М’ясний шлях до серця чоловіка

13.05.2009
М’ясний шлях до серця чоловіка

Смачно, як у дитинстві.

Не знаю, в кого як, а мені переконати чоловіка, що овочевий салат — найсмачніший, не вдається. І пересвідчилася уже не раз, що в цьому сенсі я не одинока. Тому пропоную торувати шляхи до сердець сильної половини з салатниками, де, крім огірків, помідорів і цибулі, обов’язково можна віднайти шматочок м’яса.

 

Дуже просто

Якщо не існує загрози зіпсувати фігуру зайвими калоріями, можна приготувати салат з м’ясом і вареною картоплею. Для цього треба нарізати брусочками 200 г відвареної нежирної свинини, яловичини чи телятини, 2–3 бульби, два свіжих огірки та покришити (порвати руками) 100 г салатного листя. Усі інгредієнти покласти у салатник, посолити, збризнути оцтом чи лимонним соком, перемішати і заправити майонезом.

У салаті «Літо і зима» картопля теж присутня — 2–3 варені бульби. Замість натурального відвареного м’яса треба взяти 200 г шинки або ковбаси (вареної чи салямі). Ріжуть їх брусочками. Як і 50 г селери, одне яблуко, 1–2 солоних огірки. Усе з’єднують, додають подрібнені петрушку та естрагон, збризкують оцтом, якщо потрібно, підсолюють, перемішують і заправляють майонезно–гірчичним соусом (попередньо до 100 г майонезу додають чайну ложку гірчиці і перемішують).

Для салату «Дуже просто» потрібно порізати тонкою соломкою 300 г відвареної яловичини чи телятини та 8–10 редисок середнього розміру. Одну–дві цибулини розрізати на четвертини, покришити і трохи підсмажити на рослинній олії. Усе змішати, посолити, поперчити, заправити майонезом. Подаючи до столу, салат зверху прикрашають листям петрушки.

Якщо у холодильнику немає свіжого м’яса, для приготування салату можна взяти і нежирне консервоване (чи шинку). Отже, «Армійський вінегрет» — це нарізані кубиками вміст бляшанки (200–250 г), 2–3 варені картоплини та один буряк, 2–3 солоні огірки. Усі інгредієнти кладуть у салатник, додають дрібно порізані половинку пучка салатних листків та 100 г зеленої цибулі, збризкують оцтом, посипають однією чайною ложкою сухої гірчиці, солять, перчать, перемішують і, насамкінець, заправляють майонезом. Зверху посипають подрібненим кропом.

Перший шар, другий шар…

Не дуже звичне поєднання інгредієнтів у салаті «Євразія». Щоб зробити цю страву, спочатку соломкою нарізають 300 г шинки, на велику тертку труть окремо 200 г твердого сиру та один свіжий огірок (якщо сік стік, то його треба злити) і два зварені яйця. Беруть 150 г готової корейської моркви чи попередньо, бажано ще звечора, готують її власноруч: труть на спеціальній тертці чи ріжуть довгою тонкою соломкою, солять, перчать, додають кілька подрібнених зубчиків часнику і дають настоятися у холодильнику. Після того як усім складовим надали потрібної форми, їх треба викладати у салатник шарами, перемащуючи майонезом. Черговість має бути така: спочатку огірок, потім м’ясо, морква, сир і яйця. Зверху можна притрусити жовтком, прикрасити кружальцями огірків та гілочками петрушки чи кропу.

Ще один салат шарами «Китайський» — з омлетом. Для його приготування попередньо відварюють курячу грудинку, дрібно ріжуть і додають 1–2 зубки часнику з майонезом. На сковорідці обсмажують подрібнені дві невеликі цибулини. Таку ж кількість морквин чистять і труть на дрібну тертку, переминають з невеликою кількістю солі й чорного меленого перцю. Власне омлет підсмажують тонким — із двох яєць, збитих з майонезом — охолоджують і нарізають соломкою. Потім усе відправляють у салатник у такій послідовності: курятина, підсмажена цибуля, сіточка з майонезу, морква, знову майонез, омлетна соломка. Зверху цей салат треба щедро присипати кропом або кропом і петрушкою.

Екзотично

Салат «Дизайнерський» для гурманів, які не бояться поєднувати м’ясо з виноградом, гранатом та часником. Для приготування цієї страви спочатку ріжемо кубиками середнього розміру одну сиру курячу грудинку, дрібно — 200 г відварених шампіньйонів та одну невелику звичайну цибулину чи цибулю–порей (білу частину). Обсмажуємо окремо гриби з цибулею, на іншій сковорідці — курятину, до якої наприкінці додаємо розчавлений зубчик часнику. Залишаємо ці інгредієнти, допоки не прохолонуть. Тим часом беремо 200 г синього винограду без кісточок (він, як правило, терпкіший за зелений), миємо і ріжемо кожну виноградинку навпіл. На великій тертці тремо 100 г твердого сиру. Півпучка бажано темно–фіолетового базиліку або просто салатного листя рвемо руками або дрібно ріжемо. Усе змішуємо, кладемо дрібку солі, трохи перчимо, додаємо жменю зерен граната, оливковий майонез і все перемішуємо. Салат можна заправити і просто оливковою олією, але тоді краще брати не твердий сир, а порізаний кубиками сир фета.

Для салату з сухариками за основу беруть пекінську капусту. Якщо хочете отримати ніжнішу страву, беріть листя без нижньої білої частини. Хто любить «хрумкати» — ріжте смужками весь качанчик невеликого розміру. Викладайте його у глибоку салатницю і перемащуйте майонезом. Потім — зварена куряча грудинка (300 г), порізана середнього розміру шматки. Оскільки філе дуже часто розпадається, його можна просто «порвати» на волокна. Далі тремо 150 г твердого сиру. І знову — шар майонезу. Кислоту салат отримає від помідорів. Найпростіше — 2–3 невеликі томати просто порізати кружальцями. А можна їх обдати окропом, зняти шкірку, на кілька хвилин покласти на сковорідку, посолити, поперчити, додати трохи цукру — і матимете багатший смак. Просто інгредієнт перетвориться у частину приправи салату. (Відправляти томати зі сковорідки у салатник варто тільки після того, як вони охолонуть). Ще одна складова — порізані кільцями оливки (півбанки). І останнє — власне сухарики зі смаком курки (як на мене, житні). Щоб не розм’якли, їх треба класти безпосередньо перед застіллям. Зверху полити майонезом, усе гарно перемішати — і можна їсти.

Любителі ситного авокадо можуть спробувати поєднати його з відвареним телячим язиком та подрібненою ріпчастою чи зеленою цибулею. Для цієї «Екзотики» потрібні нарізані невеликими кубиками м’якоть двох плодів та 300 г язика, 100 г цибулі. Заправляють інгредієнти легким майонезом. Подавати можна у половинках шкірок авокадо, на невеликих салатних листках чи листках пекінської капусти, у тарталетках чи просто невеликих салатницях.

 

ГОСПОДИНІ НА ЗАМІТКУ

М’ясо сире і варене — вага змінюється

Коли м’ясо вариться, його вага зменшується на 30–40 відсотків. Харчова цінність м’яса при цьому залишається майже незмінною. Оскільки тільки незначна кількість білків переходить у бульйон і утворює піну.

 

ДО РЕЧІ

Щоб шампіньйони не потемніли

Узагалі, шампіньйони — промислові гриби, які можна класти у салати навіть сирими. Але якщо ви дотримуєтеся правила, що всі гриби перед тим, як підсмажувати, треба відварювати, то дослухайтеся до такої поради. Спочатку зніміть зі шляпок тонку плівку. Щоб уберегти гриби від потемніння, покладіть їх у посудину з холодною водою, куди додайте трохи лимонної кислоти. Через кілька хвилин шампіньйони треба перекласти в чисту каструлю, залити окропом, ще додати трохи лимонної кислоти і кип’ятити 20 хвилин.

 

РЕЦЕПТ ВІД ШЕФ–КУХАРЯ

«Серденько моє»

Людмила Капустян, шеф–кухар ресторану «Шинок»:

— Щоб приготувати одну порцію цього салату, потрібно нарізати соломкою 70 г відвареного телячого серця, по 50 г — шинки, твердого сиру і солоного огірка (з діжки), 30 г — свіжого огірка. Усе посолити, поперчити і заправити майонезом. Викласти на тарілку бажано не просто гіркою, а сформувати чітку круглу чи квадратну форму. Зверху прикрасити петрушкою чи базиліком.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>