Із кулаком на Міноборони

21.05.2009
Із кулаком на Міноборони

Єхануров до Тимошенко: я на пальцях пояснюю, куди поділися кошти. (УНІАН.)

Юлія Тимошенко сказала, що була шокована підсумками перевірки Контрольно–ревізійного управління. «Найяскравіший приклад: ковбаса найнижчої якості купувалася по 68,4 гривні за кілограм, тоді як ковбаса кращої якості в роздрібній торгівлі в інших постачальників коштує 36 грн.», — відзначила Прем’єрка.

Прем’єр–міністр обіцяла передати документи перевірки у профільний комітет Верховної Ради та в Генеральну прокуратуру. «Я особисто відстежуватиму, щоб кожна копійка була перевірена. За наявності фактів винні були радикально покарані, тому що моральність і духовність, які обіцяли члени «помаранчевої» команди, йдучи до влади, принижені», — цитує Тимошенко агенція УНІАН.

Перевірка зафіксувала порушення і в земельній сфері — при зміні цільового призначення земель міноборони і відмови від їх використання. Як заявив голова Контрольно–ревізійного управління Микола Сивульський, порушення зафіксовано при операціях на 53 ділянках, ринкову вартість яких оцінюють у 1 мільярд гривень.

Сивульський поскаржився, що під час перевірки робоча група натрапила на опір чиновників Міноборони: вони відмовляли у наданні документів і допуску до об’єктів. У цей момент Тимошенко знову спалахнула обуренням і поставила Сивульському вимогу вказати конкретні прізвища і спрямувати матеріали у Генпрокуратуру.

А тут уже не стримався сам Юрій Єхануров. «Перед тим як усе це зробити, ви спочатку послухайте: у Георгієшу (керівник одного з департаментів Міноборони. — Авт.) почали вимагати всі документи, які є в Міністерстві оборони. Ми — специфічне міністерство, тому я вас дуже прошу! Я розумію всі ваші емоції: вам потрібно все це подати, і преса тут, — але втримайтеся трішки! Хай він усе доповість, я щось скажу у відповідь, а потім далі ламатимете ось цю комедію», — зазначив Єхануров.

Тимошенко не любить, коли з нею так розмовляють, тим більше у присутності камер, тому гримнула кулаком по столу. «Юрій Іванович, по–перше, я думаю, що комедія і ламати комедію будете ви, коли перед силовими структурами відповідатимете», — обурилася Тимошенко. Також вона попросила Єханурова підбирати слова на засіданні уряду.

У свою чергу, міністр оборони пов’язав скандал із перевіркою з наближенням президентських виборів. Він сказав, що підтримує ідею передачі матеріалів перевірки у Генпрокуратуру. «Спасибі за перевірку, вона дасть нам можливість виявити багато недоліків, які у нас є. Ми це зробимо. Прохання передати все до прокуратури», — відзначив Юрій Єхануров.

 

ДО РЕЧІ

Першою про зловживання в Міноборони повідомила газета «Дзеркало тижня». Юрій Єхануров не виключив, що подасть у суд на видання. Міністр вважає, що «цей матеріал дає старт можливо якійсь кампанії». Він сказав, що рішення по землі приймалися законно. «Є механізми у чинному законодавстві, як це робиться. І вважати, що виділення землі під забудову є порушенням — це велика натяжка», — сказав Єхануров. Що ж до продуктів харчування, то міністр оборони вважає, що своє слово мають сказати конкретні фірми, які цим займаються і які було звинувачено у порушеннях.