Прощавай, дорого до комунізму

24.06.2009

Коли мешканці Новогригорівки звернулися до корпункту «України молодої», я спершу вухам своїм не повірив. Навіть подумав, що в скромному селі на Васильківщині завелися антикомуністи. Адже люди повідомляли, що невідомі демонтують вулицю, яка бозна–скільки років носила ім’я Леніна.

За радянських часів, розповідають, у цих місцях була непролазна багнюка. Якийсь жартівник, згадують селяни, навіть причепив на початку вулиці вказівник «Дорога до комунізму». А потім по вулиці Леніна зусиллями тодішнього колгоспу «Мир», який вважали досить заможним, проклали бетонку. Пізніше «Мир», перехрещений спочатку в КСП, а згодом — у сільськогосподарський виробничий кооператив, збанкрутував. Відтоді й почалися біди мешканців вулиці Леніна.

Одного дня до Новогригорівки заявилися невідомі й почали демонтувати, а точніше — виривати з землі з «м’ясом» бетонні плити по вулиці Леніна. Певна річ, люди кинулися з’ясовувати у демонтувальників, що ж це коїться, а ті лише плечима знизали. Тільки показали документ із прізвищем арбітражного керуючого В. М. Козаченка, в якому зазначено, що все відбувається суворо у рамках Закону «Про відновлення платоспроможності та визнання банкрутом», а «ліквідацію» вулиці Леніна названо «заходами щодо збереження майна у вигляді дорожних плит». Згідно з цим документом, тепер дорога «поїде» у Дніпропетровськ, де лежатиме на складі по вулиці Біологічній. Я ж заради цікавості навіть спробував знайти вищезгадану вулицю, бо Дніпропетровськ, дотепер вважав, знаю дуже добре, але про Біологічну досі не чув. Перерив купу довідників, але вулиці з такою назвою так і ... не знайшов. Справді ця «дорога до комунізму» в Новогригорівці виявилася шляхом у нікуди...