А тепер — господарювати!

03.06.2009
А тепер — господарювати!

«Гей, наливаймо повнії чари!» — разом із кобзарем підспівував увесь зал.

«Прошу вас! Посідайте близенько, по двоє–троє, щоб усі могли розміститись», — інструктувала зі сцени місцевих жителів депутат сільради. У невеличкому сільському клубі зібралось чимало народу — значно більше, ніж він міг умістити. Сидячих місць усім не вистачило, навіть коли принесли додаткові табуретки з місцевої школи: тим, хто не прийшов вчасно, довелось постояти в коридорі. Навіть усі шість відчинених вікон не могли впоратись із незвично великою кількістю людей: у приміщенні швидко стало жарко.

Проте, незважаючи на тисняву, настрій у присутніх був святковим. Адже вони нарешті змогли отримати найцінніше — дер­жавні акти на землю: 576 жителів села Дударків, що на Київщині, стали повноправними господарями на своїй землі. Серед щасливих власників: працівники та пенсіонери ДП «Чайка», а також учителі Дударківської загальноосвітньої школи.

«Ми два роки боролись за свою землю. За цей час довелося проламати багато стін — проти нас ішов навіть наш сільський голова. Разом із районними чиновниками він зробив усе, щоб наша земля нам тільки снилась», — розказує один із «земельних борців» села Дударків Григорій Доценко.

Так дударківці й не побачили б держактів, якби не ініціативність та цілеспрямованість односельчанки. Тендітну білявку Софію Сидоренко в Дударкові знає і поважає кожен: саме вона ще у 2004 році на Співочому полі через натовп прорвалась до Віктора Ющенка й особисто розказала про земельну несправедливість. «Відтоді й розпочалась дорога в довгі чотири роки. Проте якби не особиста підтримка Президента та його команди, свято так ніколи б і не завітало в Дударків», — розказують селяни.

Мужність Софії Сидоренко визнали не тільки односельчани: саме їй, першій державний акт на землю вручила екс–голова Київської облдержадміністрації, а тепер уже голова секретаріату Президента Віра Ульянченко.

«Нелегко було зібрати необхідні документи саме тих людей, які дійсно мали право отримати ці ділянки. Ви ж розумієте, що значать ці землі: недалеко Київ, поруч будують логістичні склади. Дуже багато бізнесменів, зацікавлені в цих землях. Проте ми зробили все, щоб земля дісталась її справжнім власникам — вам», — звернулась до присутніх Віра Ульянченко.

Селяни щиро усміхались у відповідь і не могли повірити в перемогу, з радістю ділились планами на свої ділянки, адже нарешті вони зможуть вільно розпоряджатись своєю землею. «Тепер я з нею зможу робити все, що схочу! Свою ділянку бачив не раз: розташована в досить непоганому місці. А головне, що поруч траса. Тож, мабуть, землю продам: треба сину хату добудувати. Думаю, що більшість із присутніх теж свої землі продадуть», — вважає Григорій Доценко.

Загалом, минулої суботи державні акти отримали 120 жителів села — переважно пенсіонери. Решту актів жителі села отримають упродовж тижня, запевняють у Держкомземі. «Просто фізично провести процедуру видачі майже 600 держактів за один день ми не змогли б, навіть, якби сиділи тут всю ніч», — пояснив «затримку» в. о. голови Держкомзему Київської області Юрій Вязьмітінов.

А щоб новоспеченим землевласникам — переважно людям статечного віку, було неважко добиратись до найближчого відділення Держкомзему — їх безкоштовно відвозитиме спеціально орендований автобус. «Державні акти на землі отримають усі. Якщо в когось виникнуть проблеми — звертайтесь особисто до мене. Хоча, сподіваюсь, проблем уже ніяких не виникне», — додав на завершення в.о. голови Держкомзему Київщини.

І хоч не всім присутнім відразу ж вручили довгоочікувані акти, люди отримали не просто надію — вони отримали державні гарантії та впевненість у майбутньому.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>