Хата для вчителя

17.06.2009

Вінницька міська рада вирішила започаткувати будівництво недорогого житла для працівників бюджетної сфери, тобто на регіональному рівні реалізувати програму, яку досі — попри завіряння високопоставлених урядовців — на рівні держави запустити не вдалося. Коли оголосили про створення дер­жавної програми доступного житла, у місті під неї було запроектовано 930 квартир та отримано всі необхідні погодження. Та як тільки міська влада звернулася в Київ, щоб отримати обіцяних 30 відсотків коштів на впровадження проекту, з того нічого не вийшло. За словами міського голови Володимира Гройсмана, «офіційно отримали відповідь, що поки що немає фінансування, а неофіційно — що фінансування цієї програми, напевно, взагалі не буде».

І тоді вирішили не чекати милості від столиці. Швидкими темпами було розроблено, а в травні затверджено місцеву програму «Муніципальне житло м. Вінниця». Вона призначена для забезпечення квартирами працівників бюджетної сфери міста, які не в змозі заробити стільки грошей, щоб купити їх самостійно. Якщо, скажімо, у Вінниці сьогодні один квадратний метр житлової площі на первинному ринку коштує від 5,2 тисячі до 7,5 тисячі гривень, то в межах програми, за розрахунками фахівців міськвиконкому, вартість його сягатиме 4,2 тисячі гривень, що в середньому на 30 відсотків менше. Здешевиться житло за рахунок того, що з міського бюджету буде профінансовано роботи з виготовлення проектнокошторисної документації та будівництва інженерних мереж. Майбутніх мешканців також буде звільнено від внеску на створення та розвиток інженернотранспортної та соціальної інфраструктури міста.

Для участі в програмі достатньо, щоб кандидати відповідали наступним вимогам: поперше, працювали у бюджетній сфері не менше п’яти років та потребували поліпшення житлових умов, подруге, були спроможними сплатити на початку будівництва не менше тридцяти відсотків вартості житла та мали можливість розрахуватися з узятим кредитом (один із партнерів програми — банк, який погодився видати іпотечний кредит під 19 відсотків річних).

Наприкінці травня вже розпочалися підготовчі роботи зі спорудження першого 89квартирного будинку для бюджетників у спальному житловому масиві «Вишенька». Найбільше квартир тут отримають освітяни (28) та медики (22), а також правоохоронці, комунальники, працівники органів місцевого самоврядування тощо.

Уже сьогодні кількість бажаючих узяти участь у програмі значно перевищує виділені квоти. Щоб унеможливити ймовірні зловживання, першочерговість людей, які братимуть участь у цьому пілотному проекті, визначатимуть винятково методом жеребкування і проводитимуть його відкрито, під контролем галузевих профспілок.

А що стосується тих, кому не пощастить, то чекати їм доведеться недовго. Найближчими місяцями буде визначено етапи подальшого впровадження програми та райони міста, де проектуватимуть наступні об’єкти муніципального житла.