«Уряд порожніх крісел»

27.05.2009
«Уряд порожніх крісел»

Порожні крісла уряду. (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

В Україні триває «війна кадрів». Міністри і службовці, призначені за квотою Президента, конфліктують із тими, хто був призначений від Прем’єра та коаліції — це наслідок політреформи–2004. При цьому парламентська більшість насправді є меншістю і хоча може знайти голоси для відставки неугодних міністрів, призначити нових ніяк не виходить — бракує голосів.

На цьому тлі Президент України звернувся до уряду з закликом припинити кадрові скандали. «Віктор Ющенко вважає політично не вмотивованими та несвоєчасними постійні кадрові зміни в уряді», — заявила прес–секретар глави держави Ірина Ванникова. Вона сказала, що Президент просить налагодити ефективну роботу урядових структур. «Віктор Ющенко наголосив, що Кабінет Міністрів — це колегіальний орган, а не виконком однієї партії чи патронатна служба її лідера. В уряді має панувати атмосфера взаємної поваги та довіри, а не інтриганство та напруга», — зазначила пані Ванникова.

В уряді Тимошенко, який і сам обурився недавньою позицією Ющенка щодо необхідності відставки Юрія Луценка, «з подивом ознайомилися з побажанням Президента». Там запевняють, що «Кабінет Міністрів не вів, не веде й не збирається вести будь–яких воєнних дій, партизанських війн чи диверсійної діяльності». Але від «боротьби з корупцією в Міністерстві оборони» не відмовляються: «на цю пропозицію уряд погодитися не може», передала прес–служба уряду.

А тим часом у Кабінеті Міністрів «гуляють» кілька посад — міністра фінансів та міністра закордонних справ. Днями Президент розкритикував Кабмін за наявність кадрових прогалин. Він вважає, що для наших політиків — «не головне, хто очолить міністерство, а головне, щоб зняти чинного чиновника». Вчора ж, під час візиту на Житомирщину Віктор Ющенко висловив думку, що метою Прем’єр–міністра є «уряд порожніх крісел», «коли усі — виконувачі обов’язків, і одне соло».

Також Президент заявив, що не вноситиме подання на звільнення Юрія Єханурова.