Безвідповідальні успіхи

08.05.2009
Безвідповідальні успіхи

Американці завзято боронили свої ворота від наскоків фінів. (Фото Рейтер.)

Щорічні хокейні форуми під назвою «чемпіонат світу» цілком можна вважати лакмусовим папірцем ставлення до цього виду спорту в тій чи іншій країні. Якщо найкраща команда України, «Сокіл», проводить свої матчі в «супермаркеті», то закономірно, що на них ходить лише по кілька сотень фанатів, а національна збірна виступає в другому дивізіоні. Тим часом колись рівна з нами за класом Латвія добилася права провести світову першість, пробилася на Олімпійські ігри, а тепер — і в чвертьфінал світового чемпіонату, що триває у Швейцарії. За реальної підтримки національної федерації на турніри за кордоном їздять тисячі латвійських уболівальників.

 

Брати вже не ті

Ще ближчим прикладом зростання є сусідня Білорусь, де спорт — серед державних пріоритетів. На нинішньому елітному турнірі в Берні й Цюріху гра «сябрів» стала справжнім одкровенням. Поклавши на лопатки словаків і фінів у груповому раунді, позавчора підопічні американця Глена Хенлона у чвертьфіналі ледь не «бахнули» росіян.

Чемпіони світу звикли обігрувати молодших «братів» малою кров’ю, тому не очікували такого спротиву. Як зізнався зірковий нападник збірної Росії Ілля Ковальчук, перший гол білорусів став для його команди справжнім шоком. «Ми збиралися повести рахунку й змусити суперника йти вперед великими силами, щоб потім контратакувати», — відкрився один із найкращих гравців НХЛ. А так «трикольоровим» довелося в’язнути у «білоруському болоті». Утім, у яскравій перестрілці голами клас росіян дався взнаки.

У середині третього періоду той–таки Ковальчук несильним кидком влучив поміж щитків надійного до цього моменту голкіпера «сябрів» Андрія Мезіна й продовжив семиматчеву переможну серію росіян. Обличчя воротаря краще за слова демонструвало, як він переживає свою невдачу. Але після фінальної сирени, коли штурм білорусів не увінчався успіхом, Хенлон по–дружньому обняв і втішив Мезіна — він, як колишній голкіпер, чудово розумів колегу. Росіянам же допоміг «другий номер» команди — перед третім періодом тренер В’ячеслав Биків поміняв Іллю Бризгалова на Олександра Єременка.

Попри поразку, «червоно–зелені» можуть пишатися своїм виступом — цілком можливо, що не за горами той час, коли завдання потрапити в чвертьфінал стане для них не максимумом, а мінімумом.

Легковажно й переможно

У другому, вечірньому, поєдинку середи визначився опонент Росії у півфіналі. Ним дещо несподівано стала збірна США. Далеко не найсильнішим складом «янкі» відправили додому зіграних фінів. Як і в попередній грі, команди показали шалену скорострільність у другому періоді, в якому й виявили переможця. «Ми були занадто знервовані й не змогли зіграти у свій хокей», — виправдовувався фінський хуліганистий майстер Яркко Рууту.

Над колективом Рона Уїлсона, навпаки, тягар відповідальності не висів. Адже не секрет, що в Америці до чемпіонату світу ставляться зневажливо, а справжнім хокеєм вважають Кубок Стенлі. Про турнір у Швейцарії центральні газети США в кращому випадку згадають дрібним шрифтом у колонці хроніки. Та це не заважає гостям із–за океану перемагати в Європі. «Вважаю, я провів найкращий матч у кар’єрі», — заявив американський воротар пітерського СКА Роберт Еш, який відбив 47 із 49 кидків.

Другу півфінальну пару вчора ввечері склали переможці дуелей Канада — Латвія, Швеція — Чехія. Самі півфінали відбудуться сьогодні, а в неділю чемпіонат завершиться фіналом і зустріччю за третє місце.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Швейцарія). 1/4 фіналу (матчі середи). Росія — Білорусь — 4:3 (0:0, 3:3, 1:0; Прошкін, 26; Антюшов, 37; Фролов, 38; Ковальчук, 48 — Кольцов, 23 (більш.); Антоненко, 34; Салей, 40 (більш.)), США — Фінляндія — 3:2 (0:0, 3:2, 0:0; Браун, 31 (більш.); Оши, 33; Сутер, 35 — Н. Капанен, 21 (більш.); Хівонен, 38).

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/4 фіналу. Східна конференція. «Піттсбург» — «Вашингтон» — 3:2 (Федотенко «П» — 17.46, 1+0 (другий гол у «плей–оф»), 3 кидки, «+1»; серія до чотирьох перемог — 1:2), «Кароліна» — «Бостон» — 3:2 ОТ (Бабчук «К» — 16.31, 2 кидки, «0»; серія — 2:1).