Борг під борг

13.05.2009

Міжнародний валютний фонд таки вирішив виділити Україні другий транш кредиту за програмою співробітництва «стенд–бай». Його розмір — 2,8 млрд. доларів. Відповідне рішення затвердила рада директорів фонду. Таким чином, загальна виплачена сума у рамках програми становить 7,3 млрд. дол.

Але гроші до нас як прийдуть, так і підуть. Кошти, виділені МВФ, використовуються для обслуговування зобов’язань за сплатою державного зовнішнього боргу. Про це повідомила глава місії фонду Джейла Пазарбазіолу. «Таким чином, вивільнюються ресурси для фінансування основних витрат, таких як пенсії та охорона здоров’я», — пояснила вона.

Перший заступник керуючого директора МВФ Джон Ліпськи відзначив, що фонду вдалося порозумітися з українською владою. За його словами, уповільнення світових ринків занадто боляче вдарило по українській економіці, і це змусило владу країни переглянути економічну програму, підтриману проектом МВФ «стенд–бай». За словами пана Ліпськи, переглянуті цілі програми припускають дефіцит держбюджету до 4% ВВП, хоча спочатку дефіцит не планувався.

Третій транш Україна має отримати після 15 червня. n

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service ще більше знизило рейтинг зобов’язань уряду України в національній та іноземній валютах — з оцінки В1 до В2. Прогноз за рейтингом встановлено як «негативний».

Рішення про зниження рейтингу ухвалене у зв’язку з погіршенням макроекономічної ситуації в Україні, а також слабкістю банківської системи країни, повідомляє агенція УНІАН.