Для нас партнерство — західне

08.05.2009

Учора в Празі відбувся установчий саміт «Східно­го партнерства» — ініціативи Європейського Союзу, яка може пришвидшити євроінтеграцію України. Нашу дер­жаву на саміті представляв Президент України. Прем’єр–міністр відклала візит до Чехії у зв’язку з поїздкою до Дніпропетровська, де відбулася пожежна трагедія.

На пленарному засіданні було прийнято заключну декларацію саміту. Вона визначає мету «Східного партнерства» й описує майбутні перспективи ініціативи. Серед позицій, які лунали на засіданні: оновлення договірно–правової бази відносин ЄС зі східними сусідами, створення зон вільної торгівлі, лібералізація візового режиму, зміцнення енергетичної безпеки ЄС тощо.

Окрім участі в саміті, Президент провів низку двосторонніх зустрічей із європейськими політиками. Зокрема, він переговорив із Єврокомісаром із питань зовнішніх зносин та політики сусідства Бенітою Ферреро–Вальднер, президентом Євро­комісії Жозе Мануелем Баррозу, міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Мілібендом.

Перед самітом Єврокомісар із зовнішньої політики та політики сусідства Беніта Ферреро–Вальднер заявила, що саміт може провалитися без активної позиції як Євросоюзу, так і шести країн, що увійшли до партнерства. «Європейське партнерство нікого ні до чого не примушує. Але ми ясно даємо зрозуміти, що ті, хто хоче проводити реформи отримають підтримку — для них будуть відкриті всі двері, це шанс на політичне зближення і економічну інтеграцію», — заявила Ферреро–Вальднер. Вона наголосила, що Європі та східним сусідам слід «ефективно діяти та вирішувати економічні проблеми, особливо сьогодні, коли розгорілася економічна криза».

Про деталі саміту читайте в наступному номері «УМ».