НОВИНИ ПЛЮС

26.06.2009

Попереджено теракти

У Пакистані попереджено серію терактів проти посольств інших країн. Пакистанська поліція повідомила про арешт 25 осіб, яких підозрюють у підготовці вибухів у дипломатичних представництвах Угорщини, Швеції, Норвегії, Італії, Чехії та ПАР. МЗС Швеції, зі свого боку, підтвердило, що щонайменше один із заарештованих зізнався у підготовці терористичного акту проти шведського посольства в Ісламабаді. Терористи активізувалися після початку наступу пакистанської армії на позиції талібів у долині Сват на північному заході країни. Зокрема, шестеро осіб загинули внаслідок вибуху біля посольства Данії, відповідальність за цей теракт узяла на себе «Аль–Каїда».

Долина Сват вільна від талібів

«Долина Сват є вільною від талібів», — офіційно повідомив глава МВС Пакистану Рехман Малік. Операція армії проти екстремістів, яка розпочалася на початку травня, фактично закінчена. Малік повідомив, що від талібів очищені також сусідні з долиною регіони, які були окуповані бойовиками. Під час двомісячних боїв урядові війська вбили півтори тисячі талібів із приблизно п’яти тисяч, які контролювали північно–західний регіон країни. Втрати пакистанської армії — понад сто вбитими. Влада не подає дані про кількість жертв серед цивільного населення. Міністр наголосив, що тепер першочерговим завданням влади є гуманітарна допомога двом мільйонам біженців, які залишили свої домівки в долині Сват, та відбудова знищених у ході боїв будинків та інфраструктури.

Нормалізація американсько–сирійських відносин

Після чотирирічної перерви до Дамаска повертається посол США. Це черговий крок до нормалізації відносин між США та Сирією. Два тижні тому Дамаск відвідав спеціальний представник президента США на Близькому Сході Джордж Мітчел і провів переговори з президентом Сирії Башаром аль–Ассадом. Після нього столицю Сирії відвідала делегація представників американської армії, яка мала на меті співпрацю з цією країною у справі стабілізації ситуації в Іраку.

Посада посла США в Дамаску залишалася вакантною з 2005 року, коли попередній посол був відкликаний до Вашингтона на знак протесту проти сирійської причетності до вбивства колишнього прем’єр–міністра Лівану Рафіка Харірі. Сирія відкидає звинувачення у причетності до замаху.

Венесуела і США відновлюють дипломатичні відносини

США і Венесуела офіційно заявили про намір відновити дипломатичні відносини, перервані минулого року. У вересні 2008 року президент Венесуели Уго Чавес розпорядився вислати посла США з Каракаса, звинувативши Вашингтон у змові з метою здійснення державного перевороту в сусідній Болівії. У відповідь США вислали посла Венесуели з Вашингтона.

Глава МЗС Венесуели Ніколас Мадуро вчора повідомив, що обмін амбасадорами «відбудеться в найближчі дні, і як лиш обидва посли відновлять роботу, ми рухатимемося далі до більш продуктивного спілкування». Потепління відносин між двома країнами розпочалося після того, як у квітні цього року Уго Чавес та Барак Обама вперше зустрілися у рамках саміту Америк у Трінідаді й Тобаго.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>