Повернення на Олімп

07.07.2009
Повернення на Олімп

Мрії та реальність: Енді Роддік спостерігає за тріумфом Роже Федерера. (Фото Рейтер.)

Майже рік швейцарський геній ракетки ішов до того, аби повернути собі звання найкращого тенісиста планети. 18 серпня 2008–го він втратив цей статус, пропустивши вперед іспанця Рафаеля Надаля. Повернення на перший рядок рейтингу АТР вийшло феєричним: 27–річний тенісист не лише вшосте став переможцем Уїмблдону в одиночному розряді, а й установив своїм здобутком новий світовий рекорд.

 

А Піт усе бачив!

Після того як Надаль через травму відмовився від участі в Уїмблдонському турнірі, мало хто сумнівався у черговій перемозі Федерера. На траві він грає не менш упевнено, ніж на хардовому покритті (а в Америці й Австралії швейцарець здобув уже вісім перемог у фіналах «Великого шолома»).

Із нинішнім суперником по вирішальному двобою, американцем Енді Роддіком, Федерер зустрічався у фіналах Уїмблдону в 2004 і 2005 роках й обидва рази святкував перемогу. І цього разу англійська трава Роддіку не підкорилася. Хоча й не скажеш, що він здався без спротиву, — справжній бій тривав чотири години. З іншого боку, гарматні подачі американця, перед якими не встояли його попередні суперники, дозволили Енді здобути лише два сети, а от у вирішальні моменти матчу він програв важливі тай–брейки, а з ними здав й увесь поєдинок.

«Матч був просто божевільним. У мене досі паморочиться в голові від нього», — тішився своїй звитязі Федерер.

Відучора переможець знову став першою ракеткою світу, випередивши Надаля в рейтингу ATP. Окрім того, тепер Роже має найбільше перемог на турнірах серії «Великого шолома» — у швейцарця їх 15. Донедавна лідером за цим показником із 14 тріумфами був Піт Сампрас. Легендарний американець прилетів на нинішній фінальний матч Уїмблдону, аби спостерігати, як падає його рекорд і народжується нова легенда.

Цікаво, яким своє майбутнє зараз бачить сам Роже. Маючи вагітну дружину та отримавши сатисфакцію в рейтингу, цілком можна було б зосередитись на відпочинку та облаштуванні сімейного гніздечка. Але ж ще кілька перемог зроблять досягнення Федерера ще більш важкодоступним для переслідувачів. Про наміри Федерера дізнаємося вже в серпні на відкритому чемпіонаті США.

Родинні бої

Фінал жіночого одиночного розряду виявився менш інтригуючим, ніж у сильної статі. Для сестер Уїльямс сімейне побачення у вирішальному матчі Уїмблдону стало вже четвертим. У старшої, Венус, досі було п’ять перемог на трав’яних лондонських кортах, тоді як у молодшої, Серени, — дві. Цікаво, що якраз у цих двох фінальних поєдинках вона обігрувала свою сестру.

І втретє уїмблдонський спаринг двох найближчих темношкірих родичок приніс перемогу Серені. Досвідченіша Венус опиралася лише в першому сеті, який програла на тай–брейку — 3:7. Оскільки того ж дня,в суботу, сестрам довелося змагатися ще й у фіналі пар, то особливої боротьби в другій половині зустрічі глядачі не помітили. А Серена й Венус потім записали на свій рахунок ще й звання найсильнішого дуету. Це вже їх четвертий «парний» тріумф на Уїмблдоні.

«Гра була непростою, адже я протистояла сестрі, якій завжди зичу перемог на корті. Якщо чесно, то й не сподівалася, що виграю», — очікувано розсипалася в родинних компліментах Серена. Хай там як, а тріумф на Уїмблдоні не дозволив їй посісти перше місце в рейтингу WTA: вона тут досі друга, а лідирує росіянка Дінара Сафіна.

 

ТАБЛО

Уїмблдон (Лондон, трава, призовий фонд — 12,550 млн. фунтів). Фінали

Жінки. С. Уїльямс (США, 2) — В. Уїльямс (США, 3) — 7:6, 6:2.

Пари. С. Уїльямс/В. Уїльямс (США, 4) — Стосур/Стаббс (Австралія, 3) — 7:6, 6:4.

Мікст. Гренефельд/Ноулз (Німеччина/Багами, 9) — Блек/Паес (Зімбабве/Індія, 1) — 7:5, 6:3.

Чоловіки. Півфінали. Федерер (Швейцарія, 2) — Хаас (Німеччина, 24) — 7:6, 7:5, 6:3; Роддік (США, 6) — Мюррей (В. Британія, 3) — 6:4, 4:6, 7:6, 7:6.

Фінал. Федерер — Роддік — 5:7, 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), 3:6, 16:14.

Пари. Фінал. Б. Браян/М. Браян (США, 1) — Нестор/Жимонич (Канада/Сербія, 2) — 6:7, 7:6, 6:7, 3:6.