Молодята, забудьте про передоплату!

08.07.2009
Молодята, забудьте про передоплату!

Якщо ця особа зіпсувала вам свято, повідомте правоохоронців.

Готуючись відсвяткувати знаменну подію, ви, напевно, бажаєте, щоб ваше весілля, ювілей, корпоративна вечірка чи випускний пройшли «на всі сто» та подарували винуватцям урочистостей і гостям свята максимум задоволення. Для усіх такі події вельми знакові, тому всі бажають бачити на своїх заходах винятково професіоналів із великим досвідом роботи. Інформація про таких людей передається «з вуст у вуста», хоча багато хто, зіткнувшись із подібною проблемою вперше, знаходять інформацію про потрібних фахівців на святкових форумах, оголошеннях у пресі та телебаченні. Але чимало наречених, обираючи тамаду для весілля, намагаються отримати позитивні рекомендації про її рівень від друзів та знайомих.

 

Замість свята — нецензурна лайка

Що й казати, навіть поради від найкращих друзів не завжди гарантують якісне проведення свята. Нещодавно співробітники карного розшуку Ленінського райвідділу міліції міста Севастополя затримали Євгенію Чайковську, розпорядницю святкових заходів, за підозрою у скоєнні шахрайських дій. Що дивує, міліцію викликала сама тамада, побоюючись народного гніву.

Того дня на урочистостях в одній зі шкіл до неї звернулася 40–річна голова батьківського комітету, яка поцікавилася у Євгенії, чому та зникла на кілька місяців і не готується до урочистостей випускного балу. Жінка вимагала звіту за отримані нещодавно гроші. Але ще вчора привітна та лагідна ведуча почала сваритися і посилати матом замовницю... Тоді жінка попросила повернути передоплату, але пані Чайковська відповіла, що оскільки вони відмовляються від її послуг, то гроші поверненню не підлягають! Не дивно, що ображена голова батьківського комітету вже за годину писала відповідну заяву в міліцію про шахрайство. Натомість правоохоронці провели оперативні заходи і з’ясували, що на рахунку шахрайки не один такий злочин.

Як повідомив «УМ» інспектор Центру зв’язків з громадськістю Севастопольської міліції Денис Михайленко, коли оперуповноважені опитували потерпілих, багато хто з них не приховував емоцій. Ошукані люди обурювались, що Чайковська задля заробітку навіть... неодноразово влаштовувала псевдоцеремонію поховання своїх родичів! Шахрайка дурила не лише клієнтів, а й своїх колег, з якими їй доводилося неодноразово працювати на різних заходах.

«Які гроші?
У мене ж син загинув!»

Серед них і флорист Оксана. «На жаль, багато людей, обираючи ведучого для свого свята, покладаються лише на перше враження від людини, — пригадує вона. — Але нерідко перше враження є помилковим. Я сама неодноразово ставала жертвою обману, вірила людському слову, за що й поплатилася. Наприклад, не так давно мені зателефонувала ведуча урочистостей Євгенія Чайковська, яку я знала вже вісім років. І хоча упродовж останніх трьох років чула, що вона «кидає» як замовників, так і партнерів, намагалася у це не вірити. Згодом сама переконалася у тому, що ця пані брала у замовників передоплату за послуги операторів, фотографів, музикантів, але не розраховувалася з ними. Так сталося і зі мною — я мала прикрасити залу для весілля квітами. Ціна була узгоджена, але яким було моє здивування, коли Чайковська зі мною не розрахувалася! Я неодноразово їй телефонувала. Вона казала, що не може віддати гроші, бо витратила їх на ліки сину, згодом матері...»

Пані Оксана каже, що не вірила у ці байки, бо наслухалася від колег, що Чайковська придумує хвороби родичам, аби не платити. Крім цього, шахрайка неодноразово «ховала» своїх родичів, у числі «померлих» опинявся і її син. Практикувала тамада і подвійний розрахунок: отримавши перед весіллям повну суму, часто підходила до захмелілих батьків по завершенні весілля і просила... розрахуватися. Хіба не буде зіпсованим свято через ось таких горе–ведучих?

Інший свідок, Марина Н., ще більш категорична: «Ця людина своїми діями псувала людям найважливіші миті їхнього життя! Моральних принципів — катма. Цього року я одружувалась, і всі організаційні питання були на мені. Знайомі порадили Чайковську як талановиту тамаду. Під час зустрічі вона сказала, що в неї своя команда професіоналів (фотограф, музиканти, освітлювачі), тому за їхні послуги потрібно розраховуватися з нею. Заплатила аванс — 1300 гривень, а потім почула про неї негативну інформацію. Зателефонувала і відмовилася від послуг, але Чайковська сказала, що днями у неї загинув син, і повернути аванс вона не зможе».

Дівчина швидко з’ясувала, що син ведучої живий–здоровий і мешкає у Києві. Зателефонувала шахрайці знову, але у відповідь почула відбірний мат. Марині ще пощастило, адже інших довірливих клієнтів Чайковська обдурила на значно більші суми — близько чотирьох тисяч гривень. А ще чимало наречених, сплативши кошти, взагалі у день свята не дочекалися операторів, фотографів чи піротехніків.

Клієнти самі аванси
не забирали...

Після затримання пані Чайковська вирішила на запитання оперативників не відповідати, посилаючись на ст. 63 Конституції України. Але це їй не допомогло, адже ледь не щодня до Ленінського райвідділу міліції приходять ошукані севастопольці. Поки що їх близько десяти, але оперуповноважений карного розшуку Олександр Черкашин вважає, що їх може бути значно більше. Адже пані Чайковська іноді, щоб не платити гонорари музикантам та фотографам, розраховувалася з ними апаратурою, яку брала в оренду в колег.

«Вона розповідає, що ні в чому не винна, мовляв, проблема у недоброякісних замовниках, які відмовлялися від її послуг, — каже Олександр Черкашин. — І взагалі, вона збиралася повернути гроші своїм клієнтам, але вони самі відмовляються забирати аванси!»

Нині щодо Євгенії Чайковської порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу (шахрайство, вчинене повторно). Правоохоронці встановили, що Чайковська діяла, використовуючи різні шахрайські схеми. Наприклад, одним із «найулюбленіших» її прийомів було підписання угоди. Після цього організатор зникала на кілька місяців із поля зору наречених і не відповідала на телефонні дзвінки. Наречені намагалися знайти нову тамаду, але коли до весілля залишався лише день, Чайковська виходила на зв’язок і нагадувала про підписану угоду. При цьому обурювалася: «Як це, у вас нова тамада? Тоді про аванс можете забути!» Тобто у більшості випадків шахрайка навіть не намагалася готуватися до свята, а тим більше працювати на ньому. Головне — зібрати аванси і не повернути.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>