«Чорнявий, симпатичний», але жорсткий

25.06.2009
«Чорнявий, симпатичний», але жорсткий

Михайло Зурабов.

Учора до Комітету Державної Думи РФ у справах СНД «надійшли документи для розгляду питання про призначення Михайла Зурабова послом Російської Федерації в Україні», інформувала агенція «Інтерфакс». «Комітет найближчим часом розгляне це питання, і я певен, його члени дадуть свою згоду на призначення пана Зурабова послом», — сказав «Інтерфаксу» голова цього комітету Олексій Островський. «Закритий та непублічний», за словами пана Островського, Зурабов «показав себе практичною людиною, жорстким керівником». Упевненість голови думського комітету підкріплена і заявою його заступника Костянтина Затуліна, великого любителя «українського питання» і персони нон–грата у нас. У заяві, переданій, зокрема, і через інформагенцію УНІАН, Затулін пророкує, що Дума підтримає цю кандидатуру, адже «все обумовлюється фактом рекомендації, даної йому президентом Росії». (Зараз Михайло Зурабов є радником президента Дмитра Медведєва з проблем реформування соціальної сфери).

Нагадаємо, що в останні дні минулого тижня на кандидатуру Михайла Зурабова натякнув під час своєї прощальної прес–конференції у Києві вже екс–посол Росії Віктор Черномирдін, закресливши таким чином попередні чутки та припущення експертів про те, що в амбасаду на Повітрофлотському проспекті готується прибути заступник міністра закордонних справ Григорій Карасін. «Чорнявий, симпатичний, колишній міністр», — описав «портрет» свого наступника Черномирдін.

Михайло Зурабов — зовсім не дипломат, принаймні за фахом. Він колишній міністр охорони здоров’я (у 2004—2007 роках), до того часу чотири роки поспіль обіймав посаду голови Пенсійного фонду РФ, був одним з ініціаторів і виконавців пенсійної реформи в Росії. Народився 3 жовтня 1953 року в Ленінграді. За освітою — інженер–кібернетик, є кандидатом економічних наук. Записана в його біографії і така подія — участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Засновник страхових компаній «МАКС» і «Макс–М».