НОВИНИ ПЛЮС

19.06.2009

Держсекретар США впала і зламала руку

Учора по дорозі в Білий дім держсекретар США Хілларі Клінтон послизнулася на вулиці, впала і зламала праву руку в ліктьовому суглобі. За повідомленням Сі–Ен–Ен, главі зовнішньополітичного відомства надали допомогу в лікарні Університету Джорджа Вашингтона, після чого відпустили додому. В офіційній заяві з цього приводу зазначено, що місіс Клінтон високо оцінила професіоналізм і добре ставлення медиків.

Тепер упродовж тижня Хілларі чекає операція на лікті, проте вона вже найближчим часом має намір повернутися до своїх обов’язків. Учора через травму державний секретар пропустила зустріч з актрисою та послом доброї волі ООН Анджеліною Джолі з нагоди Всесвітнього дня біженців, а безпосередньо перед злощасним падінням мала переговори з міністром закордонних справ Ізраїлю Авігдором Ліберманом. Клінтон підтвердила, що Вашингтон виступає проти будівництва нових єврейських поселень на палестинських територіях Західного берега Йордану. Водночас Ліберман заявив: Ізраїль не може повністю відмовитися від будівництва поселень, як того вимагають Штати.

Євросоюз готується до повторення «газової війни» Києва й Москви

Учора голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу представив Європейській раді в Брюсселі пропозиції на випадок можливої газової кризи, які передбачають посилення ролі Європейської комісії в координації дій країн Союзу. Доповідь Баррозу главам держав та урядів країн ЄС готували за матеріалами місії, що побувала в Києві й Москві та вивчала повну картину минулої газової суперечки між Україною та Росією. У проекті документа підкреслено необхідність злагоджених дій усіх країн ЄС у ситуаціях, коли виникають перебої в постачанні газу, як це було в січні поточного року. Зокрема, інформує «Інтерфакс», Єврокомісія, згідно з проектом, може вимагати від країн–членів ЄС видавати газ зі своїх сховищ для загального користування. У період кризи країни ЄС повинні будуть запитувати дозволу Брюсселя, перш ніж зменшувати потік «блакитного палива» на територію сусідів. Тепер пропозиції Баррозу повинні отримати схвалення в країнах Союзу та в Європарламенті.

Іранська опозиція роздає таємні листи

В Ірані тривають виступи опозиції, яка не згодна з офіційними результатами президентських виборів. У Тегерані антивладні активісти на вулицях роздають фотокопії конфіденційного листа, який доводить, що перемогу за підсумками голосування 12 червня отримав не президент Махмуд Ахмадінежад, а його суперник Мір-Хоссейн Мусаві.

У листі від 13 червня, підписаному міністром внутрішніх справ Садеком Махсулі й адресованому главі країни аятолі Алі Хаменеї, ідеться про те, що насправді більшість голосів отримав саме Мусаві, а не чинний президент. Водночас, зазначає газета «Індепендент», в Ірані можуть підроблювати документи з такою ж майстерністю, як і на Заході, відповідно, є значні сумніви в достовірності листа.

За офіційними даними, Ахмадінежад отримав понад 24 млн. голосів, тоді як за Мусаві проголосували 13 мільйонів осіб. Опозиція не згодна з таким підрахунком і вимагає повторного голосування.

Економічне протистояння Москви й Мінська

Новий прояв економічного протистояння між Росією й Білоруссю: після відмови Кремля від білоруських молокопродуктів та організації Мінськом митних постів на кордоні з РФ «Газпром» вимагає від «Бєлтрансгазу» погасити до 23 червня заборгованість на суму більш як 230 млн. доларів. Ідеться про газ, поставлений у січні–квітні, без урахування пені та штрафів за неповну вибірку газу в передбаченому обсязі.

Митарства грипозної «Мрії»

На борту іспанського круїзного лайнера Ocean Dream («Океанська мрія»), що курсує зараз у Карибському морі, в кількох осіб зареєстровано грип A/H1N1. Загалом симптоми «свинячого грипу» з’явилися у 14 туристів, у трьох із них уже підтвердився діагноз. Загалом на борту судна перебувають 759 пасажирів і 400 членів команди. Як повідомляє агенція ЕФЕ, порти Гранади й Барбадосу не дозволили круїзеру пришвартуватися, хоча за словами туроператорів, на лайнері вжили всіх необхідних санітарно–медичних заходів.

У Москві загинуло троє «гастарбайтерів»

Під руїнами старовинного будинку, що завалився позавчора в центрі Москви, на Садовничеській вулиці, загинули троє осіб. Як передає Newsru.com, загалом під завалами опинилося дев’ять «гастарбайтерів» із країн СНД (не України), які ремонтували чотириповерхову будівлю й одночасно жили в ній. Троє осіб вибралися з аварійного будинку самостійно і від госпіталізації відмовилися, ще трьох витягнули рятувальники із травмами різного ступеню важкості. За фактом обвалення будівлі порушено кримінальну справу (стаття КК РФ про порушення правил безпеки під час проведення будівельних робіт); сам будинок буде знесено.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>