Студентська кишеня зменшилася

29.05.2009
Студентська кишеня зменшилася

Студентам бракує грошей: і в банкоматі, і в кишені. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

У Міністерства освіти і науки бракує коштів на виплату стипендій. Про це йдеться в офіційному листі МОН до Міністерства фінансів. 651,338 мільйона гривень — саме стільки не вистачає головному освітньому відомству країни, аби виплатити стипендії у повному обсязі, а також надати соціальний захист найбільш незахищеним студентам. Причому, як зазначається в листі, вищим навчальним закладам для виплат стипендій бракує 390, 803 млн. гривень, а соціально незахищені категорії студентів (діти–сироти, інваліди, чорнобильці) можуть недоотримати 260, 535 млн.

 

«Загалом ситуація виглядала невтішною ще від початку року, — сказав «УМ» президент громадського об’єднання «Національний студентський союз» Анатолій Ігнатович. — Урядовою постановою про порядок призначення і виплату стипендій передбачалося — студент, який має рейтинг, не менший чотирьох, повинен отримувати стипендію без будь–яких «але». Однак через нестачу коштів у Державному бюджеті почалися різноманітні махінації. І перший ланцюжок у цьому — затвердження кошторису вищих навчальних закладів. Це коли ректор подає одну суму, необхідну для виплати стипендій, а Міносвіти з відомих причин ті обсяги не затверджує, натомість пропонуючи зменшити суму. Таким чином ми й отримали такий кошторис «вишів», коли виплатити стипендії студентам без вжиття якихось заходів неможливо. А заходи були явно протиправні. Наприклад, у деякі навчальні заклади під час зимової сесії «спускалися» нормативи: вам не слід мати більш як 70 відсотків стипендіатів. І деякі «виші» на це йшли. Серед них — Тернопільський національний економічний університет, Тернопільський національний педагогічний, декілька харківських ВНЗ».

Основна проблема, наголошує пан Ігнатович, — у чинному Держбюджеті не закладені кошти на індексацію стипендій. «Коли у вересні минулого року встановлювали стипендію у розмірі 530 гривень, ніхто не зважав на цей нюанс. А якщо врахувати офіційну цьогорічну інфляцію 13%, додати до неї показники інфляції за минулий рік — виходимо на пристойну суму, яку потрібно щомісяця додавати до стипендії», — каже він.

Керівник «Студентського захисту» Андрій Черних переконаний: уряд Юлії Тимошенко повинен невідкладно виділити зі стабілізаційного фонду необхідне фінансування та «припинити лізти в кишеню до студентів». «Ми ініціюватимемо підготовку проекту Закону України «Про Державний бюджет України» в частині збільшення фінансування вищої освіти для 100% забезпечення студентських стипендій», — заявляє Черних. І нагадує: нещодавно уряд ухвалив рішення, яке фактично не дає студенту можливості суміщати навчання з роботою. Адже досі чинна норма 369–ї постанови Кабміну, згідно з якою за відсутність на парах без поважної причини зі студента стягуватимуть «штрафи». «Виходить, що тих, хто вчитиметься, ще й залишать без стипендії, — обурюється представник Студентської ради НТУУ «Київський політехнічний інститут» Ілля Кубасов. — Якщо врахувати, що батьки більшості студентів нині самі ледве зводять кінці з кінцями, ми фактично позбавляємо молодь можливості здобувати вищу освіту».

Як повідомив «УМ» Анатолій Ігнатович, «Націо­нальний студентський союз» отримав коментар виконуючого обов’язки міністра фінансів про те, що Мінфін, реагуючи на лист Міносвіти, виділив 9 мільйонів гривень додатково. «Коли Міносвіти просить понад 630 мільйонів, а кидають таку суму, ситуація виглядає дивно. Проте наша організація робитиме все від нас залежне, аби допомогти Міністерству освіти вибити ці студентські кошти», — запевняє Ігнатович.