Популізм — це турбота про популюс?

26.06.2009

У кулуарах Верховної Ради цими днями спокійно. Питання парламент розглядає проблемні, до завершення сесії залишився лише один пленарний тиждень, але народні депутати, схоже, подумки вже у відпустках. Лідер Партії регіонів пообіцяв блокування трибуни — й того не було. Можливо, через те, що сам Віктор Янукович на роботу до ВР не ходить, а роз’їжджає по регіонах, звідки дає своєму парламентському війську «центральні вказівки». От і вчора пригрозив, що фракція ПР заблокує роботу Верховної Ради, якщо негайно не буде ухвалений внесений нею проект закону про зміни до бюджету, який передбачає підвищення прожиткового мінімуму. Мовляв, не можуть народні обранці піти на канікули, не подбавши про свій народ (латиною — «популюс»).

«Регіонали» за відсутності лідера зриватися з місць­ не поспішали, але гучних слів на адресу уряду та фракції Блоку Тимошенко, яка виступала проти відповідного законопроекту, не шкодували. Їх підтримали не лише сателітні комуністи, а й некоаліційна частина «Нашої України». У результаті за те, щоб ухвалити проект за основу, проголосували 243 нардепи. Включно з коаліційним Блоком Литвина — не голосував тільки сам спікер. Утім представник БЛ Олег Зарубінський наголосив: фракція голосувала «за» тільки з розрахунку на те, що до другого читання законопроект буде доопрацьований і вдосконалений.

«Регіони» задоволені, хоча Янукович із Запо­ріжжя знову попередив про майбутнє блокування — якщо парламент не проголосує за підвищення прожиткового мінімуму (з 1 липня — до 808 грн., з 1 жовтня — до 848) та мінімальної зарплати (з 1 липня — до 825 грн., з 1 жовтня — до 864, з 1 грудня — до 900) у цілому. Опозиція запевняє, що для реалізації цього плану з бюджету потрібно 12 мільярдів гривень. Однак у БЮТ розрахунки інакші. «Загалом сума видатків у разі ухвалення цього закону в цілому становитиме понад 37 мільярдів гривень, — каже заступник голови бюджетного комітету Олег Ляшко. — З них 800 млн. — на підвищення соціальних допомог, які залежать від розміру прожиткового мінімуму, 23 млрд. 700 млн. — на збільшення розмірів мінімальної заробітної плати, вісім млрд. — на збільшення видаткової частини бюджету Пенсійного фонду і п’ять млрд. — на виплату державної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Таких коштів у бюджеті немає, тому це популізм чистої води!». При цьому в розмові з «УМ» пан Олег чесно визнав: якби зараз Блок Тимошенко був не у владі, а в опозиції, він сам наполягав би на тому, щоб уряд підвищив прожитковий мінімум та інші виплати. «Проте при цьому я б обов’язково запропонував реальні джерела, з яких його можна підвищити», — запевнив Ляшко.

Член групи «За Україну!» Андрій Парубій із визначенням «популізм» у даному випадку категорично не згоден. «Це — турбота про людей! — наголосив «нашоукраїнець». — Звісно, з нинішнім бюджетом, який зяє дірами і недолугими програмами, складно буде знайти кошти. Тому уряду треба його збалансувати і внести його на розгляд Верховної Ради. Але бездарна бюджетна політика — не причина економити на простих людях! Якщо через неї інфляція з’їла їхні кошти, то держава повинна це компенсувати».

Окрім цього, ВР учора ухвалила ще кілька законів, зокрема, «Про відчуження земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб і з міркувань суспільної необхідності». А от запланованого звіту щодо виконання бюджету, обіцяного Кабміном після ухвалення Бюджетного кодексу, депутати не почули — уряд попросив перенести його на наступний пленарний тиждень.