Багаті на дітей

07.07.2009
Багаті на дітей

Родина Камінських уже планує новосілля. (Фото автора.)

Мати багатодітну родину в Україні — значить наражати себе на злидні. Напевне, тому українська традиція багатодітних сімей вже ніколи не стане масовою. Але попри складнощі українці народжують! І вперше держава помічає такі родини — вже другий рік в Україні діє спільна програма бізнесу і влади, ініційована Президентом України задля підтримки багатодітних родин. Поки що допомагають житлом та грішми лише найбільш незахищеним сім’ям, де виховують більше десяти дітей. Але у планах — подати руку допомоги кожній українській багатодітній родині. А їх у нас майже 235 тисяч!

 

Нову квартиру — за 11 дітей

У 15–річного Вови Камін­ського з Коростеня — море емоцій: його родині Президент Вік­тор Ющенко нещодавно вручив ключі від нової квартири. «Ще й руку мені потис! Так сильно — як справжній мачо!» — хвалиться хлопчина, у родині якого, окрім нього, виховують ще десять дітлахів. Свої нинішні 40 квадратних метрів сім’я Олександра та Людмили Камінських уже незабаром поміняє на 140 у подарованій двоярусній квартирі (її придбали за 475 тисяч гривень). Діти вже «поділили» майбутні кімнати на «хлопчачі» та «дівчачі» й знатимуть, хто де спатиме. А Володя вже встиг навіть записатися в тренажерний зал поруч із новим будинком. До того ж усі діти в сім’ї мають творчі здібності — майстерно малюють та співають. А від нової квартири до музичної та художньої шкіл тепер рукою подати.

Народити і виховати такий гурт дітлахів — не кожному під силу. А що вже важко забезпечити всім необхідним — і говорити годі. Однак 36–річна Людмила та 42–річний Олександр не бідкаються — самі ж народилися у багатодітній родині, знали, на що йшли. Недоспані ночі, 9–літрова каструля борщу щодня, «вахта» на кухні для усіх членів сім’ї, на день народження (а іменинники — щомісяця) — незмінний торт. Діти в багатодітних родинах рано стають самостійними, допомагають доглядати менших, швидко звикають до роботи. Ось і Володя у свої 15 і борщ зварити вміє, і печиво спече. Мріє, щоправда, стати теслею. Бо є на кого рівнятися — тато сам побудував хату, виклав у дворі власноруч зроблену плитку, мама ж дбає про родинний затишок — у молодій сім’ї росте четверо дівчат і сім хлопців віком від п’яти місяців до 17 років. І всі вимагають уваги.

Статки Камінських не надто великі — щомісячний дохід родини разом із державною допомогою (добре, що тепер вона є!) та Олександровою зарплатою сягає п’яти тисяч гривень. В умовах дорожнечі не сильно розженешся. Тому лишається лише мріяти про мікроавтобус, аби гуртом навідувати у Молдові бабусю з дідусем. Дітлахи ж мають іншу мрію — їм би комп’ютер...

Десять багатодітних родин відмовилися від допомоги

Так, як родині Камінських, за останні півтора року пощастило ще 342 українським багатодітним сім’ям, де виховується 10 і більше неповнолітніх дітей. Їм загалом надали допомогу на суму 73 мільйони гривень у рамках спільної програми влади та бізнесу на підтримку багатодітних родин «Зігрій любов’ю дитину», започаткованої Президентом України Віктором Ющенком. Це вперше українці, наділені владою та грішми, звернули увагу на проблеми «маленьких» земляків. Як розповів Руслан Дорошкевич, заступник керівника Головної служби соціально–економічного розвитку секретаріату Президента України, всі кошти, витрачені на допомогу родинам, — позабюджетні, надані небайдужими благодійниками. «За цей період придбано нові будинки та квартири для 132 родин (а це —40,9 відсотка від загальної кількості сімей, які їх потребували), — каже Руслан Миколайович, — виконано ремонт помешкань для 147 родин. Окремим сім’ям (а таких 190) було придбано автотранспорт, меблі, побутову та комп’ютерну техніку тощо. Так, у Тернопільській області, наприклад, із 89 багатодітних родин лише 23 потребували покращення житлових умов, із них придбання будинків — 12, ремонту помешкань — 11. Інші сім’ї отримали допомогу (за їхнім бажанням) у вигляді автомобілів та побутової техніки». Були навіть випадки, коли в рамках програми родинам купували худобу — вони того самі просили. Щоправда, не всі погоджуються приймати подарунки: з релігійних переконань десять багатодітних родин (у Рівненській області, наприклад, таких було п’ять) відмовилися від отримання будь–якої допомоги.

Зроблено дійсно чимало: вже завершено реалізацію проекту в Автономній Республіці Крим та 10 областях України. А кількість багатодітних родин, яким ще не починали надавати допомогу, зменшилася до 22. «Цей показник значною мірою залежить від реалізації проекту в Рівненській області, де з 148 багатодітних родин, які потребували додаткової житлової площі, лише двом родинам придбані будинки, — каже Руслан Дорошевич. — До того ж в окремих регіонах — таких, як Київ чи Полтавська область, є також чимало багатодітних родин, допомогу яким ще не надавали. Причина затримки — низький рівень перерахування благодійниками коштів в окремих регіонах: на тій же Рівненщині він становить лише 12 відсотків від потреби». Водночас, незважаючи на кризу, вже найближчим часом нові помешкання отримають багатодітні сім’ї — учасники проекту на Волині, Донеччині, Луганщині та Буковині.

Майже половина багатодітних сімей — за межею бідності

В Україні, за даними Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, нараховують 234 935 багатодітних сімей (а такими вважають родини, у яких народилося більше трьох­ дітей). Більше багатодітних сімей — на Західній Україні, зокрема, у Рівненській області їх понад 21 тисячу. І практично всі вони потребують допомоги. Останні дослідження Інституту розвитку сім’ї та молоді України свідчать: у нас рівень бідності багатодітних родин прямо пропорційний кількості дітей. Якщо рівень бідності сімей з однією дитиною в 2006 році становив 27,6 відсотка, то з двома — уже майже 42. А показники бідності родин, які виховують трьох дітей і більше, — понад 68 відсотків. Причому майже половина багатодітних сімей проживає за межею бідності, злиденності. Соціологічні дослідження Інституту розвитку сім’ї та молоді України засвідчують: багатодітні родини далеко не розкошують — вище середнього рівня своє матеріальне становище оцінює лише один відсоток сімей. Стільки ж сімей повністю задоволені рівнем достатку своєї родини, натомість 53 відсотки сімей ним зовсім не задоволені. Тому більшості сімей доводиться розраховувати лише на підтримку держави та меценатів.

...На допомогу сподівається і ще одна багатодітна родина з Коростеня. Любов та Сергій Полещуки також виховують 11 дітей, але, на відміну від Камінських, поки що в нове житло не заселяються. «Полещуки були визнані гордістю міста за достойне виховання дітей, — каже Євгенія Новицька, начальник відділу сім’ї і молоді Коростенського виконкому, — і від місцевої влади отримали, окрім побутової техніки, ще й садибу з будинком. Але приміщення там старе, потребує капітального ремонту». Любов та Сергій теж думали, що потраплять у Президентську програму, їх навіть внесли до списку щасливчиків на виділення коштів на ремонт. Однак грошей поки що не знайшли — отож доводиться тулитися сім’ї у переобладнаних комірчинах. Щоправда, надія у Поліщуків на просторе житло ще жевріє. «Почати ремонт самотужки не маємо за що, — каже Сергій Антонович, — бо треба ж свій рій за щось годувати... От якби виділили хоч якісь кошти, я б одразу дах у новій хаті поміняв би...»

 

ОЙ ЩО БУДЕ!

З 1 січня 2010 року багатодітні родини отримають нові пільги

Як повідомили «УМ» у Мінсім’ї, за законом, багатодітні родини мають низку пільг. Зокрема, вони отримують матеріальну допомогу — залежно від щомісячного доходу. Платник податку, який має трьох і більше дітей віком до 18 років, сплачує державі менше поборів. Багатодітні сім’ї користуються пільговим проїздом у міському транспорті, держава гарантує таким дітям пільгові умови для вступу до державних навчальних закладів. Діти з малозабезпечених сімей мають право на безкоштовні гарячі обіди у школах. Перебування та харчування дітей із багатодітних родин у дитсадочках є безкоштовним або зі знижкою у розмірі 50 відсотків. Також таким дітям держава гарантує щорічне забезпечення санаторними путівками, а їхнім батькам — відшкодування витрат на оплату житлово–комунальних послуг, придбання газу чи палива. Жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років. А матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, може встановлюватися пенсія за особливі заслуги як надбавка до розміру пенсії в розмірі від 35 до 40 відсотків.

Окрім того, нещодавно парламент ухвалив новий закон, і багатодітні родини матимуть більше пільг (щоправда, ці зміни наберуть чинності лише з 1 січня 2010 року). Відтепер на законодавчому рівні буде закріплено позачергове право на житло сім’ям, які мають п’ятьох і більше дітей, а також у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей.

Багатодітним сім’ям нададуть 50–відсоткову знижку квартплати, позачергове право встановлення телефонів (і за нього треба буде вносити лише половину абонплати). Діти з багатодітних сімей матимуть право на безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів та щорічне медичне обстеження; першочергове обслуговування в лікувально–профілактичних закладах, аптеках; безоплатний проїзд усіма видами транспорту (у тому числі й поїздами). Відтепер дітей із багатодітних родин звільнятимуть від плати за навчання у вищих навчальних закладах усіх рівнів за умови, якщо освіту вони здобувають уперше (передбачається також, що цю плату компенсуватимуть вищі навчальні заклади). Згідно з законом, одному з батьків, який має трьох чи більше дітей віком до 18 років, збільшується сума податкової соціальної пільги. Пропонується також збільшити тривалість додаткової оплачуваної відпустки працівникам, які мають дітей, із 7 до 10 календарних днів та з 14 до 17 календарних днів.

Крім того, Міністерство сім’ї, молоді та спорту планує вперше видати посвідчення багатодітним сім’ям. Це, на думку чиновників, дасть можливість підтвердити статус багатодітної родини.