Усе проти нічого

19.06.2009
Усе проти нічого

Напередодні поєдинку проти Руслана Чагаєва у Володимира Кличка гарний настрій. (Фото Рейтер.)

Уже зараз можна сказати, що навіть сам факт проведення в суботу бою між Володимиром Кличком та узбеком Русланом Чагаєвим є великою удачею для нашого боксера. Після відмови хвалькуватого Девіда Хея боксувати з українцем команді Кличків довелося вирішувати надскладне завдання: у короткий термін знайти опонента, який хоч якось зможе відновити зацікавлення уболівальників у поєдинку 20 червня. А ті на двобій Кличко — Хей очікували з нетерпінням: більше 60 тисяч глядачів розкупили квитки на стадіон футбольного клубу «Шальке» в Гельзенкірхені, де й має відбутися вечір боксу. Постать Чагаєва і статус його сутички з українським атлетом відповідає всім вимогам: чемпіон WBA «у відпустці» є набагато кращим опонентом, ніж якийсь там невідомий претендент.

 

Небажаний опонент

Для самого Чагаєва ця зустріч може стати поворотним моментом у кар’єрі: одним махом узбек може здобути чемпіонські пояси за версіями IBF, IBO та WBO, якими володіє Володя. Звичайно, якщо витримає натиск нашого «Доктора Сталевого Кулака».

На прес–конференції, яка традиційно передує бою, спортсмени були максимально коректні у своїх висловах і навіть не шкодували компліментів один одному. «Я вийду на ринг проти найкращого бійця після мого брата Віталія», — каже Кличко. Не часто почуєш такі слова на адресу опонента в середовищі боксерів–важковаговиків.

Цікаво, що на прес–конференції Володимир був у синьо–білому шарфі «Шальке» — добрий хід для завоювання глядацьких симпатій. Елемент форми гельзенкірхенського клубу отримав і Чагаєв: представники восьмої команди чемпіонату Німеччини подарували узбекові футболку з його прізвищем на спині та номером «2009». Таким чином вони подякували Руслану за відгук на пропозицію зійтися з Кличком–молодшим на ринзі та врятувати долю поєдинку. У футболці «Шальке» Чагаєв навіть провів показовий спаринг перед телекамерами.

Хай там як, нинішній опонент не може замінити Володимирові Хея, крові якого наш чемпіон так прагнув. «Я відчув велике розчарування, коли дізнався, що Девід травмований», — Кличко наполягає саме на офіційній версії причин відмови британця від бою, хоча рядові любителі боксу називають Хея звичайнісіньким боягузом.

Правий проти лівого

Той факт, що поєдинок за звання чемпіона світу за версією WBA між Чагаєвим та росіянином Миколою Валуєвим скасували через вірусну хворобу, яку виявили в узбека, не бентежить Кличка–молодшого. «Руслан не є переносником інфекції, і німецькі лікарі це довели. Окрім того, я зробив щеплення проти гепатиту, тому мені нічого боятися», — усіма думками українець уже на ринзі.

Не боїться суперника й узбек. Чагаєв бачить перевагу опонента над ним лише в кількості завойованих титулів. «Секрет перемоги над таким сильним боксером я зараз не відкрию — усе побачите на ринзі», — намагається інтригувати Чагаєв. Утім одразу ж згадує свою мобільність, адже за ростом він поступається українцеві.

Не менш важливим аргументом може бути стійка Руслана: він шульга, а для «праворукого» боксера, яким є Володимир, це може бути незручним фактором. «У нас у команді є боксер–лівша, тому мій підопічний готовий до бою в повному обсязі», — коментує особливості суперника молодшого Кличка його тренер Еммануель Стюард. Фахівець розповідає, що після зміни суперника вони дещо поміняли саму систему підготовки, але на готовність нашого чемпіона до бою нагальні зміни не вплинули.

Трансляція боксерського свята на каналі «Інтер» почнеться в суботу о 23.50.

 

А ТИМ ЧАСОМ ВІТАЛІЙ...

Старший брат Володимира Кличка продовжує активну діяльність на політичній ниві. Днями Віталій як лідер опозиційних сил Києва ініціював слухання так званої «справи Черновецького» у секретаріаті Президента України. Кличко–старший, зокрема, вимагає виконати постанову Верховної Ради на основі звіту тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів зловживань київською владою, ухвалену 11 червня. Тоді парламент звертався до Президента з пропозицією відсторонити Леоніда Черновецького від виконання обов’язків голови КМДА на період діяльності комісії та скасувати цілу низку незаконних розпоряджень мера.