Скільки помідорів у кетчупі?

13.05.2009
Скільки помідорів у кетчупі?

Де купили ви, сеньйоре, цей червоний помідор?

Звичайно, ідеально було б, якби до кожної страви кожна господиня власноруч готувала соус. Але нестача часу і ще купа інших причин змушує тримати у холодильнику упаковку–другу магазинного кетчупу. Який він у порівнянні з іншими? Спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» дослідили сім різновидів цього продукту: три — вітчизняного виробництва і чотири — імпортовані.

Як часто трапляється, виробники кетчупів видають на упаковках інформацію, яка логічному поясненню не піддається. Так, на етикетці «Золотого супертоматного кетчупу» фірми «Торчин» йдеться про «натуральні складові», а до складу соусу входить «ідентичний натуральному ароматизатор часнику»?! А у виробників томатного кетчупу «Восточный гурман» з Краснодарського краю взагалі «складнощі з перекладом». У російськомовному варіанті зазначено вміст фарбника (що в Україні неприпустимо) й одного консерванту, а в україномовному — двох консервантів?!

Так склалося, що в Україні нормотворці донині не затвердили документів, які б визначали вміст у кетчупах окремих складових. Але, наприклад, у тій же Росії, звідки нам імпортують три кетчупи з семи протестованих, чітко нормується вміст розчинних сухих речовин (тобто показник частки томатів, нехай і порошкоподібних). Найвища категорія «Екстра», за російськими стандартами, — це не менше 25 відсотків розчинних сухих речовин. У найнижчій — другій категорії — лише 14. Можливо, уже згадуваний кетчуп другої категорії «Восточный гурман» з Краснодарського краю і потрапив на полиці наших магазинів тому, що вміст сухих речовин у ньому — лише 11,8 відсотка. Найбільше ж сухого складника серед протестованих кетчупів у голландського «Томатний Heinz» (30,5 відсотка) та торчинського «Золотий супертоматний кетчуп» (28,2 відсотка).

Крім, власне, безпеки для здоров’я основними показниками, які визначають вибір будь–яких харчів є смак, запах і зовнішній вигляд. Пробанти, у кожного з яких, звісно, свої уподобання, зійшлися на тому, що голландці кетчуп уявляють по–своєму, бо у Heinz і запах оцтовий, і смак надто кислий. Російський «Восточный гурман» виявився блідо–червоним, а ще солодким і гострим одночасно. Теж від «старшого брата» томатні кетчупи першої категорії Calve та «Балтимор» — кислуваті та гострі; канівський «Верес. Пікнік» — гострий, кисло–солодкий; торчинський «Золотий супертоматний кетчуп», як і херсонський «Чумак. Кетчуп томатний» — теж кисло–солодкі, але помірно гострі. Пряний запах має продукція «Балтимор», «Верес» і «Торчин».

Один з найдешевших із протестованих кетчупів — «Восточный гурман» (1 грн. 18 коп. за 100 г), але, як кажуть, з дешевої рибки не буває смачної юшки. Найдорожчий — Heinz (4 грн. 48 коп. за 100 г) — з далекого зарубіжжя, де інші смаки. Російські кетчупи «Балтимор» і Calve дорожчі, ніж українські «Верес», «Торчин» і «Чумак» у два з половиною і майже три рази.

Тіна МІЛАШЕВСЬКА
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>