НОВИНИ ПЛЮС

24.06.2009

Запеленговано сигнали «чорних скриньок» аеробуса

Пошуковий загін французьких ВМС, до якого входять кораблі, авіація та підводні апарати, запеленгували слабкі сигнали «чорних скриньок» французького аеробуса А–330, який зазнав аварії над Атлантикою з 228 пасажирами на борту в ніч із 31 травня на 1 червня. Про це повідомила вчора французька газета «Ле Монд». Бортові самописці літака перебувають на глибині близько п’яти тисяч метрів. Але французьке бюро розслідувань та аналізів, яке з’ясовує причини катастрофи, не підтвердило інформацію газети: «На цей час записуючі пристрої літака ще не локалізовано». Газета ж продовжує стверджувати, що міні–субмарину Nautile, яка належить французькому Інституту океанографії, вже відправлено на дно. Цей апарат, здатний працювати на глибинах до 6100 м, добре зарекомендував себе при пошуках «Титаніка».

Новий спікер Палати громад

Члени нижньої палати британського парламенту — Палати громад — обрали нового спікера. Серед 10 претендентів переможцем вийшов Джон Беркоу, який репрезентує опозиційну Консервативну партію. Попередній спікер Майкл Мартін нещодавно подав у відставку у зв’язку з корупційним скандалом у Палаті громад, приблизно 200 депутатів якої використовували правові прогалини у фінансуванні депутатської діяльності для особистого збагачення. Мартін таким не займався, але й нічого не зробив для ліквідації цих прогалин. Це беула перша відставка спікера нижньої палати британського парламенту за останні 300 років.

46–річний Джон Беркоу народився в родині єврейського таксиста, є депутатом Палати громад останні 12 років, репрезентує виборчий округ Букінгем. Він двічі входив до тіньового кабінету торі.

Індія заборонила Маоїстську комуністичну партію

Індійський уряд наклав заборону на діяльність Маоїстської комуністичної партії, визнавши її терористичною групою, повідомляє «Бі–Бі–Сі». Спецслужби безпеки отримали широкі повноваження на арешти членів забороненої партії, навіть тих, які не були причетними до підривної діяльності.

Незадовго до прийняття заборони спецслужби п’яти індійських штатів було приведено у стан найвищої готовності у зв’язку з погрозами комуністів–маоїстів розпочати активні дії. Частина штату Західний Бенгал потрапила під повний кон­троль маоїстів. Упродовж двох останніх десятиліть в організованих маоїстами конфліктах загинули шість тисяч осіб.

Киргизи змінили думку

Киргизстан і Сполучені Штати дійшли згоди щодо використання американцями киргизької авіабази Манас для військових поставок до Афганістану, повідомила вчора агенція РІА «Новості». Вчора ж угоду про використання американськими військовими бази Манас було винесено на розгляд парламенту Киргизстану.

Офіційний Бішкек на початку цього року оголосив про намір попросити американців залишити базу. Це було зроблено в обмін на згоду Росії надати Киргизстану кредит на два мільярди доларів. Але в останні тижні Бішкек дав зрозуміти Вашингтону, що може змінити позицію. Імовірно, що й американці пішли назустріч та погодилися підвищити оплату за оренду. Донині річна вартість оренди бази становила 17,4 млн. доларів.

Путін кредитує Молдову

Росія готова надати Молдові державний кредит на суму 0,5 млрд. доларів. Про це позавчора заявив прем’єр–міністр РФ Володимир Путін під час зустрічі з президентом Молдови Володимиром Вороніним. За його словами, спочатку слід внести зміни до закону про бюджет, а перший транш може надійти до Молдови через півтора–два місяці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>