«Опіум» — за ґрати

27.05.2009
«Опіум» — за ґрати

У Франції розпочався суд над Церквою саєнтології та її сімома проповідниками — їх звинувачено в організації злочинної групи для здійснення групового шахрайства. У Франції Церкву саєнтології вважають сектою, тому якщо її паризькі структури та спілка–книгарня будуть визнані винними в шахрайствах, їм загрожує штраф у розмірі п’яти мільйонів євро та заборона діяльності на території всієї країни, повідомляє агенція «Рейтер». Вирок може бути оголошено вже наступного тижня. За процесом у Парижі уважно стежать у всьому світі, оскільки Церква саєнтології діє в 159 країнах і нараховує мільйони членів.

Конкретно — сімох французьких саєнтологів, зокрема й її генерального директора Алена Розенберга, звинувачують у нелегальних фармакологічних практиках. Їм загрожує до 10 років ув’язнення. Справу відкрито за складеним 1998 року позовом 48–річної парижанки Од–Клер Мальтон, яка, перебуваючи у стані депресії, була завербована на вулиці кількома саєнтологами і вмовлена ними провести психологічний тест особистості. Упродовж кількох наступних місяців Од–Клер витратила (якщо перевести тодішні франки у нинішню європейську валюту) 21 тис. євро на саєнтологічні книги, серії вітамінів для очищення організму, процедури в сауні та купівлю Е–метра — спеціального приладу для вимірювання духовного прогресу.

Потім надійшли скарги ще від п’яти осіб, з яких саєнтологи видурили на такі тести, лікування та курси просвітлення духу сотні тисяч євро. Коли ці легкодухи витратили всі заощадження, саєнтологи не полишили їх у спокої: телефонували ночами, щоб виплатили заборгованість, пропонували брати наступні позики в банках. Французьких саєнтологів уже раз судили, в 2003 році.

Церкву саєнтології (в перекладі — «наука про знання») було засновано 1954 року письменником–фантастом Роном Хаббардом в американському штаті Каліфорнія, звідки походять 90 відсотків найпоширеніших у світі сект. Саєнтоло­гія — це сучасна психопрактика, яку за деякими компонентами можна прирівняти до неорелігії. Її мета — розвинути потенціал людини, або, як декларується, повернути людину в первинний стан. За саєнтологією, людина спочатку була надздібною істотою, але потім чомусь деградувала.

У США та низці інших країн саєнтологію офіційно визнано релігією, в Німеччині, Франції, Бельгії та Греції її вважають сектою. Влада цих країн не раз звинувачувала саєнтологів у маніпулюванні свідомістю людей для наживи. У Німеччині нагляд за саєнтологами здійснює контррозвідка. У цій країні членам секти заборонено працювати в громадських адміністраціях, армії, поліції та системі освіти. Натомість у сусідній Чехії саєнтологи нещодавно відкрили свою першу школу. Французька урядова агенція у справах сект б’є на сполох, бо саєнтологи мають усе більше впливу в таких поважних інституціях, як ОБСЄ та Рада Європи, які охороняють їх від санкцій. Щупальці саєнтологів сягнули Держдепартаменту США, який критикує Німеччину за «гоніння на релігійні свободи», коли йдеться про протидію саєнтологам. Наразі жодній країні світу не вдалося поставити Церкву саєнтології поза законом. Франція може бути першою.

Популяризації Церкви саєнтології сприяє те, що до неї належать деякі знаменитості, зокрема голлівудські актори Джон Траволта та Том Круз. Саєнтологи «освоїли» Європу ще в 70–х роках ХХ століття і намагалися проникнути на територію СРСР, але всевидющі «органи» стали тоді на перешкоді. Після падіння «залізної завіси» саєнтологія дуже швидко поширилася Румунією та Росією, де тепер працюють потужні друкарні, багато регіональних відділень так званої Церкви саєнтології. І саме з Росії, а не Каліфорнії ця пошесть суне на Україну.

ДОВІДКА «УМ»

Саєнтологи в Україні

В Україні Церква саєнтології ще слабо розвинена, але ведеться шалений наступ за душі наших співвітчизників. На жаль, держава не зайняла чіткої позиції в питанні саєнтології, усе пущено на самоплив.

2004 року за дорученням президії Національної академії наук України співробітниками відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Сковороди НАН України було проведено експертизу віровчення і практики Церкви саєнтології в Україні. Двоє учасників цієї експертної групи — В. Є. Єленський та О. Н. Саган — того ж року видали брошуру «Саєнтологія в Україні», в якій, як ідеться у вступі, «викладають віровчення та практику релігійної організації «Церква саєнтології» та відповідність форм і методів її діяльності чинному в Україні законодавству». Вже у вступі цієї праці саєнтологія визнається «релігією». А далі міститься однозначний висновок: «Сучасні релігієзнавчі методики, чинне законодавство України та міжнародні правові акти дозволяють класифікувати саєнтологію як релігію, а громади саєнтологів в Україні як релігійні». Діючі в Україні православні церкви засудили як висновки брошури, так і самих «експертів». УПЦ Московського патріархату називає Віктора Єленського, який очолює «Українську асоціацію релігійної свободи», та Олександра Сагана, керуючого Держкомнацрелігій, який уряд Юлії Тимошенко не раз намагався розігнати як непотрібну та паразитуючу структуру, «пропагандистами секти саєнтології в Україні».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>