Єпископе, сповідуйтесь!

13.05.2009

Після недавнього скандалу навколо церкви в селі Беєвому Липоводолинського району, про який писала «УМ», коли представники Сумської єпархії УПЦ МП намагалися захопити храм, обласна державна адміністрація змушена була ухвалити заяву стосовно релігійної ситуації в області. Приводом до цього стало чергове звинувачення влади у причетності до організації міжконфесійного протистояння. Відтак усі подібні закиди влада вважає необґрунтованими, а некоректні заяви і висловлювання з релігійних проблем — провокативними.

На думку очільників області, частина духовенства Сумської єпархії УПЦ МП намагається втягнути населення регіону в штучний суспільний конфлікт на релігійному ґрунті. «Обласна дер­жавна адміністрація, — йдеться у заяві, — попереджала єпископа Сумського й Охтирського Євлогія про недопустимість різких висловлювань. Це стосується і заяв про плани Владики щодо «повернення» УПЦ МП храмів, які нині використовує Українська православна церква Київського патріархату, зокрема Свято–Воскресенської церкви у місті Суми, що була передана УПЦ КП протягом 1994—1999 років на цілком законних підставах. Але наші заклики до примирення, толерантного і виваженого підходу до розв’язання суперечностей керівництвом Сумської єпархії УПЦ МП проігноровані. Єпископ Сумський і Охтирський Євлогій постійно і неодноразово звинувачує обласну державну адміністрацію у незаконній підтримці УПЦ КП. Ми пропонуємо Владиці Євлогію або надати докази цієї незаконної підтримки, або публічно вибачитись за свої занадто емоційні заяви».

Прикро, вважає влада, що до кампанії нагнітання протистояння та дискредитації обласного керівництва долучаються громадські організації, політичні партії й окремі політики. Тож обласна адміністрація закликала духовенство та віруючих обох православних конфесій утримуватися в подальшому від дій і заяв, що можуть викликати конфлікти з непередбачуваними наслідками. «Такі питання треба вирішувати з точки зору закону та моральності», — додається у зверненні.