Знову прицілюємося на 17–те?

14.05.2009

25 жовтня виборів Президента не буде. Як і передбачалося, Конституційний Суд визнав цю дату, призначену раніше Верховною Радою, такою, що не відповідає Основному закону. Власне, самі парламентарії, коли в єдиному пориві понад 400 голосів вирішили призначити день голосування на 25 жовтня, добре усвідомлювали: КС цю дату «заверне». Тому жодних заперечень щодо вчорашнього рішення тлумачів Конституції не висловлювали.

«Рішення Конституційного Суду не обговорюють, а виконують, — наголосив представник Блоку Тимошенко Сергій Міщенко. — Тому якщо КС виніс саме такий вердикт, ми повинні його виконати». Народний обранець нагадав, що, згідно з Конституцією, призначати дату виборів Президента має право тільки Верховна Рада. «І доки ми цього не зробимо, виборів не буде. Тому, я переконаний, робота парламенту буде розблокована, адже Партія регіонів зацікавлена в тому, щоб президентські вибори відбулися», — слушно констатував Міщенко.

Відтак «Регіонам», які вже вкотре своїм блокуванням фактично загнали самі себе в глухий кут, треба мізкувати над тим, як викрутитися із ситуації. Швидше за все, коли це буде зроблено й парламент запрацює, вибори Президента будуть призначені на ту дату, яку від початку називали більшість політиків і оглядачів — 17 січня.

Хоча частина парламентаріїв наголошує, що конкретна дата — це взагалі не настільки глобальне питання, щоб навколо нього виникали якісь суперечки. Головне ж бо — не в який день розпочнеться чергова президентська кампанія, а який результат матимуть по її завершенні їхні кандидати.

 

ЩО УХВАЛИВ КС

Конституційний Суд визнав неконституційною постанову Верховної Ради про призначення чергових виборів Президента на неділю, 25 жовтня 2009 року. Таке рішення КС учора по обіді оголосив голова суду Андрій Стрижак.

Як повідомляє агенція «Українські новини», також КС визнав неконституційними положення ч. 1 ст. 17 закону «Про вибори Президента України», на які спиралася Верховна Рада, призначаючи вибори на 25 жовтня. Ця стаття, зокрема, говорить, що чергові вибори глави держави проходять в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Президента.

Таким вердиктом КС фактично визнав рішення парламенту не правовим, а політичним, і зафіксував правильність позиції Президента Ющенка, який робив подання щодо сумнівного тлумачення дати виборів.