Мітлою — у власну кишеню

02.07.2009
Мітлою — у власну кишеню

Черкаським двірникам знаряддя праці постачали аж зі столиці. (Фото Укрінформ.)

Черкаські ремонтноексплуатаційні управління на нестачу грошей скаржилися постійно. А відтак — безупинно підвищували розцінки на свої послуги. Це вже тепер з’ясувалося, що ті гроші, як правило, осідали у приватних кишенях. Волаючі факти порушень у цих конторах було оприлюднено на черговій сесії міськради. Лише по одному РЕУ всього за рік розікрали більше мільйона гривень.

 

Від батька й до сина

Міська рада вже створила спеціальну депутатську комісію для власного розслідування та звернулася до правоохоронних органів. Міський голова Черкас Сергій Одарич, виступаючи на сесії, назвав РЕУ «корупційним спрутом, гіршим за сицилійську мафію». Він стверджує, що діяльність цих підприємств побудована на «кланово­сімейних стосунках». Адже підрядні роботи з ремонту житлового фонду міста виконують фірми, власниками яких є або самі пани начальники, або їхні діти чи родичі. До того ж розцінки на ці послуги значно завищені. Доходило до справжнього маразму: керівник одного з міських РЕУ на 73 двори кожного місяця в Києві закуповував мітли. Аж по 1000 штук. У свого синапідприємця. Певно, київська мітла краще мете, ніж черкаська.

Цікаво, що саме приватні фірмочки доньок та синів начальників черкась­ких РЕУ стали постійними підрядниками ремонтних робіт у під’їздах міських багатоповерхівок. Серед таких «трудів­ників» були й самі начальники РЕУ. І хоча ринкова вартість, приміром, ремонту одного під’їзду в дев’ятиповерховому будинку в Черкасах реально не перевищувала 12 тисяч гривень, рахунки виписували у шість разів більші. Так, наприклад, ТОВ «Житлоексплуатація2», засновником якого є начальник РЕУ №2 Анатолій Продайвода, торік відремонтувало 10 під’їздів, «витративши» на це майже півмільйона гривень.

«Хімічило» начальство черкаських РЕУ і з установленням металевих дверей у під’їздах. Окрім того, що вартість цих дверей «малювали» космічну, вони ще й звіти фальшували. По вулиці Сумгаїтській у будинку №28 поставили тільки троє дверей, зате в актах про виконання робіт зазначили, що встановлено шістнадцять дверей. Загалом черкаські РЕУ «запакували» в новенькі двері 189 під’їздів. Це на папері. Скільки ж реально тих дверей, нині й установлює депутатська комісія.

Також комісія вже «накопала», що РЕУ не шкодували коштів на адміністративні витрати. Тільки бензин на авто одного з начальників таких контор обходився в 40 тисяч гривень щомісяця. Трудягакерівник «пахав» на тій автівці шість днів на тиждень, намотуючи в невеликому місті по 100 кілометрів щодня!

Мрії київського мера Черновецького втілили в життя черкащани

Великою дивиною для громади Черкас стала новина про привласнення квартир померлих людей. Тобто черкаські РЕУ стали на шлях чорних ріелторів. І те, про що Київський мер Леонід Черновецький тільки мріє, черкащани успішно втілили в життя. У мерії кажуть, що «в РЕУ від міської ради приховували інформацію про одиноких померлих городян, котрі мали квартири, а потім тишкомнишком прописували на ту житлову площу своїх людей і згодом, за рішенням суду, квадратні метри переходили у приватні руки, хоча туди мали б заселитися пільговики з міської квартирної черги».

Окрім того, начальники чотирьох РЕУ, їхні заступники, головні економісти, бухгалтери та вірні секретарки утворили на базі своїх підприємств чотири товариства з обмеженою відповідальністю, назвавши це підприєм­ствами трудового колективу.

Поки триває розслідування, черкаська влада оголосила про реорганізацію житлово­комунальної галузі міста. Мерія планує об’єднати сім РЕУ та створити три нові — «Митниця» та РЕУ Придніпровського і Соснівського районів. Скорочення, запевняють чиновники, торкнеться тільки керівництва, а не слюсарів, двірників, диспетчерів чи прибиральниць. Оскільки в Черкасах нині у структурі тарифу на квартплату 30—35% становить заробітна плата керівництва РЕУ та утримання адміністративних приміщень, то скорочення таких витрат дозволить зменшити квартплату на 5—7%.