Кров на асфальті

07.07.2009

Влада Китаю тепер запевняє, що масові заворушення в столиці Синцзян–Уйгурського автономного округу в неділю, внаслідок яких 140 уйгурів загинули, були спровоковані з–за кордону ватажками сепаратистів і що зараз «ситуацію в місті взято під контроль».

Поштовхом до трагічної розв’язки етнічного конфлікту стало вбивство у суботу ввечері двох уйгурів на фабриці іграшок, що в іншій провінції — Гуандун. Передісторія цього теж начебто замішана на етнічній «муці»: одна з китаянок–робітниць звинуватила уйгурів у сексуальних домаганнях, потому почалися переслідування за расовою ознакою, і двоє уйгурів загинули від побоїв, а понад 80 були побиті. Ця жахлива НП породила хвилю обурення в уйгурській автономії — і в неділю у столиці краю, місті Урумчі, близько тисячі людей вийшли на вулиці протестувати проти переслідування своїх одноплеменців. За кілька годин до протестуючих приєдналися ще тисячі.

Велетенський натовп почав погроми. «Під руку» юрбі трапилися представники іншої національності — хань, яких, як пише китайська преса, нещадно били, потім уйгури розв’язали бійку з поліцейськими. Врешті хаос заполонив центр Урумчі — розлючений натовп крушив відділки поліції, магазини, палив автівки. У відповідь влада дала наказ стріляти гумовими кулями.

За вчорашніми офіційними підрахунками, які наводять світові інформагенції, в сутичках загинуло 140 осіб, переважно уйгури, з них 57 — на вулицях, решта — у лікарнях. Отримали поранення 828 осіб. Поліція заявляє, що заарештувала десять заводіїв маніфестації і продовжує пошук ще вісімдесяти активістів.

В організації насильства влада провінції звинувачує Всесвітній конгрес уйгурів. Його очолює уйгурська жінка–підприємець Ребія Кедер. У 1999 році Кедер заарештували за звинуваченням у замаху на національну безпеку. Невдовзі лідерка уйгурів утекла за кордон, звідки, як ствер­джує влада, і керує подібними акціями своїх земляків.

 

ДОВІДКА «УМ»

Уйгури — народ тюркського коріння, має власну мову, вважається спадкоємцем гунів. Уйгурів загалом близько 20 млн.осіб, із них, за різними даними, від 7 до 11 мільйонів мешкають у Синцзян–Уйгурському автономному окрузі Китаю.

Перша самостійна держава уйгурів була утворена у 744 році на річці Орхон. У Х ст. частина уйгурів прийняла іслам, решта стала буддистами. Уйгурська держава проіснувала до 1759 року, потім була загарбана маньчжурами. Уже в ХХ ст. були спроби уйгурів повернути незалежність від Китаю: у 1933 та 1943 роках уйгури відновлювали свою державу, але під назвою Східнотуркестанська Республіка. Однак у 1949 році Китай анексував землі цього народу. Час від часу в автономії виникають сепаратистські повстання.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>