НОВИНИ ПЛЮС

29.05.2009

Свинячий грип уже в Словаччині

Учора в Словаччині було офіційно оголошено про перший зареєстрований у країні випадок захворювання на свинячий грип, повідомляє Бі–Бі–Сі. Наразі про особу інфікованого та шлях «доставки» вірусу свинячого грипу в країну не повідомляють. Відомо лишень, що чоловіка госпіталізовано в одну з клінік Братислави.

Вибори президента Молдови перенесено

Учора комуністична більшість у парламенті Молдови запропонувала перенести вибори президента з 28 травня на 3 червня. Це пов’язано з тим, що комуністична фракція має лише 60 депутатів і на попередньому голосуванні не змогла провести свого кандидата в президенти, адже, за законом, для цього потрібен щонайменше 61 голос. Очевидно, правляча партія сподівається до 3 червня змінити розклад сил у лавах парламентських опозиціонерів, які нараховують 41 мандат. Нині опозиція стверджує, що бойкотуватиме й наступну процедуру обрання глави держави, якщо комуністи погодяться на висунення також кандидатури голови демократичного альянсу «Наша Молдова» Серафима Урекяну.

Згідно з Конституцією Молдови, якщо парламент неспроможний обрати президента два рази, його буде розпущено та оголошено нові парламентські вибори.

Тисячі й один чиновник–казнокрад

Іракська комісія з питань єдності суспільства, головна функція якої — боротьба з корупцією, видала ордери на арешт майже тисячі чиновників, звинувачених у розкраданні бюджетних коштів та міжнародної допомоги. Конкретно, передає «Рейтер», арешту підлягають 997 чиновників, 53 з яких обіймають високі посади. Ця заява згаданої комісії пролунала по тому, як пішов зі своєї посади міністр торгівлі Іраку Абдул Салах Судані, якого звинувачують у закупівлі за кордоном неякісного цукру та в укладанні незаконних контрактів. Крім того, за останній місяць у країні було заарештовано 120 держчиновників, інформує «Рейтер».

Помста курдів

У Туреччині, неподалік кордону з Іраком, учора вранці спрацювала закладена на дорозі міна, передає «Ассошіейтед пресс». Саме в цей час на цьому перехресті проїздила вантажівка з турецькими вояками. 8 військових загинули, ще восьмеро поранені, констатує Генштаб Туреччини. Теракт влаштувала Робітнича партія Курдистану, яка веде боротьбу за незалежність цього краю, населеного курдами, та загалом за об’єднання курдських земель в одну державу. Нагадаємо, що ООН та ЄС визнали РПК терористичною організацією.

Соціалізм і цензура

Венесуельська влада затримала позавчора в аеропорту Каракаса відомого перуанського письменника Маріо Варгаса Льосу. З ним провели годинну «виховну» бесіду, а потім у супроводі поліцейського ескорту відвезли до готелю, щоб 73–річний письменник не мав змоги спілкуватися з журналістами. «Функціонери ввічливо попередили мене, що як громадянин іншої країни я не маю права виголошувати політичні декларації. Я так само ввічливо відповів, що батьківщина Симона Болівара не може накладати обмеження на свободу думки», — переказав перебіг бесіди письменник. Льоса, відомий критикою політики президента Венесуели Уго Чавеса, прибув до столиці цієї країни для участі у форумі, присвяченому свободі і демократії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>