Ігри, в які не гратимуть люди

16.05.2009
Ігри, в які не гратимуть люди

Барвистих вивісок «Джекпот», «Кінґ», «Ігрові автомати» тощо, якими пістрявіють українські міста, більше не буде. Якщо набере чинності закон, ухвалений учора Верховною Радою. Згідно з цим законодавчим актом, гральний бізнес в Україні заборонений. Узагалі. За таке рішення проголосувало 340 депутатів: 158 — від Партії регіонів, 120 — від БЮТ, 42 — від «НУНС» і всі без винятку 20 представників Блоку Литвина. Любителям позмагатися з «одноруким бандитом» залишили промінь надії — згідно з ухваленим народними депутатами законом, упродовж трьох місяців Кабінет Міністрів має розробити спеціальний закон про гральний бізнес і спеціальну територію, на якій можна буде розміщувати відповідні заклади.

Здавалося б, позитив такого рішення безперечний — замість спускати всі гроші в численних автоматах–рулетках, ігромани нестимуть їх у сім’ї. Знижується ризик для молоді. Проте, як це зазвичай і трапляється в нашій державі, до нібито правильного рішення знову підійшли не з того боку. Замість узяти гральний бізнес під жорсткий державний контроль, радикально обмежити кількість таких закладів та суттєво ускладнити умови ліцензування, законодавці ще більше поглибили проблему. Як заборона азартних ігор узагалі, так і перенесення їх в окремі «лас–вегаси» (до речі, насправді заклади грального бізнесу функціонують у 36 штатах США), найімовірніше, спонукає ділків, охочих заробити гроші на людському азарті, перенести свій бізнес у глибоку чорну «тінь», повністю сховавши його і від очей закону, і від податкової.

Нагадаємо, що «вовчий квиток» гральні заклади отримали після пожежі в залі ігрових автоматів у Дніпропетровську. Тоді вражена масштабами трагедії Прем’єр–міністр ініціювала зупинення ліцензії більшості гральних закладів для проведення перевірок. Але якщо заходи протипожежної безпеки не були дотримані навіть у ліцензованому закладі, то нескладно уявити, що коїтиметься у «підпільних».

Свої зауваження до законопроекту висловлювали не зациклені на передвиборчій риториці депутати. Голова ВР Володимир Литвин пропонував депутатам ухвалити закон лише в першому читанні («за» проголосувало 406 нардепів), аби до другого — врахувати всі зауваження. Та парламентарії вирішили піти далі.

«Це гіперпопулізм, який не має нічого спільного з бажанням обмежити доступ громадян до ігроманії. Зараз пропонують заборонити тотально все — і казино, в яких багаті люди програють великі суми... Це криміналізація і тінізація цієї сфери», — вважає «нашоукраїнка» Ксенія Ляпіна.

«Регіонали», натиснувши кнопки «за», красномовно продемонстрували, що даремно Юлія Тимошенко звинувачувала їх у лобізмі (мовляв, для того Партія регіонів і трибуну блокує, аби не заборонили, бува, гральний бізнес). Також варто нагадати, що раніше депутати з БЮТ складали законопроекти про створення окремих гральних зон, тож «тимошенківців» звинувачували в тому, що вони лобіюють інтереси великих землевласників. Зокрема побудова «лас–вегаса» на Київщині вочевидь буде вигідна Богданові Губському та іншим латифундистам від Блоку Тимошенко.