НОВИНИ ПЛЮС

07.05.2009

Пакистанці тікають із району бойових дій

Більше 40 тисяч мешканців долини Сват на північному сході Пакистану змушені залишити свої домівки через бої між урядовими військами та бойовиками руху Талібан. Урядові сили почали наступ наприкінці квітня і відбили у талібів місто Даггар — адміністративний центр району Бунер. Учора ЗС Пакистану почали масштабний наступ із використанням авіації та артилерії на інший адміністративний центр — місто Мінгора, яке повністю контролюють таліби.

Вихід мусульманських екстремістів на рубежі поблизу столиці країни, Ісламабаду, занепокоїв як пакистанську владу, так і Вашингтон, який побоюється, що в руки талібів потрапить ядерний арсенал Пакистану. Пакистанська влада передбачає, що тяжкі бої в контрольованих Талібаном регіонах зроблять біженцями приблизно півмільйона цивільних осіб, тому вже приготувала для них шість таборів.

«Свинячий грип» поширюється

Світова організація охорони здоров’я вчора повідомила, що в 21 країні світу зареєстровано вже 1124 особи, які заражені вірусом грипу типу А/H1N1. Найбільше в Мексиці — 590, США — 286 та Канаді — 140. Учора надійшло повідомлення, що в США від «свинячого грипу» померла друга особа — 30–річна мешканка штату Техас, будинок якої розташований неподалік кордону з Мексикою.

Офіційно встановлено, що в Мексиці від грипу нового типу померли 29 осіб, неофіційно — більше 100. Але якщо в Мексиці кількість заражень вірусом А/H1N1 іде на спад, то в США, Канаді та Іспанії — зростає. Низка країн уже підраховує матеріальні збитки від грипу. Так, Мексиці він обійдеться в 1,7 млрд. у перерахунку на євро.

Справу журналістки переглянуть

Наступного тижня в Ірані відбудеться повторне судове засідання з розгляду справи журналістки Роксани Сабері, яку 18 квітня засудили до восьми років позбавлення волі нібито за шпигунську діяльність на користь США. 32–річна Сабері на знак протесту проти несправедливого, на її думку, вердикту з 21 квітня проводила голодування. Позавчора, після винесення ухвали про повторний розгляд, вона припинила акцію протесту.

Хорватія поступається в територіальній суперечці

Влада Хорватії після тривалих вагань заявила про свою згоду прийняти пропозицію Євросоюзу про участь Міжнародного арбітражного суду у вирішенні прикордонної суперечки зі Словенією. Невирішеність цього питання блокує вступ країни до ЄС. Про те, що всі політичні сили Хорватії підтримали ідею про найскоріше закінчення суперечок зі Словенією, заявив президент Стіпе Месич.

Суперечки з приводу проходження кордону тривають уже 18 років, тобто після виходу обох країн зі складу федеративної Югославії. Головний предмет розбіжностей — бухта в Адріатичному морі, яку Хорватія вважає своїми територіальними водами, а Словенія вимагає гарантувати їй право виходу в міжнародні води. Дві країни також не можуть поділити кілька прикордонних сіл. Як наслідок, Словенія, яка є членом Євросоюзу з 2004 року, заблокувала вступ Хорватії у ЄС і обіцяє не відкликати вето до остаточного вирішення суперечки.

Кінець перебування націоналістів при владі у Країні Басків

Позавчора на пост глави Баскської автономії вступив представник правлячої в Іспанії Соціалістичної партії Пачі Лопес. Так закінчився 30–річний період перебування при владі в Країні Басків правоцентристської Баскської націоналістичної партії на чолі з Хуаном Хосе Ібаретче. На виборах у місцевий парламент 1 березня знову перемогли націоналісти, які здобули 30 мандатів. Але це менше половини від складу парламенту. Довгі коаліційні переговори закінчилися для націоналістів безрезультатно, а Соціалістична партія, яка посіла на виборах друге місце з 25 депутатськими мандатами, несподівано підписала коаліційну угоду з Народною партією, що є противником соціалістів у загальнонаціональному масштабі. Після неочікуваного програшу лідер баскських націоналістів Ібаретче оголосив, що залишає політику.

Новий глава уряду Лопес уже взявся за справи. Передусім він пообіцяв вести жорстку боротьбу з сепаратистами радикальної організації ЕТА. Впродовж 40 років боротьби ЕТА за незалежність Країни Басків загинули 820 осіб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>