Позмагатися заради життя

23.05.2009
Позмагатися заради життя

У День Києва на Хрещатику знову проведуть благочинний забіг. (Володимира СТАДНІКА.)

Святкування Дня української столиці нині неможливо уявити без добре впізнаваної події — «Пробігу під каштанами». Започаткована в 1993 році спортивно–благочинна акція розрослася до масштабного змагання — в ньому тепер беруть участь кілька тисяч любителів бігу. «Перший рік тих 150 людей, які вийшли на дистанцію, сприймали мало не за божевільних», — розповідає Ірина Кузнєцова, одна з ініціаторів «Пробігу». На День Києва, що припадає на 31 травня, вони пробігатимуть під гілками каштанів уже 17–й раз. Протяжність дистанції (до 5 км) кожен собі обирає сам.

Цього разу організатори акції до останнього моменту не були впевнені, чи зможуть її провести. «Рік був складний, і фінансова ситуація тривалий час тримала нас у напрузі. Добре, що знайшлися надійні партнери–спонсори», — розповідає пані Кузнєцова. Вона сподівається, що на старт вийде ще більше учасників, ніж у попередні роки. Торік центром столиці пробігли 2 507 атлетів. Окрім спортсменів, політиків, представників шоу–бізнесу та інших бажаючих спробувати свої сили, у змаганні планують окремі старти для учасників, які змушені пересуватися за допомогою інвалідних візків, та для дітей, що народилися з серцевими вадами.

Утім, окрім спортивного боку акції, в неї є не менш важлива благочинна складова. Із 2002 року всі кошти, зібрані від доброчинних внесків бігунів, передають Центру дитячої кардіології та кардіохірургії. Спершу це було 28 тисяч гривень, минулого травня назбирали вже 110 тисяч, а за всі роки загальна сума надходжень становить більше півмільйона гривень.

Грошова допомога дозволила Центрові не тільки переїхати в нову будівлю на території лікарні «Охматдит», а й зробити там сучасний ремонт. Зараз тут проводять більше 10 тисяч оглядів та консультацій хворих дітей, близько тисячі хірургічних втручань, а показники смертності в Центрі чи не найнижчі у світі. Цікаво, що саму будівлю лікарні звели на такі ж меценатські кошти багатого поміщика Миколи Терещенка — тоді в ній була безкоштовна лікарня.

Зібрати значну суму сподіваються і зараз, хоча й не таку велику, як минулого року — все ж таки криза... Аби отримати нові надходження, організатори пробігу додатково вирішили провести аукціон, на якому продаватимуть футболки з відбитками рук відомих українських співаків.