НОВИНИ ПЛЮС

28.05.2009

Циклон в Індії: понад 200 жертв

Унаслідок циклону «Айла», який четвертий день лютує в індійському штаті Західна Бенгалія та в сусідній країні — Бангладеш, станом на вчора загинуло 203 людей, констатує інформагенція РІА «Новості». Десятки тисяч людей втратили дах над головою, адже зливи затопили приблизно 30 тисяч будинків. Ще вчора швидкість вітру сягала 120 км/год, океанська хвиля підіймалася у висоту на три метри, а рівень опадів становив 25 см.

«Патріот» з українцем пришвартувався

Звільнене з піратського полону судно «Патріот» з громадянином України на борту прибуло до Ємена, повідомило вчора Міністерство закордонних справ України, посилаючись на інформацію компанії–судновласника — «Йоганн Блюменталь» із німецького Гамбурга. Стан здоров’я усіх 17 членів екіпажу, серед яких є також громадяни Польщі та Філіппін, задовільний. Наш співвітчизник вирішив відразу не повертатися на батьківщину, а продовжити ще на чотири тижні рейс разом із судном «Патріот».

Масові мітинги у Тбілісі

Учора грузинська опозиція, яка з 9 травня оголосила всенародну акцію протесту проти політики президента Михаїла Саакашвілі і вимагає його відставки, заблокувала міжнародний аеропорт Тбілісі. Акція, наполягає опозиція, має мирний характер. А напередодні ввечері у столиці Грузії пройшов велелюдний мітинг, на який, за повідомленням «Рейтер», зібралося понад 60 тисяч людей. За інформацією порталу «Онлайн–Грузія», найбільш радикальні партії вирішили надалі виступати проти влади під своїми прапорами, тобто як самостійні політичні сили. Проте, наголосила лідер «Демократичного руху «Єдина Грузія» Ніно Бурджанадзе, спільні вимоги опозиції залишаються в силі.

У Мексиці заарештували мерів–наркобаронів

Безпрецедентну акцію проти наркомафії провела прокуратура Мексики: у штаті Мічоакан було заарештовано мерів десяти міст і селищ, зокрема, й керівника адміністрації міста Уруапан — другого за розміром та економічним потенціалом міста в регіоні. Разом із мерами взяли під варту ще 17 високопосадовців штату, сповіщає «Ассошіейтед пресс». Усім їм інкримінують зв’язки з наркобізнесом. Аналітики відзначають, що всі затримані представляють різні політичні сили країни, тому більшість спостерігачів відкидають версії про політичне підґрунтя цієї акції напередодні парламентських виборів у Мексиці, запланованих на 5 липня.

У Єгипті — пташиний грип

Міністерство охорони здоров’я Єгипту повідомило про два випадки зараження пташиним грипом на території країни — госпіталізовані чотирирічні хлопчик та дівчинка з провінції Шарко. За даними єгипетського відомства, діти захворіли після прямого контакту з домашніми птахами. Ця хвороба вперше прийшла до Єгипту в 2006 році. Щонайменше 27 інфікованих пташиним грипом померли.

Збройне повстання в Сомалі

У столиці Сомалі — Могадішо — озброєні ісламські бойовики намагалися обстріляти президентський палац, передає «Рейтер». У результаті обстрілу загинули двоє військових з охорони президента та п’ятеро мирних жителів. У відповідь урядові війська відкрили артилерійський вогонь по позиціях екстремістів.

Нагадаємо, бої між урядовими військами та ісламістами розпочалися в п’ятницю. Проти президента Сомалі виступає, зокрема, радикальне угруповання «А–Шабаб», яке контролює нині більшу частину країни. За даними правозахисних організацій, жертвами сутичок уже стали понад сто осіб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>