Хто візьме музичне серце

08.05.2009
Хто візьме музичне серце

У Москві пройшли перші репетиції 54–го Міжнародного конкурсу пісні «Євробачення–2009», а у світі з’явилися перші претенденти на переможців за даними букмекерських контор. Остаточний результат, хто на скільки заспіває і кому світить залишитися у фаворитах, побачимо під час півфіналів 12 і 14 травня. А поки що розглянемо, які співуни боротимуться за славу разом із нашою вогняною Світланою Лободою.

Із 1997 року, відколи переможців конкурсу почали вибирати телеглядачі, «Велика четвірка» (Франція, Німеччина, Іспанія і Велика Британія), яка автоматично потрапляє у фінал, майже перестала набирати голоси. Відповідно такі країни, як Греція, Туреччина, Сербія та Росія, навпаки, почали заправляти шоу завдяки голосам сусідів. Тому організатори у вересні 2008 року змінили систему голосування, у результаті якої рішення про переможця наполовину залежить від професійних суддів.

30 квітня на свій 42–й день народження звістка про головування у журі стала найкращим подарунком для Філіпа Кіркорова. От брала б Ані Лорак цього року участь, без всяких церво–тейво «чесно і об’єктивно» стала б володарем музичного серця. А щодо симпатій Філі до Свєти чомусь закрадаються сумніви.

 

Наловив Рибак і маленьких, і великих

Серед гравців відомих британських букмекерських контор Ladbrokes і Bet365 лідирує білорус Олек­сандр Рибак, який представляє Норвегію. За ним ідуть Греція, Туреччина, Швеція, Франція та Ук­раїна. Зважаючи на те, що Рибак за день до виступу, 13 травня, відсвяткує свій 23–й день народження, його першість можна передбачи­ти з чистою совістю. Для конкурсу хлопець сам написав пісню, засновану на реальній історії любові, де поєд­нав свій досвід гри на скрипці з п’яти років і норвезькі фольклорні елементи. Симпатію викликає не так віртуальна гра і танцювальне шоу, як його чарівність і мила юнацька усмішка. За таким дівчатка готові йти і в вогонь, і в воду.

Хлопчики ж віддадуть всі свої гроші за турчанку Хадісе, але купити її не зможуть, адже красуня приїхала з охороною та блакитним оком, поширеним у мусульманському світі круглим скляним оберегом. Її кліп на пісню Crazy For You у Туреччині заборонили через надмірну еротичність. В інтернеті він б’є всі рекорди за кількістю переглядів.

Оскільки «Євробачення» не підлітковий конкурс, то очевидно, що Греції з її популярним співаком Сакісом Рувасом світить перегнати і Туреччину, і Норвегію. Сакіс, за прикладом минулорічного переможця Діми Білана та Олени Папарізі, яка виборола першість у 2005–му, вдруге візьме участь у «Євробаченні». У 2004 році він посів третє місце у Стамбулі, але вірить, що з піснею This is our night фортуна йому всміхнеться ширше.

А що — якщо цього разу

Таких же міркувань дотримується і К’яра, представниця Мальти. К’ярині вражаючі зовнішні дані, що різко контрастують із більшістю інших учасниць конкурсу, та унікальні вокальні дані врізаються в пам’ять глядачів. А дівчина на «Євробачення» поїде втретє. Цього року з піснею What if we («Що якщо ми»). Вона стала впевненішою у собі і не збирається знову проплакати цілі дні у ванній кімнаті за втраченим першим місцем. У 2008–му К’яра Сіракуса одержала премію й звання Кращої співачки Мальти, а також уклала п’ятирічний контракт із продюсерською компанією.

Популярність до К’яри прийшла саме після участі в національному відборі на «Євробаченні» в 1998 році. Мало хто із продюсерів сподівався на її перемогу, але, незважаючи на відсутність маркетингу, пісня The One That I Love зайняла третє місце. У 2005–му К’яра знову штурмує конкурс із композицією Angel. Постійна праця над удосконаленням свого таланту й новий менеджмент співачки дозволили їй посісти друге місце. Та дівчині цього замало. Цього разу співачка впевнена в перемозі, адже з кожним виступом на «Євробаченні» вона поліпшує свої результати.

Не раз були спроби взяти Європу за допомогою опери. Учасниця від Швеції, оперна зірка Малена Ернман не очікує, що її мецо–сопрано спрацює, тому у своїй конкурсній композиції об’єднала класичну та популярну музику. Співачка міркує, що класику необхідно поєднувати з поп–музикою, несучи таким чином академічну музику в маси. Свою жваву пісню La Voix («Голос») Ернман буде виконувати в образі скандинавської Крижаної королеви, яку оточать танцюристи–духи в масках.  Із французьким приспівом в англійській шведській пісні.

І Болгарія теж не відступає. Як і минулого року, вона шле на конкурс оперний голос. Крассимир Аврамов, контртенор із піснею Illusion («Ілюзія») в електронному стилі. Від природи його високий голос відповідає за висотою жіночому сопрано, чим нагадує Вітаса. Ролик, яким Крассимир намагається вловити більше шанувальників і заодно балів під час виступу в Москві, правду кажучи, розчаровує. В усьому винні танцюристи на ходулях, які тільки заважають пісні. Сподіваємося, у півфіналі його шоу буде кращим і відповідатиме незвичайності голосу.

Любов — біда. Та всі її жадають

Без усяких «але» у п’ятірку лідерів автоматично вносять знамениту Патрісію Каас, яка у Москві представить Францію. Швид­ше за все, через рік «Великій четвірці», в яку входять країни–засновники конкурсу, доведеться відстоювати це право в півфіналах. Тому у Франції з’явився інтерес не тільки виступити на конкурсі, а й обігнати всіх фіналістів, посісти перше місце і щоб увесь світ почув голос відомих французів.

Патрісія Каас цілком може здобути перемогу, адже вона дуже популярна в країнах Східної Європи, що в останні роки домінує в конкурсі, а її хриплуватий голос, який порівнюють із даними Едіт Піаф і Марлен Дітріх, має підкорити професійне журі.

«Спочатку я не хотіла брати участь у конкурсі. Все–таки він в основному для дебютантів. Але потім вирішила: я буду захищати свою країну! За кордоном цей конкурс має величезну важливість», — зізналася Патрісія.

Її конкурсна пісня Et s’il fallait le faire з нового диска Kabaret. Це повільна композиція, авторами є Анціо Лаціо й Фред Блонден. Для зірки такої величини не є проблемою яскраво виступити і зірвати хвилю оплесків, але від хвилювання Патрісія не застрахована.

«Мене лякає те, що буде після виступу, коли будуть повідомляти оцінки. Як реагувати, якщо мені дадуть один бал, два, десять? Що робити, що говорити? Це незрозумілий, хвилюючий момент», — сказала в інтерв’ю газеті РІА «Новості» співачка.

А ще Патрісія Каас зіз­налася, що виступ 16 травня буде найважчим у її музичній кар’єрі. У цей день померла її мама. До «Євробачення» вона ніколи не давала концертів 16 травня.

Цього разу пісень про любов «плачучих Ярославн» на конкурсі буде аж забагато. Інколи до нудоти подібних. Добре, що Йоханна Гудрун Йонсдоттір з Ісландії з композицією Is It True («Це правда») виступатиме в інший день півфіналу, ніж полячка Лідія Копанья. Обидві настільки подібні, ніби близнючки, і задушевні пісні ніби одним композитором написані. Та роз’ятрити душу до сліз, як це вдається Уїтні Х’юстон і Селін Діон, євродівчатам не вдається.

Більше у бік романтики загнула Кейсі Толу з Албанії. Композиція Me merr ne enderr («Візьми мене у свої сни») дуже гарна і милозвучна. Перемогти не переможе, але послухати приємно.

Сестри Інга й Ануш Ар­шакян, представниці Вір­менії, виконають енергійну пісню Jan–Jan про любов не до молодого чоловіка, а до всього світу. Тож крутити стегнами дівчата не будуть. Отож на чоловічу аудиторію можуть не розраховувати.

Після скандалів у Ро­сії та Україні Анастасія Приходько так і не змогла підкорити Європу з російсько–українською піснею «Мамо», яку написав Костянтин Меладзе. За результатами букмекерських контор їй дають 15–те місце. Можливо, такий низький показник Приходько має через не зовсім вдалий промо–кліп, який усією суттю нагадує стиль групи «ВіаГра». А це для меломанів уже не дуже цікаво.

Без фольклору ні до порогу. Право представити Португалію на конкурсі дісталося групі Flor–de–Lis, яка виступить зі своєю піснею Todas As Ruas Do Amor (Всі вулиці любові). Музика групи ґрунтується на португальській фольклорній музиці, фадо, доповнюється етно інших континентів. Хорвати теж узялися за свою безтурботну циганщину, хоча минулого року саме через неї опинилися на 22–му місці. Чеська група Gipsy.cz приєдналася до роминської тематики, виконуючи циганський гімн Aven Romale. Вийшла така собі суміш репу, циганської музики, фанку й этно–попу, в яку додано певну частку гумору та іронії.

Буйних відзначили

У зв’язку з цьогорічною ставкою на вокал і лірику, побоювання, що Світлана Лобода пролетить над «Євробаченням», як фанера над Москвою, виявилися марними. Шалена енергетика на конкурсі завжди була у фаворитах. Акцент на легкий стьоб робить Бельгія з піснею Copycat Патріка Оушена, який раптом довідався, що ним придуманий рок–н–рол копіює Елвіс Преслі. Патрік уже багато років наслідує мегазірку, але виконує не хіти минулого століття, а пісні власного написання. Своїм рок–н–рольним духом його доповнить рок–група Lovebugs від Швейцарії.

У костюмі зі шкіри, кінського ворсу та величезної кількості камінців Swarovski, судячи з усього, по максимуму виділиться Світлана Лобода. Завдяки промо–туру Європою українська виконавиця входить у п’ятірку фаворитів, а її антикризовий кліп, де зібрані найвдаліші моменти зі всіх минулих робіт, за даними світових букмекерських контор визнано найкращим.

Між іншим, Алла Пуга­чова, побачивши вживу виступ Світлани під час презентації радіо «Алла», сказала: «Здається, я тепер знаю, в якій країні пройде «Євробачення» наступного року».