «Фабрику». Вокаліст майже наблизився до здійснення мрії — потрапити на телеекран і на сцену — коли його взяли у команду 26 СНДешних претендентів, з яких вибирали остаточний склад учасників сьомої російської «Фабрики зірок». Але учасником так і не став...

Андрія покликали на сцену. Перед п’ятіркою суддів, серед яких і знаний українсько–російський продюсер Костянтин Меладзе, хлопець помітно хвилюється. «Можливо, ви виконаєте пісню у своїй тональності», «Ми не можемо зрозуміти вашого тембру», «Ви наслідуєте виконавців», «Ми не можемо побачити вашого «я», — це зауваги, що почергово отримував номер 1051 після виконання пісень із репертуару відомих співаків. Хоча була й ложка меду: «Ви красивий. У вас є голос».

— Різниця між українськими претендентами і російськими відразу впадає в очі, точніше, летить у вуха, — каже Костянтин Меладзе, який продюсував сьому «Фабрику зірок» на російському телебаченні. — В Україні учасники кастингів краще підготовлені вокально.

Як висловився метр російського шоу–бізнесу, він проводить селекцію талантів. Критерії відбору, за Меладзе, — «талант, яскравість образу та креативність. Крім уміння співати, ще мають бути й відповідні зовнішні дані, телегенічність й артистизм».

Для втомлених політикою

На вітчизняному телебаченні ера талант–шоу, випробовуваних на глядачах з інших країн, розпочалася з «Танців із зірками» на каналі «1+1». У 2006 році фінальний гала–концерт проекту подивилося майже 16 млн. глядачів. Тоді, коли ще не було остаточним розчарування в політиках, за рейтингами цей ефір випередив новорічне звернення Президента і залишив позаду футбольну трансляцію матчу між командами Італії та України. Останній ефір шоу «Україна має талант!» на СТБ, на якому оголошували ім’я переможця, став лідером телесезону і зібрав біля екранів телевізорів понад 13 мільйонів глядачів. Вітчизняні телеглядачі, що переситилися політиками, зрадами, пустопорожніми балачками, блюзнірством і «роботою» в телевізорі, обирають споглядання танців, зірок і можливість спробувати самим потрапити на телеекрани або хоча б вирішити долю інших sms–голосуванням.

Додаткові магніти й дивіденди

Кастинги та відбори учасників проектів — це потужна реклама, що йде не на загал, а доноситься індивідуально до тисяч глядачів. Найдієвішим таким промоушен став кастинг у шоу «Україна має талант!», де не обмежувався ні вік претендентів, ні їхні уміння. Або візьмемо нововведення третього сезону проекту «Танцюю для тебе» на «плюсах» — залучення у проект нових хореографів через проведення кастингів. Два дні витративши на перегляд сотень танцівників із різних міст України, організатори шоу , крім «свіжої крові» — близько 40 хореографів, з яких будуть остаточно вибирати пари зіркам — автоматично отримали приріст у майбутньому глядацької аудиторії.

Скільки б країн не показало ліцензовані шоу, кожен конкретний телеканал, який купив випробуваний формат, намагається привернути увагу до свого варіанту популярними персоналіями. Новий канал, організовуючи «Фабрику зірок»–3 (неначе останню), відразу почав гру з козиря — особистої присутності на кастингах Костянтина Меладзе, який за останнє десятиріччя знайшов на різних переглядах Надю Грановську (Мейхер), Вєру Брежнєву, Світлану Лободу, Анну Сєдакову та Анастасію Приходько, що у кілька разів збільшила число бажаючих потрапити у Зірковий будинок. Мега–стар шоу–бізнесу — щоб картинка вийшла яскравою і зібрала біля телеекранів щонайбільше глядачів — ще хочуть оточити зірочками. За словами Олексія Гончаренка, продакшн якого робитиме чергову «Фабрику...», співведучою шоу хотіли б бачити або Настю Каменську, або Тіну Кароль, або Вєру Брежнєву. Після того, як минулого тижня Дмитро Шепелєв відмовився вести третю «Фабрику», прізвища претендентів на цю вакансію поки не озвучують.

Чи не найскладніше з залученням зірок на каналі «1+1». Бо хоч Україна й не маленька країна, але вп’яте набрати команду нових селебрітіз, які б не були зв’язані контрактами, змаганнями та турами, не так–то й просто. Хоча прес–служба каналу й відповідає, що «ми вже досягли принципових домовленостей із зірками», за неофіційною інформацією, зокрема співаки, поки що визначаються. Оскільки на носі — виборча кампанія, то представники шоу–бізнесу до останнього чекають можливих пропозицій від учасників перегонів і остаточного «так» телевізійникам не кажуть. Як стало відомо «УМ», новобранцем на паркеті третього проекту «Танцюю для тебе» може стати, зокрема, один із учасників гурту «Танок на майдані Конго»; ведуться переговори зі Світланою Лободою.

За інформацією прес–служби СТБ, плануючи показ наступного сезону шоу «Україна має талант» аж на березень–квітень наступного року, канал офіційно отримав згоду від Оксани Марченко вести шоу. І це той випадок, коли «нікого іншого й не треба». У СТБешному проекті «Танцюють усі!»–2, що стартує у вересні, ведучій Лілії Ребрик, найвірогідніше, знайдуть для пари ведучого. Хоча наприкінці весни на каналі обговорювали можливість появи нової кандидатури, «бо в інших країнах у нових сезонах ведучі змінювалися». Найупізнаванішим серед членів журі знову буде Влад Яма.

Дороге задоволення

Чотири роки тому бюджет «Танців з зірками» (канал «1+1») склав 1 мільйон доларів. Шоу стало тоді найдорожчим для вітчизняного телебачення. З часом цей вид телепродукції тільки зростає у ціні. На «Фабрику зірок» («Новий канал») зразка 2007 року витратили 3 мільйони доларів, на перший сезон проекту «Танцюю для тебе» («плюси») у 2008 році — 2,5 мільйона.

Відчутну частину витрат з’їдає власне купівля іноземного формату — концепції та правил проведення. Хоча й запрошення зірок — досить витратна складова. Так, на запитання «УМ» про те, скільки вдасться «Новому каналу» зекономити на відмові від реаліті–щоденників — досить вартісного показу проживання учасників «Фабрики зірок»–3 у Зірковому будинку та наскільки подорожчав проект через участь у ньому Костянтина Меладзе, Олексій Гончаренко відповів: «Подорожчав дуже. Те, що ми зекономили за рахунок відмов від деяких моментів, присутніх у попередньому проекті, і за рахунок здешевлення у час кризи деяких послуг, ми віддаємо Костянтину Меладзе».

Незважаючи на великі витрати на підготовку ліцензованих талант–шоу, телеканали сподіваються мати шалені рейтинги. І донині сподівання справджувалися і деякі навіть перевершували очікування.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>