Важке політичне похмілля

13.05.2009
Важке політичне похмілля

У Верховній Раді вчора виставляли горілку. Але марно нардепи, прийшовши в сесійну залу після місяця безперервних святкувань і уздрівши на почесному місці пляшку оковитої, сподівалися, що їм наливатимуть. Півлітра була призначена для «опохмелу» конкретній людині — міністру внутрішніх справ. Про що свідчили міліцейський кашкет і окуляри, які увінчували пляшку, та численні плакати на кшталт «Юра, похмелись!», «МВС — не витверезник», «Луценко — важке похмілля для країни», «Ці вуста нічого не пили?», «П’яний міліціонер — злочинець», «Пияк–міністр — ганьба для країни» тощо.

Та вправлянням у дотепності Партія регіонів, яка порозвішувала ці гасла, не обмежилася. «Регіонали» вже зранку заблокували президію ВР, нібито вимагаючи розглянути питання про відставку «пияка»–міністра. Хоча, як оголосив спікер парламенту Володимир Литвин іще зранку на погоджувальній раді, Юрій Луценко сам написав заяву про відставку й попросив ВР невідкладно її розглянути. На думку Литвина й багатьох інших представників коаліції, насправді «Регіонам» потрібно одне — аби парламент не працював, щоб Президент мав підставу його розпустити. Відправляти скандального міністра у відставку коаліції ніяк не можна, адже тоді Луценкова «Народна самооборона» буде змушена з почуття протесту вийти з більшості, якої й так де–факто майже не існує.

 

Батько за сина

За словами Володимира Литвина, у своїй заяві міністр внутрішніх справ попросив парламент розглядати питання його відставки за його відсутності. Воно й зрозуміло — Луценкові, який свого часу сам набив руку в опозиційних дотепах а ля кидання личаками в обличчя Президента Кучми, навряд чи приємно було б милуватися пляшкою «особливої міліцейської», як з нудьги охрестили горілку блокувальники трибуни. Тим паче що сам Юрій Віталійович твердо стоїть на своєму: ні він, ні його син в аеропорту Франкфурта–на–Майні п’яними не були, а інцидент із німецькою поліцією й подальше його роздування у пресі — провокація.

Нагадаємо, за інформацією німецького таблоїда «Більд», 4 травня Луценка, який через Франкфурт летів до Республіки Корея з робочим візитом, та його сина відмовилися пропустити на борт працівники авіакомпанії «Люфтганза» — нібито за вкрай нетверезий стан. Після чого, як повідомив «Більд», міністр влаштував скандал і ледве не кидався на викликаних поліцейських (у результаті четверо отримали поранення).

У німецькій пресі з’явилися нові подробиці інциденту — витяги з рапорту міністрові внутрішніх справ Німеччини Вольфгангу Шойбле, згідно з якими Луценко обзивав поліцейських «нацистськими свиньми». Це для сучасних німців смертельна образа.

Сам Юрій Луценко в адресованій урядовому та парламентському керівництву заяві наголошує, що коли співробітниця «Люфтганзи» зупинила його за підозрою у нетверезому стані, він запропонував пройти медобстеження, але отримав відмову. Після тривалого словесного конфлікту представниця авіакомпанії, яка відмовилася назвати своє ім’я, викликала поліцейських. Вони, стверджує Луценко, «без жодних пояснень оточили кожного з членів делегації, які вийшли з літака до мене, а потім затримали мого сина. При цьому один з поліцейських зробив йому ззаду захват нещодавно прооперованої шиї, а інший одягнув наручники». На крики батька про те, що син недавно переніс операцію, поліцейські не відреагували, тому «звичайно, я всіляко намагався припинити насилля щодо мого сина і через деякий час також був затриманий», пояснює Луценко.

19–річний син міністра справді має важку хворобу. За інформацією газети «Сєгодня», юнак проходив лікування в Австрії, звідки й прилетів до Франкфурта, щоб побачитися з батьком і разом полетіти до Кореї. Як наголошує Юрій Луценко, його власним коштом — «з метою медичних консультацій». Саме з цієї причини Луценко–молодший не міг бути нетверезим, оскільки вживає ліки, з якими несумісний алкоголь, стверджує його сім’я. Сам міністр, за його словами, того дня випив тільки кухоль пива. З газетою «Більд», яка написала про вміст у крові міністрового сина трьох проміле алкоголю, Луценко судитиметься. А німецька поліція, каже він, цю інформацію вже спростувала.

Також на прес–конференції керівник МВС наголосив, що начальник поліції землі Гессен пан Гефнер, який прибув на місце події, приніс офіційні вибачення українській делегації за дії своїх підлеглих і попросив «не тримати зла на Німеччину і поліцію». Наступного дня Луценки вилетіли до Кореї. А після цього, за словами міністра, «скандал почав носити явно український внутрішньополітичний характер». «Позиція секретаріату Президента та заяви так званого тіньового міністра від опозиції Миколи Джиги доводять ситуацію до повного абсурду, — заявив Луценко. — З огляду на те, що ця брудна кампанія проти мене і мого сина продовжується, я прекрасно розумію складність подальшого спокійного виконання обов’язків міністра внутрішніх справ».

Як заявила керівник прес–служби МВС Інна Кисіль, після повернення з відрядження Луценко одразу подав заяву; обов’язки міністра виконує його перший заступник Михайло Клюєв.

І за державу соромно, і за міліцію лячно

У Верховній Раді думки щодо того, як насправді розгорталися події у Франкфурті, розділилися. «Регіонали» не сумніваються, що як «любитель закласти за комір» Луценко щонайменше переплутав кухоль пива з кухлем віскі. «Самооборонівці» у коментарях до цієї ситуації інакших визначень, ніж «брудна провокація», не вживають. БЮТівці переважно послуговуються тим же лексиконом, наголошуючи на тому, що без офіційних пояснень про подробиці франкфуртських подій з німецького боку це питання взагалі розглядати недоречно. «Міністерство закордонних справ України направило послу Німеччини вже другу ноту з проханням надати таку інформацію, а німецька сторона досі не дала жодного офіційного пояснення! — обурювався голова фракції БЮТ Іван Кириленко. — І доки його не буде, фракція БЮТ голосуватиме категорично проти відставки Луценка».

Такої ж позиції дотримувалися й у проБЮТівській частині «Нашої України», лідер якої Микола Мартиненко наголосив, що «не можна відправляти у відставку міністра лише на підставі публікацій жовтої преси». Важче було некоаліційній групі «За Україну!». Там розривалися між усвідомленням того, що після такого скандалу в будь–якій цивілізованій країні міністра негайно позбавили б портфеля, і розумінням, що на місце Луценка в разі чого прийде «регіональний» Микола Джига. «З Луценка, може, міністр і ніякий, зате на місцях у нього працюють фахові люди з державницькою позицією. А що буде, як прийде Джига, страшно й подумати», — ділилися своїм острахом з «УМ» «заукраїнці».

Луценко — привід. Мета — дострокові вибори?

Але так чи інакше, всі, включно з відвертими (по–секрету) «регіоналами», сумнівалися в тому, що істинною причиною блокування трибуни є саме бажання звільнити голову МВС. Іван Кириленко назвав одразу кілька «справжніх» причин: «Блокування роботи Верховної Ради їм вигідне з усіх точок зору: і для ймовірного розпуску парламенту, і щоб запобігти голосуванню за заборону грального бізнесу та створенню тимчасової слідчої комісії щодо каналу «Інтер». А ще «регіонали» миттю блокують трибуну, щойно доходить до складення присяги членами Вищої ради юстиції, бо це дозволить створити баланс у впливі на судову гілку влади. Усім чудово зрозуміло, що Луценко — це тільки привід». Водночас Кириленко запевнив «УМ», що «нічого в «Регіонів» не вийде — парламент запрацює, хоч би спікеру довелося відкривати засідання з місця в сесійній залі».

Сам Голова ВР Володимир Литвин переконаний, що «реалізується черговий сценарій блокування роботи Верховної Ради. Бо є рішення Конституційного Суду про те, що підстав для розпуску парламенту немає». А якщо парламент не працюватиме 30 днів поспіль — підстави з’являться. За словами Литвина, і Луценко погодився все ж прийти у сесійну залу, як того вимагали «регіонали», і всі фракції домовилися поставити на розгляд питання про його відставку, а ПР все одно відмовляється розблокувати трибуну. Та ще й не вносить проект постанови про звільнення міністра.

«Володимир Михайлович свідомо говорить неправду!» — заявив у відповідь один із лідерів ПР Олександр Єфремов. І нагадав, що за результатами роботи парламентської комісії постанова про відставку Луценка внесена ще... 10 липня минулого року. При цьому Єфремов визнав, що голосів за звільнення міністра не набирається». Навіть комуністи відхрестилися тим, що хочуть спершу заслухати самого Луценка, а тоді вирішувати ( у КПУ є «свій» заступник глави МВС). Тільки «регіонали» послідовні й блокуватимуть президію, доки «франкфуртського скандаліста» не позбавлять портфеля».

О 15–й парламентські лідери знову зібралися на погоджувальну раду...