Начхали на Юлю

03.06.2009

Сесія обласної ради вчора віддала 62 голоси при необхідному мінімумі 60 за відставку голови ради БЮТівця В’ячеслава Шапошніка.

Починаючи з осені, про сумнівні справи голови писали ЗМІ; їх вивчали правоохоронні органи; обговорювали, ламаючи списи, депутати. В’ячеслав Іванович не вважав за потрібне відреагувати як гідний політик — піти у відставку. Вчорашня його неявка на сесію стала останньою спробою загальмувати процес. Але, як ствер­джує заступник голови облради Сергій Клочко, присутність Шапошніка при розгляді питання про його відставку не обов’язкова. Отож рішення сесії цілком правомірне.

Останні дні конфлікту виявилися найнапруженішими. Після поперед­ньої сесії, коли для відставки не вистачило одного голосу і відразу ж з’явилося звернення більшості депутатів про потребу скликання нової сесії та повторного розгляду питання, пішли в хід столичні зв’язки, якими так козиряв голова. Відтак було звільнено з посади керівника обласної організації ВО «Батьківщина» Івана Сідельника. Засновник обласного БЮТу, народний депутат Сідельник пояснив, що склав повноваження згідно із вказівкою Олександра Турчинова.

Після того як Київ прибрав Сідельника, у Сумах почалася активна чистка рядів від його прибічників. Рішенням політради з партії виключили шістьох депутатів облради, які активно виступали за відставку В’ячеслава Шапошніка: Володимира Токаря, Володимира Дригу, Олександра Кудіна, Григорія Савченка, Володимира Кобзєва і Володимира Гончарука. Йшлося й про те, аби відкликати голоси БЮТівців із заяви про скликання позачергової сесії.

Кажуть, саме з надією, що партійний тиск зупинить процес відставки, В’ячеслав Шапошнік вирішив потягнути час. Отож він починає гратися з термінами проведення сесії. За законом, її слід призначити не далі, ніж за два тижні після отримання заяви. Шапошнік, порушуючи цей термін, призначає зібрання на 9 червня. Тоді свій хід робить його заступник Сергій Клочко — видає інше розпорядження і призначає сесію на 2 червня. За словами Клочка, підстави видати розпорядження за своїм підписом він мав. Адже статтею 46 Закону України «Про місцеве самоврядування» передбачено: якщо голова обласної ради протягом двотижневого терміну не скликає сесію за пропозицією не менш як третини депутатів, це має право зробити його заступник.

І ось — сталося. Імовірно, В’ячеслав Шапошнік намагатиметься спростувати рішення сесії. Але за цей час так багато його не зовсім симпатичних оборудок виявлено й обговорено мешканцями Сумщини, що навряд чи він зуміє відмити своє політичне обличчя, тим паче — руки.

Лишилося нагадати, що саме «УМ» першою звернула увагу на не зовсім «благосну» політичну діяльність пана Шапошніка. Минулої осені, почавши серію публікацій під назвою «Людина зі списку», наша газета намагалася довести, що брудною політика стає не сама по собі — такою її роблять наші політики.