Кортик від Президента

07.07.2009

Згідно з листопадовим указом Президента Ющенка, 5 липня Україна вперше відзначала День флоту — спільне професійне свято як працівників морського і річкового флоту, так і військовослужбовців Військово–Морських сил. З цієї нагоди в Севастополі — базі ВМСУ — побував глава держави. І в урочистостях узяв участь, і проблеми окреслив.

 

Орієнтир — на статус великої морської держави

Після церемонії покладання вінка і квітів до Меморіалу героїчним захисникам Севастополя 1941—1942 років, а також окремо — до пам’ятника адміралу Нахімову (День флоту України збігся з днем народження знаного російського флотоводця), Віктор Ющенко, як Верховний Головнокомандувач, на катері привітав екіпажі бойових і прикордонних кораблів, що вишикувалися на внутрішньому рейді Севастопольської бухти. Зійшовши після військово–морського параду на Графській площі, Президент виголосив святкову промову.

«Ми із вдячністю згадуємо тих, хто створював велич і морську славу України, захищав її від ворога і нині забезпечує її територіальну цілісність і суверенітет, своєю працею зміцнює авторитет морської держави», — заявив Віктор Ющенко. Особливі слова подяки він адресував тим українським морякам, які нині перебувають далеко за межами країни, пообіцявши, що ніхто з них не залишиться без уваги і допомоги.

Що ж стосується перспективи розвитку Військово–Морських сил, то, за словами промовця, на державному рівні вживаються заходи щодо забезпечення ВМСУ новими кораблями, о­зброєнням і технікою. Також Ющенко запевнив, що найближчим часом буде завершено реформування системи підготовки флотських спеціалістів, а з часом ВМС повністю перейдуть на професійні рейки.

«Україна за своїм потенціалом зобов’язана бути великою морською дер­жавою — це один із пріоритетів нашої політики», — наголосив Президент.

На Графській пристані Віктор Ющенко виконав приємну для кращих офіцерів ВМС, а також Морської охорони ДПС України, місію — вручив державні нагороди. А вже на площі Нахімова з його рук молоді лейтенанти, цьогорічні випускники Севастопольського військово–морського інституту імені Нахімова, отримали дипломи й морські кортики. Новоспеченим офіцерам Головнокомандувач побажав успішної служби і всіляких гараздів.

Разом із главою держави участь в урочистостях взяли начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Кириченко, командувач ВМСУ Ігор Тенюх, перший заступник міністра оборони Валерій Іващенко, голови Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко та Радміну АРК — Віктор Плакида, постійний представник Президента у Криму Леонід Жунько, голова Севастопольської міськдержадміністрації Сергій Куніцин.

Фінансування армії — принизливе

Одразу після урочистостей глава дер­жави відповів на запитання медійників. Зокрема, Президент сказав, що не підпише закон про зміни до держбюджету , якщо в ньому не будуть враховані нагальні потреби української армії і флоту. Позаяк їхнє фінансування вперше за роки незалежності «принизливе».

«Я підписав держбюджет 2009 року тільки під слово Прем’єр–міністра, що цей бюджет буде переглянутий, і те, що ми планували на розробку оперативно–тактичного ракетного комплексу, і те, що ми планували стосовно завершення ескізної частини розробки українського корвета, і те, що ми планували з модернізації ракетного озброєння військових і берегових потреб, — усе буде профінансовано», — викладає суть домовленостей із Тимошенко Президент. Тож керівник уряду «повинна дотриматися свого слова». Ціна обіцяного в частині військових витрат — 350—400 млн. гривень.

«Проблему 2017 року політизувати не слід»

Відповідаючи на запитання щодо перспектив перебування в Криму російського Чорноморського флоту, Віктор Ющенко нагадав, що Конституція України не допускає базування на її території будь–яких іноземних військових формувань. Тому за вісім років, що залишилися до обумовленого міждержавного терміну виведення ЧФ, необхідно зробити так, аби не політизували відносини між флотами.

Український народ свого часу ухвалив «гуманне, справедливе і коректне рішення», дозволивши ЧФ перебувати у Севастополі ще двадцять років, каже Ющенко, і цей термін цілком достатній, щоб «шанобливо, толерантно» вирішити дану проблему.

«Потрібно звикнути, що Україна — незалежна держава, і ми не хочемо, щоб на нашій території був якийсь інший солдат, окрім українського», — резюмував Президент.

 

ДОВІДКА «УМ»

За інформацією вітчизняного Міноборони, на початок 2009 року чисельність Військово–Морських сил України становила близько 15 тисяч осіб. Оснащені вони 26 бойовими кораблями та катерами, 12 протичовновими літаками та гелікоптерами, 55 суднами та катерами забезпечення, 39 танками, 178 бойовими броньованими машинами та 65 артилерійськими системами калібром більше 100 мм.

На середньострокову перспективу (кінець 2011 року) планується, що військовий флот матиме чотири бригади, дві військово–морські бази та чотири дивізіони, при цьому чисельність особового складу становитиме близько 11 тисяч осіб.