Сумістили несумісне

16.05.2009
Сумістили несумісне

Група «Мікро Арт 1:10» представить мініатюри сучасних музеїв у Музеї російського мистецтва в Києві.

Ще у вересні минулого року Фонд сучасного мистецтва «Ейдос» оголосив міжнародний конкурс кураторських проектів «Мистецтво a priori: актуальні історії». Метою проекту було поєднати класичне мистецтво з актуальним, оживити музеї та налагодити діалог сучасних кураторів із традиційними шедеврами колекцій національних художніх музеїв. Із 55 заявок з усієї України, Білорусі, Естонії, Молдови, Польщі та Росії міжнародне журі на чолі з Ярою Бубновою обрало шість найкращих для реалізації. Фішка конкурсу в тому, що проекти втілюватимуться в різних містах України впродовж півроку. «Мистецтво a priori» стартує вже сьогодні в Одесі, а далі — Харків, Полтава, Севастополь, Львів, Вишневець на Тернопільщині й Київ, де все закінчиться семигодинним перформансом у Національному художньому музеї.

16 травня під час акції «Ніч музеїв» в Одеському муніципальному музеї особистих колекцій ім. Блещунова свій проект представлять Олена Афанасьєва та Марина Плужник–Гладир. Для проекту «Річ у собі» херсонські дівчата не випадково вибрали Одесу. Цей музей дуже специфічний, адже побудований на великій кількості різнопланових речей. За допомогою театральних акторів кураторки хочуть підкреслити цінність окремого експонату та акцентувати увагу відвідувачів на єдиному предметі в кожній залі музею.

До Міжнародного дня музею в Харківському літературному музеї буде втілено багатовекторний проект «Несумісна сумісність» Марини Конєвої та Катерини Марьюшкіної. Їхній проект базується на зв’язках між мистецькою ситуацією в місті початку ХХ століття (на основі робіт Бориса Косарєва) та початку ХХІ століття (роботи Артема Волокітіна і Романа Мініна). Окремий зал у музеї буде присвячено Сергію Жадану, який там читатиме лекції.

У Харківському художньому музеї Микола Рідний із групою «SOSка» збирається за допомогою перформансів переосмислити традиційні форми музейної експозиції. Дев’ять із дванадцяти музейних залів «вестимуть» діалог однієї масштабної класичної роботи і відеоарту. В одній із них Люсія Німцова проведе паралель із реалістичною картиною Сергія Прохорова «Подруги» і своїм відео «Вправи», в якому вона відзняла, як незграбні старі сільські жінки роблять ранкову зарядку.

У Севастопольському художньому музеї кураторка Вікторія Данилюк планує асоціювати сучасне мистецтво з лабіринтом, який «затягує» без вороття всіх художників. Її проект «Арт–лабіринт» є символічним для всього конкурсу, адже його організатори сподіваються, що традиційні музеї дозволять себе втягнути в лабіринти актуального мистецтва і створити цікавий творчий симбіоз. n