Дамоклів референдум

28.05.2009

На двох не зметикують

Віктор Ющенко заготував для можливої коаліції БЮТ і Партії регіонів рішучу відповідь — референдум. Якщо вони утворять союз, який у парламенті сумарно дасть понад 300 голосів, і спробують переписати Конституцію, наприклад, для обрання Президента в парламенті, — Президент готовий підписати указ про конституційний плебісцит. «Я одразу призначу референдум, як тільки ці домовленості відбудуться, якщо буде переписуватися Конституція, якщо будуть маніпулювання з Основним законом, який формує лад у державі», — заявив Ющенко в інтерв’ю російській «Нєзавісімой газєтє».

Президент вважає, сили, які «не один раз підходили до теми закулісної реформи Конституції і розподілу країни «на двох», найбільше бояться тільки одного: громадської думки, громадянської позиції». Президент вважає, що Україні потрібна нова Конституція. «Надважливо — навколо чого ми об’єднуємося, яких цілей. Якщо йдеться про те, що це об’єднання слугує тільки одному — як узурпувати і зафіксувати цю узурпацію на різних полях влади на декілька «п’ятирічок», переконаний, що це є виклик, і не тільки українській демократії», — зазначив Ющенко.

Водночас міністр юстиції Микола Оніщук сказав у коментарі «УМ», що проект Конституції, який передбачає обрання Президента в парламенті, може зазнати провалу і без референдуму. «Достатньо сильним бар’єром може виступити Конституційний Суд. Адже, відповідно до Конституції, існуючі права та свободи людини не можуть бути скасовані чи обмежені. Якщо йдеться про можливість обрання Президента в парламенті, то КС щонайменше має зробити висновок, чи не обмежуються існуючі конституційні права громадянина, адже громадяни позбавляються права на обрання Президента», — пояснив «УМ» Оніщук.

Президентський «твір» перевіряють

Невдовзі інший проект Конституції — президентський — одержить висновок «Венеціанської комісії». Нагадаємо, цей проект передбачає низку нововведень, зокрема запровадження двопалатного парламенту. 12–13 червня цей проект розглядатимуть на засіданні комісії. Микола Оніщук одержав запрошення взяти участь у цьому засіданні.

Міністр каже, що проект одержав попереднє схвалення. «Під час недавнього візиту до Страсбурга я мав зустріч із секретарем «Венеціанської комісії» Джанні Букіккіо. Він всиловив хоч і обережні, але оптимістичні сподівання щодо очікуваного висновку. Це дає певне підґрунтя для очікування позитивної дискусії з приводу проекту», — сказав у коментарі «УМ» Оніщук.