НОВИНИ ПЛЮС

10.07.2009

Вибухи в Іраку та Афганістані

В Іраку навіть після виведення американських військ із міст знову ллється кров. Так, учора вранці в місті Таль–Афар, біля будинку місцевого судді, терористи–смертники підірвали вибуховий пристрій — 34 людей загинули, ще близько 60 поранені, свідчить «Ассошіейтед пресс». За кілька годин до цієї трагедії сталися ще два теракти у місті Мосул — було підірвано начинені вибухівкою автівки. 16 осіб отримали поранення.

Активізувалися терористи і в Афганістані. Так, учора вранці вантажівка, яка перевозила вибухівку, перекинулася, а коли поліція пробувала відтіснити від місця ДТП натовп цікавих, машина вибухнула. Загинули на місці 25 осіб, серед них і діти з місцевої школи, розташованої неподалік. Поліція припускає, що перекинутий автомобіль підірвали за допомогою дистанційного управління. Серед місцевих правоохоронців переважає версія, що це був теракт, адже, за даними поліції, вантажівка перевозила деревину.

Молдова випустила заколотників з–під арешту

Молдовського бізнесмена Габріеля Саті, якого звинувачено в організації масових безпорядків після парламентських виборів у країні 7–8 квітня, звільнено з–під домашнього арешту під підписку про невиїзд, повідомляє «Інтерфакс». Рішення про це ухвалив суд Центрального сектора Кишинева. З–під варти звільнено й охоронця Саті — Аурела Маринеску, якого влада вважала його головним соратником. Їхній адвокат заявляє, що за три місяці, проведених за ґратами, його підопічним не було висунуто офіційних звинувачень.

Нагадаємо, що Габріеля Саті, який утік за кілька днів після масових безпорядків у Кишиневі, правоохоронці України затримали в Одесі й екстрадиювали до Молдови.

На виборах президента Індонезії перемагає президент

За оприлюдненими вчора попередніми даними Національної виборчої комісії Індонезії, на президентських виборах, які відбулися 8 липня, перед веде діючий глава держави Сусіло Бамбанг Юдхойоно з 62 відсотками голосів. За лідера опозиції, екс–президента Мегаваті Сукарнопутрі проголосували 28% громадян, за віце–президента Юсуфа Каллу, який недавно подався в опозицію, — 10%. Кандидати від опозиції вже назвали вибори недемократичними, передає радіо «Свобода».

Нагадаємо, це лише другі прямі вибори у велетенській, з населенням у мільярд, Індонезії, після падіння у 1998 році режима генерала Сухарто.

Москва відкриє військову базу в Киргизії?

Москва веде секретні перемовини з урядом Киргизії щодо відкриття на півдні країни військової бази, пише російська «Нєзавісімая газєта». Цього тижня делегація уряду РФ на чолі з віце–прем’єром Ігорем Сечіним зустрічалася в Бішкеку з президентом Киргизії Курманбеком Бакієвим. На думку аналітиків, Бішкек пристане на прохання Москви, щоб не зіпсувати остаточно стосунки з Росією після того, як Киргизія погодилася на створення в аеропорту «Манас» Центру транзитних перевезень Міністерства оборони США. Раніше на «Манасі» існувала військова авіаційна база США для переправляння вантажів у Афганістан, але на початку року киргизи зажадали від американців закрити базу. Втім 7 липня Бакієв підписав закон про створення Центру Міноборони США.

Китай стратить бунтівників–уйгурів?

Влада Китаю заявила, що зачинщиків заворушень в місті Урумчі буде жорстоко покарано, не виключено, їх чекає смертна кара, передає агенція «Рейтер». Після акцій непокори цієї неділі, які перетворилися на масові бійки уйгурів з іще однією місцевою меншиною — ханцями, заарештовано 1400 уйгурів. За деякими даними, число жертв побоїща (раніше стверджувалося, що загинули 156 осіб) насправді сягає восьми сотень. У місто введено війська.

Президенти Гондурасу долетіли

Учора мала відбутися зустріч президента Гондурасу Мануеля Селайї з в. о. президента, очільником хунти, яка й повалила Селайю та видворила його з країни 28 червня, — Роберто Мічелетті. Зустріч було призначено в Коста–Риці, проте влада сусідньої Нікарагуа, яка в один голос з рештою країн Латинської Америки та загалом світової спільноти засудила військовий переворот у Гондурасі, відмовила у наданні повітряного простору для літака Мічелетті. Як передає «Ассошіейтед пресс», зустріч не скасовано, а Мічелетті «пробиратиметься» на Коста–Рику іншими повітряними шляхами.

На цей час Верховний суд Гондурасу висунув проти Мануеля Селайї звинувачення у корупції.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>